Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnik 2014
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 90, 91, 92 ... 97, 98, 99  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
htf_lover



Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06
Prispevkov: 536

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2014 22:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marjeta je napisal/a:
Eno vprašanje: ko si z bakrovo brozgo premazal črne pege na steblih, a si jih prej kaj postrgal?

Nič nisem strgal. Samo s čopičem premazano po črnih pegah.
Tudi lep čas ne bom strgal in izrezoval več na paradižniku. Ko sem to zadnjič delal sem preveč potegnil in se kar močno urezal po prstu... Potem pa sem prišel na idejo premazat z bakreno brozgo. Tukaj sem slikal eno mesto, ki sem ga premazal s to brogo pred dvema tednoma. Črna pega se je posušila.

Na sliki je steblo od sorte zapotec. Imel je kar nekaj plodov, vendar se je pojavila plesen in so v manj kot enem tednu vse začelo plesnit. Močno sem ga obrezal, odstranil vse napadene dele. Žal sem pa takrat opazil, da ima steblo na večih mestih velike črne pege. Sorto sem prvič gojil in sem hotel, a mi dozori saj en plod. Potem pa sem se zmislil, da bi naredil to bakreno prevleko. Od kar sem namazal to na steblo, se je staje drastično izboljšalo. Na steblu ni več ene črne pege in tudi na listju se plesen ne širi več. Sama rastlina pa je začela bujno rasti in je celo nastavila dve etaži plodov.

muha je napisal/a:
A imaš ti vrt na Marsu? Wink Laughing . Ali pa v okolici Murske Sobote - Rakičana, kjer so letos po podatkih Arso z vodno bilanco v vegetacijskem obdobju krepko v minusu - minus 103,1, primerjalo Pororož le - 15,2, Novo mesto in še nekateri pa čez + 100 . http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/agro_podatki.html

Ker drugače gre za čisto coprnijo Laughing Laughing Laughing Laughing

Sem z okolice Ptuja in tudi tukaj imamo letos zelo mokro poletje. Sicer je malo manj deža kot drugje(pri nas je vedno najmanj deža v okolici, sumim, da ima bližina Ptujskega jezera na to vpliv. Prednost je, da je tudi toče mnogo manj, ko pa nastopi suša... ja, brez namakanja gre vse rakom žvižgat).
So pa moji paradižniki zdravi zaradi moje oskrbe, ker so vsem v vasi že propadli. Glede na to, da je pri večini ljudi ostal le kol s suhim listjem in kakšim osamljenim zelenim plodom, se že malo bojim, da mi bodo začeli zmanjkovati čez noč Laughing

lpmami je napisal/a:
htf_lover, ogromno paradižnikov, in to zelo lepih! Zate je letošnja sezona več kot uspešna. Čestitam!

Sedaj se je stanje zelo popravilo, še pred 3 tedni sem mislil, da bom imel kmalu le še suho listje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 07:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk je napisal/a:
Do sedaj so me navdušili Dwarf Mr. Snow, Beryl Beauty, Tasmanian Chocolate in New Big Dwarf.
Iditarod Red ima letos zelo trdo kožico, Rosella Purple me je razočarala z okusom, ki je voden. Ostali pa so zaenkrat tako tako, nekatere še nisem niti probala, ker čakajo na 'desemenacijo' na mizi Laughing

So pa letos bistveno bolj rodni kot lani in predlani, zato sem čisto navdušena.


Meni je pa od vseh mojih letošnjih dwarfov najbolj všeč Dwarf Wild Fred. Ne zaradi okusa, ampak zaradi goste zbite rasti, deluje že kar kot okrasni grm. Tudi poln je kar lepo in med bolj odpornimi na plesen. Odkar je pod streho, se krasno drži. Ta bi bil lepa popestritev na vsakem pokritem balkonu ali terasi.

Od nepokritih sem pa danes populila zadnje tri. Najdalj je zdržal Long Shelf Life, a se ga je sedajle po teh pogostih jutranjih meglah tudi njega krepko lotila plesen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JERCA



Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13
Prispevkov: 146
Kraj: DOLENJSKE TOPLICE

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 08:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem v soboto spraznila gredo na vrtu ( mi ni žal, ker je bilo prav grdo za videt), ostalo v rastlinjaku dela solidno. Rešujejo me debeloplodne sorte, saj sem letos drobižke zmanjšala na minimum. Med vodilnimi letos so
- GOLD MEDAL, ki ima ogromne plodove(cca 800 g) v dveh etažah, naprej v tretji in četri pa solidne večje plodove.
-OWENS PURPLE, lepo rodi, kompakten plod, okus je tam tam, ima dolgo "zelena ramena"
- GOLD HEART, dozorel prvi, roden, ima vstopnico za drugo leto
- WHITE SUGAR, solidno rodi, okus neopredeljen, morda drugo leto ugotovim.

Sicer so vsi v rastlinjaku, vendar letos lanski favoriti(amana orange, watermelon beefsteak, orange oxheart, powers heirloom) kar malo štrajkajo in niso niti približek lanskim.
_________________
JERCA- nekdanja ERIENNE
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JERCA



Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13
Prispevkov: 146
Kraj: DOLENJSKE TOPLICE

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 08:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem pa naredila vesoljno potezo in letos v moja 40 litrska korita prvič posadila velikoplodne sorte. Vedno sem v korita sadila češnjevce, pa balkončkarje...

V eno korito sem tako posadila POWERS HEIRLOOM, WHITE OXHEART in vmes enega mini balkončkarja. Korito je na soncu, pod streho in kaj če paradižnik lepšega. Obe rastline sta polni plodov od spodaj do vrha. Nista bili nič bolj zgodnji, sta pa zdravi in obloženi.


POWERS HEIRLOOM


WHITE SUGAR

_________________
JERCA- nekdanja ERIENNE


Nazadnje urejal/a JERCA 21 Avg 2014 14:56; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

htf_lover, čestitam za inovativno rešitev z bakrom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 11:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

po ponovnem slabem vremenu včeraj in danes, sem videla, da sedaj tudi zunanji bikolorčki počasi klonejo. Nastavljeni plodovi so lepi, veliki, in kolebam, ali naj škropim z bakrom, ali ne, da poskušam rešiti stebla.

češenjevce v loncih sem v večini že odstranila, nekaj jih je še, tisti, ki so mi najbolj dobri. Rastline sem očistila obolelih listov, pognojila, in delajo naprej.

V rastlinjaku je par rastlin za odstraniti, že zato, ker na njih ni plodov, niti ne cvetijo. Nekaj izplena je bilo, pripravljenega za vkuhavanje. Raje bi sicer sušila, a še nisem poskusila sušiti velikih plodov. Ima kdo izkušnje?




sem pa v džungli v rastlinjaku našla Cherokee Green, sem prav vesela.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 13:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

da še dopolnim današnjo zgodbo -

moje sadike rdečih paradižnikov so rasle pri mami na vikendu, jih je lepo ujčkala, na srečo se je plesen pojavila kar pozno. Veliko smo že obrali, nekaj je na fermentaciji, tegale orjaka pa je bilo potrebno cartati dlje časa. Ni elektronska tehtnica, a je razvidno, kam je zrasel plod. Sorta je Trška Gora od Labie. Sicer ga še nisem sprobala, upam, da jutri pridem do mame in vsaj poskusim. problem je, ker plodovi te dni hitro gnijejo, danes je, jutri je že vse zanič.


_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 13:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A prav vidim - malo izpod 3 kg Surprised Surprised Surprised .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Matic



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 20:25
Prispevkov: 263
Kraj: 07

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 13:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

htf_lover je napisal/a:
Paradižniki z mojega vrta. Na prostem brez strehe. Za boljo kvaliteto je potrebno klikniti na HD.
https://www.facebook.com/photo.php?v=750857054959996


Zapisal si pol žličke Cuprablau v lonček z vodo. Kako velik lonček?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 13:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ne ne, zgornjo skalo glej, malo pod 1,4kg. Ampak labia tako piše, da so normalno tile plodiči nad kilo. Upam, da bo prenesel svoje pisanje "od tam" sem, da se bo kaj več zvedelo o sorti.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
htf_lover



Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06
Prispevkov: 536

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 13:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Matic je napisal/a:
htf_lover je napisal/a:
Paradižniki z mojega vrta. Na prostem brez strehe. Za boljo kvaliteto je potrebno klikniti na HD.
https://www.facebook.com/photo.php?v=750857054959996


Zapisal si pol žličke Cuprablau v lonček z vodo. Kako velik lonček?

Jaz sem uporabil tiste standardne plastične za piknik. Milsim da so 0,2 l.
Lahko pa se namesto Cuprablau uporabijo tudi drugi bakrovi fungicidi, kot je npr. Champion.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JANEZ L



Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20
Prispevkov: 180
Kraj: Radmannsdorf/ Radolca

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 21:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Današnja bera. Pobral samo solatne, tiste za mezgo bom konec tedna, sicer ne vem kaj naj z njimi, ker imam že mezge vrh glave. Laughing



Najtežji od danes. Sorta "Matias".


_________________
S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 22:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če imate radi šataraš, ga lahko narediš kot shranek. Skuhaš isto - do takrat, ko bi dal jajce zraven. Potem še vroče nadevaš v kozarce, zgoraj naliješ malo navadnega olja, da je vse pokrito. Zapreš in daš v pečico za cca 1 uro na 100 stopinj in potem pustiš, da se v pečici ohladi.

Saj bi rada še povedala, da je dobro, pa žal od lanskih shrankov nisem nobenega dobila, je vse hčerka odnesla Smile . Je rekla, da je bilo odlično - poleg tega, da imaš hitro kosilo, ko prideš utrujen domov. Zvrneš kozarec v ponev, malo pokuhaš, dodaš jajce - voila!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JANEZ L



Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20
Prispevkov: 180
Kraj: Radmannsdorf/ Radolca

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2014 23:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Figula! Very Happy
_________________
S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2014 07:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi sama sem že tako shranjevala material za sataraš. Celo malo poenostavljeno: Še vrelo sem nalila v vroče kozarce in zaprla, brez olja in brez naknadnega pasteriziranja. Ohranilo se je vsaj eno leto. Kadar imam tega manj in prostor v skrinji, pa po porcijah zamrznem. Tudi TALE recept je super za povsod tam, kjer bi imeli raje sveže narezane paradižnike kot mezgo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 90, 91, 92 ... 97, 98, 99  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 90, 91, 92 ... 97, 98, 99  Naslednja
Stran 91 od 99

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.