|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 17 Sep 2014 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
Bom morala moža vprašat, jaz ga zaenkrat nisem probala.
Rekel je, da kar lepo peče in da je dober, o kakem 'okusu' torej aromi ni nič govoril.
Vem pa, da so meni rdeči lani bili kot dobre sladke rdeče paprike z nekaj pekočine, dokler nisem naletela na enega zelo 'strupenega', takrat sem jih kar nehala jesti.
Po moje kake velike razlike v okusu ni, tile mi morda dišijo malo bolj paprikasto, torej imaj o izražen vonj po zelenih in ne rdečih paprikah, če to kaj pomaga.
Je pa rastlina izredno rodna, vsekakor jo imam namen prezimiti... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Sep 2014 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
Takole iz firbca, za kaj vse pa uporabljate Jalapeno?
Pri nas jih "ne znamo" porabiti za nič drugega kot za na žar .
Nekako premilega značajo so
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aljaž
Pridružen/-a: 17.12. 2013, 17:27 Prispevkov: 69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 22 Sep 2014 09:48 Naslov sporočila: |
|
|
Na žar, polnjene, vložene, ali kot sestavino popečene "mešane zelenjave"
Že nekaj časa se pripravljam da bi jih napolnil z topljenim sirom in ocvrl, pa se še nisem spravil zraven. Na koncu jih polnjene vedno naredim v pečici
Imam pa problem, namreč letos niso moji jalapenčki niti malo pekoči, pa ne najdem pravega razloga. Okus je ok, pečejo pa ravno toliko kot navadna babura
Ne peče niti, niti craigs grande niti purple niti "navadni"...
Lani sem imel pa probleme ker jih ostali člani družine niso hoteli jest, ker so bili tako vražji |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aljaž
Pridružen/-a: 17.12. 2013, 17:27 Prispevkov: 69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 22 Sep 2014 09:56 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Ivčk, lahko primerjaš okus z rdečim?
LP |
Okus je pri mojih vijoličnih zelo podoben kot pri rdečih, mogoče samo malo manj izrazit. Sem jih pustil zelo dolgo zoret in so edini izmed vseh jalapenov, ki so letos dali tu in tam kakšen skovilček.
Se pa ravno tako kot navadni tudi vijolični obarvajo v rdeče, vijolična je samo namesto zelene... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Sep 2014 12:59 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, okrog skovilov pri Jalapenu (in ostalih čilijih), teoretičnih in praktičnih , tudi meni še ni vse jasno. V principu naj bi z več temperature in sonca čiliji pridobivali ostrino - potem me pa v deževnem mesecu opali kak "Extra strog" .
Zna biti odvisno tudi od sestave substrata in njenih parametrov, vsebnost mikro in makro elementov, pa pH ...
Pred leti sem prideloval hudo pekoče feferone, pa šalotko n.pr., kjer sem na grede dodajal kameno moko, bolje rečeno glino Bentonit. Malo sem pozabil na njegovo uporabo, in je možno da ga drugo leto zopet probam. Zakaj je deloval ne vem; je pač vsestranska zadeva. Lahko je zvišal pH zemlje, sam ima pH 8,0 in je možno, da je pozitivno deloval na skovile, med drugim. Za pH, ki najbolj ustreza čilijem je tudi veliko teorij, žal ; zasledil sem mnenje, da predvsem indijski čiliji (Bhut Jolokia itd.) zahtevajo višji pH ...
Meni se vedno zgodi, da proti koncu sezone čiliji začnejo zažigati .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 05 Okt 2014 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
Naj dodam še eno vrsto Jalapena in sicer Summer Heat.
Plod izredno lep, debel, čokat. Povrhnjica razpokana- ima strije bi se reklo.
Značilnost sorte Jalapeno Summer Heat je, da je izrazito debelostenski.
Po laični oceni približno 5mm, oziroma podobna debelina kot pri kakšni večji papriki.
Ravno zato je izredno sočen in kar slišno poka, ko ga grizemo ( torej nekako hrustljav je) .
Semen je polno od peclja do konice, kar je tudi posebnost, ker drugi Jalepeni imajo seme bolj pri peclju in je spodnji del ploda votel - prazen.
No zaradi take razporeditve semen je enakomerno pekoč po celi dolžini ploda.
Okus je pa za prste polizat. Sploh ni tako "parfumiran" temveč deluje zelo osvežilno in sočno. Vonj morda bolj podoben kakšni večji papriki ob tem pa ponuja zmerno ostrino, ki je všeč tudi začetnikom.
Sam bi imel raje več ostrine vendar Jalapeni ne slovijo, kot hudo ostre zadeve.
Aha, tukaj pa še fotka:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Okt 2014 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
Eeh, če bi imel prostor, bi vsaj za probo posadil najmanj nekih 5 - 7 sort Jalapena.
Npr.:
- biker billy
- early
- jalapeno M
- jalapa
- mitla
- mucho nacho
- purple
- Numex Vaquero
Ker nimam prostora, se samo penim kot pralni prašek , ob kontradiktornih podatkih s spleta, kjer z roko v roki "mešajo" gojitelji in proizvajalci.
Prvim ne zamerim, ker imamo različne okuse, pa različne pogoje za vzgojo itd. Drugim pa tudi ne, saj če proizvajalci ne bodo hvalili ...
Tako sem za vse naštete sorte že našel podatke, "da glava peče" in ja, če mi bo vse skupaj preveč obležalo v želodcu, bom počasi, vsako leto po eno sorto poskusil priti malo bolj na čisto ...
Variantno tudi tako, da grem v kooperacijo s kom, ki ima kak m2 grede viška in interes seveda .
Zadnji našteti, Numex Vaquero mi je padel v oči, ko zadnje čase brskam po čilijih ki jih označujejo z več imeni, recimo New Mexico peppers, Numex, in naj bi bile izboljšane stare sorte, pa tudi nove, pa križanci, pa F1 ...
Za imenovega je veliko možnosti, da ga probam naslednje leto; predvsem zelo izboljšana odpornost na bolezni, velik pridelek, konsistentna kvaliteta, okus, skovili .
Ni pa nujno da gre na probo, sem že našel tudi nič kaj navdušenih ocen .
Do spomladi bom še brskal .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 05 Okt 2014 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
Franc, mene interesira tvoj projekt, se z veseljem udeležim. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Okt 2014 23:43 Naslov sporočila: |
|
|
Ooo, kooperantka - bova na vezi .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 07 Nov 2014 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Jalapeno se ne da prezimit? Imam jih v loncih in trenutno so v rastlinjaku, pa razmišljam, da bi jih obrezal in ji dal "prezimit".
Eni pravijo da ja, drugi da ne....zmeden sem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 08 Nov 2014 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
so še kake sorte čilijev, ki so po karakteristikah podobni Jalapenu? Se pravi, mesnati, oblike za polnit, in ne prehudi? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 08 Nov 2014 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
hvala, vendar v eni reviji je bil članek o čilijih, med drugim tudi je bilo omenjeno, da je Jalapeno enoletnica oz. da se ne da "prezimit".
Sem pa ravnokar brskal po netu in najdel na forumih slike od večletnih Jalapenotih
Nič, letos bom prvič poskušal prezimit Habanerota in Jalapenota...pogoje bo imel dobre |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 08 Nov 2014 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
Koliko se jaz vem kaj o čilijih se da prezimiti use. Samo nekatere lažje nekatere pa težje. Velikokrat tudi v strokovni literaturi zaslediš da so čiliji enoletnice. Kar je tudi pravilno. V naših pogojih ne uspevajo več kot 1 leto saj je pozimi premrzlo za njih. Zato se jih pa da prezimit da jih imaš več let. Isto kot z nekaterimi okenskimi rožami. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Nov 2014 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, določene stvari smo tule že pred leti precej predebatirali ... .
Če sem iskren, je tudi meni bilo težko "priznati", oziroma zapopasti da je čili trajnica. Ki pa se v naši klimi obnaša kot enoletnica. Tako so nas podučili botaniki, ni kaj .
Od "prisilne" enoletnice do trajnice, pravzaprav vmes, pa so podvariante.
Ena je naše zimovanje čilija, na enega od mnogih načinov. Skupno jim je vedenje
- da zeleni deli čilija pod 0 °C zmrznejo in propadejo
- da je okvirno 10 °C tista temperatura, pod katero gre čili po domače počivati
Ostaja še varianta, ki mogoče za našo klimo še vedno ni uporabna, sem pa zasledil podatek, da se da to narediti v naši bivši jugi, mogoče celo v našem primorju.
Pomeni v klimi, kjer je temperatura pod ničlo bolj izjema kot pravilo.
Osnova je že starejša sadika čilija, z čisto olesenelim deblom. Ta se tudi pod ničlo obnaša kot npr. drevesno deblo in se ne poškoduje pri zmrzali.
Sam na moji večni premokri zemljici tega ne grem probat, lahko pa bi bil to izziv za kakšnega mediteranca .... .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|