|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Sep 2013 23:00 Naslov sporočila: Jalapeno |
|
|
mfranc je napisal/a: |
Jalapeno Kalia, vedno je zadnji, do kakšnega obiranja mu manjka najmanj teden dni ...
Jalapeno TAM, sadike te sorte so se nadpovprečno mučile prve mesece, ne vem kaj jih je motilo. Zato je bila tale sadika dolgo na intenzivni negi, predvsem "obsevanju"
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 10 Okt 2013 08:56 Naslov sporočila: |
|
|
plodovi so pa videti tako:
Prehodna faza, ko se iz zelene pričnejo počasi prebarvati
končna barva, ko postanejo čisto rdeči:
in tako so videti pred konzumacijo ali pobiranjem semena:
-zelo okusni, debelejša stena, obstojni, primerni za vsakogar zaradi manjše ostrine |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Okt 2013 17:59 Naslov sporočila: |
|
|
Današnje kosilo; torej so že pokojni ...
Končno lahko povem nekaj o razlikah med dvema sortama; levo so Jalapeno TAM - desno, vključno z rdečimi je "domači" jalapeno, Kalia.
Razlike skozi sezono:
- Tam so evidentno skozi celo sezono bolj čokati, in so na začetku sezone in sedajle tudi večji od Kalie.
Na višku sezone, v tisti hajcungi, pa so bili jalapenčki od kalije bolj veliki! Kot je razvidno iz te slike http://shrani.si/f/o/K5/3ZkqN7oA/1/0031.jpg (TAM so na sliki spodaj).
- TAM so precej bolj zgodnji in zgodnjost ponavadi pomeni da za rast ne rabijo toliko toplote kot pozni Kalia. Zgornji "pojav" skozi sezono sovpada s tem, da se TAM relativno dobro debelijo pri malo nižjih temperaturah, na začetku in na koncu sezone. Kalia je počasna, ker rabi večjo toploto da dobro dela.
- skovilčki ; jah, težko govorim o skovilih, ko pa mi najbolj pašejo Habanero . TAM je malo bolj mil, ampak sedajle, jeseni, oba kar dobro zažigata. Za Jalapeno seveda .
Imata tudi različne termine obiranja in se preko sezone lepo dopolnjujeta, tako da je vedno kaj za obrati.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 26 Nov 2013 23:35 Naslov sporočila: |
|
|
Indigogirl je napisal/a: | Evo poročilo o Jalapenotih, kot sem enkrat poleti obljubila. Slika pove največ. Pri sorti "Craigs Grande" je samo ena rastlina dala take plodove kot morajo biti ("grande" zeleni ošiljeni jalapeno).
Najbolj pekoči so po mojem Jalapeno M, Craigs Grande ni veliko zadaj, nepekoči oz. pikico pekoči so "Conchos". Debelina mesa največja pri Conchos, nato si delita 2 mesto obe preostali sorti.
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
sqjam
Pridružen/-a: 06.03. 2014, 19:28 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Jul 2014 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
Današnja bera Jalapeno TAM čilijev
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 25 Jul 2014 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Moji so pa zeleni od zavisti . Sem jih pa vesela, ker jih gojim prvič.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Jul 2014 23:27 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, iz malega raste veliko
Pa z božjo mastjo si pomagaj .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 14 Sep 2014 06:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ali ima ta značilen videz ''razpokanosti'' kakšen pomen v zvezi z zrelostjo? Nekateri so bili kmalu taki, drugi so pa že dolgo rdeči, pa še nič ''razpokic''. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 14 Sep 2014 09:50 Naslov sporočila: |
|
|
TAM Jalapeno
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 14 Sep 2014 11:04 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam eno čudno dilemo: čilije iz semen istega vira imam v 2 različnih posodah.
Pa ne vem ali sem nora ali kaj - čiliji so različno pekoči ??? Jalapeno iz jupol lonca, v katerem je ena sama rastlina - je samo malenkost "vroč", medtem ko plodovi iz večjega, običajnega lonca, v katerem so 3 rastline skupaj, kar dobro "grizejo".
Torej seme je isti vir, zemlja je enaka v obeh ... različna ostrina |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Sep 2014 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Melona je napisal/a: | Ali ima ta značilen videz ''razpokanosti'' kakšen pomen v zvezi z zrelostjo? Nekateri so bili kmalu taki, drugi so pa že dolgo rdeči, pa še nič ''razpokic''. |
Melona, za "navadne" Jalapeno, ki dozorijo v rdečo barvo, je razpokana povrhnjica skoraj pravilo. Za Jalapene drugačnih barv, recimo purpurne, pa nisem siguren; jih še nisem gojil ...
Razpokana povrhnjica, lahko so še zeleni, pomeni da so zreli za odstrel .
Če povrhnjica ne razpoka, so lahko kakšne anomalije; meni se to občasno zgodi pri plodovih, ki niso pravilno rastli. Ali zaradi kakšnega temperaturnega šoka, ali drugega šoka.
Tule spodaj je iz NN vzroka nekaj čilijev zaostalo v rasti in predčasno dozorelo - in pordečilo.
Zdi se mi, da so Jalapeni kar malo "hecni"; tudi če recimo niso skrižani, imajo svoje znane muhce okrog skovilov, lani je ravno žena naletela na enega edinega, ki je pekel recimo skovili X 3!, vsi ostali so bili v mejah normale. Sicer pa čiliji na splošno radi variirajo v pekočini ....
Za zrele gladke/nerazpokane, ali pa zelo zakrivljene, kar tudi ni normalno za Jalapeno, bi si upal trditi, da so skrižani.
Zato sem sam pri semenu "izbirčen" in raje kupim seme, kot pa da bi ugibal ali je ali ni .
Ravno sem nabavil seme Jalapeno Kalia in ga pred nekaj dnevi posejal. Samo mi ni jasno, je to hudo pozna setev '14, ali hudo zgodnja setev '15 .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 14 Sep 2014 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Mfranc, zelo si se potrudil, hvala, ampak tudi če preklinjaš, imam še eno vprašanje . Razpokanost je pravilo pri Jalapeno in TAM Jalapeno?
Kar se tiče izbirčnosti, imaš pa seveda prav, 100%. Čiliji so še bolj muhasti in se še raje ženijo kot paradižniki. Se mi zdi, da bom za naše skromne potrebe tudi sama raje kupovala semena.
Pred nekaj dnevi si ga sejal Pa kdo bi probal, če ne ti, no ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Sep 2014 22:28 Naslov sporočila: |
|
|
Bi rekel pravilo za rdeči jalapeno . Sem omenil purpurni jalapeno;na večini slik na spletu so gladki plodovi, no najde se tudi razpokan
http://www.chileplanet.eu/schede/pepper/Jalape%C3%B1o%20Purple.jpg
Zakaj sem ga sejal šele sedaj - ker se prej nisem spomnil .
Letos sem pogrešal kombinacijo Jalapeno TAM in domači, Kalia, ker se dopolnjujeta v zrelosti plodov, tako da je vedno kaj za obrati, skozi celo sezono.
Zadnjo zimo mi je domači poginil in ker sem imel z njim skozi težave, se niti sekiral nisem. Eden redkih, ki je imel čez zimo izrazite bolezenske težave, pa še pozen je bil .
Zaradi omenjene prednosti sem ga zopet vzel, v upanju, da dobim bolj zdrav grm .
V totalnem pomanjkanju prostora bom posadil oba skupaj v en lonec, zato bi do pomladi rad imel vsaj malo večji grmiček, da ga starejši, večji TAM v kali ne zatre.
Živi bili pa videli .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 16 Sep 2014 12:24 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Bi rekel pravilo za rdeči jalapeno . Sem omenil purpurni jalapeno;na večini slik na spletu so gladki plodovi, no najde se tudi razpokan |
Pri mojem Purple Jalapenu je le redkokateri plod razpokan. Razpokani plodovi so bolj izjema kot pravilo, večinoma so kar lepo gladki... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Sep 2014 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, lahko primerjaš okus z rdečim?
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|