Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Powers Heirloom

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18795
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 02 Avg 2014 16:15    Naslov sporočila: Powers Heirloom Odgovori s citatom

Višina: okrog 1 m
Barva plodov: zlatorumena, meso kremasto bele (spada med bele),
Okus: sladko-kiselkast, meni med bolj všečnimi
Velikost plodov: srednja do večja , teža okrog 200 gramov
Listje: paradižnikovo
Čas zorenja od cveta: ca 60 dni





Nazadnje urejal/a muha 14 Feb 2015 15:26; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2014 20:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muhica, popravi ime v svoji evidenci: Powers HEirloom Wink
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8006
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2014 21:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ivčk je napisal/a:
Muhica, popravi ime v svoji evidenci: Powers HEirloom Wink

Ja, le, da ne bodo lasne statve Wink
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18795
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 06 Avg 2014 21:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Že popravljam! Hvala za korekturo.

PS: da mi ne bi še kar naprej "lasje" leteli izpod prstov Embarassed Embarassed , sem si šla ogledat prevod: heirloom . Sedaj, ko mi je slovar povedal, da to pomeni "družinska dediščina", si bom pravilno pisavo zapomnila za vse večne čase (upam) Exclamation .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4458
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 10 Feb 2015 18:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brskam po netu za tem paradižnikom, pa vidim, da ga uvrščajo med rumene in med večbarvne. Kam sodi, je kdo opazil kakšno liso drugačne kot rumene barve?

http://www.tomaten-atlas.de/sorten/p/276-power-s-heirloom

https://store.tomatofest.com/Power_s_Heirloom_p/tf-0401.htm
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2015 14:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Powers Heirloom spada med bele paradižnike, ker ima kremasto rumeno meso in PROSOJNO kožico, kar ga loči od rumenih paradižnikov, katerih kožica je rumena.

Pogosto se pri belih paradižnikih največkrat na popku plodu (včasih tudi kje drugje) pojavi roza 'madež', angleško blushing (zardelost). Ker ta zardelost ne sega v notranjot plodu in je bolj ali manj površinska, belčke ne uvrščamo med bicolorje.
Bicolorji so znotraj marmorirani, ponavadi v celotem prerezu plodu.

Glede linkov:

Jaz tomatofestu že odzdavnaj ne zaupam več, vsaj kar se natančne zgodovine, imen in opisov tiče, sploh pa so oni v opisu samem napisali, da gre za beli paradižnik:
pale white-yellow
zato ne vem, zakaj za boga ga uvrščajo med yellow/orange. Morda pa nimajo kategorije za bele posamezno.
Aja, pa tudi pelat ni, ker je za to veliko preveč sočen. Pelati so suhi paradižniki z malo semen in gela, primerni predvsem za uporabo v kuhi, ker naj ne bi bili preveč okusni presni (obstaja seveda veliiko izjem, preverjeno).
Je pa oblike 'pelata', niti klobasast, niti srčast ampak nekaj vmes. Meni je všeč izraz 'bomba', ker ta oblika nekako spominja na ročno granato.

Pri Tomatenatlas pa podatke objavljajo glede na izkušnje večih gojiteljev hkrati in naredijo nekak povzetek opisov. Dovolj je, da je en sam gojitelj napisal, da gre za bicolor (zaradi napačnega prepričanja), pa so to dodali v opis.
Je pa res videti, kot da je na eni fotki bicolor, no ob natančnejšem pregledu fotk pa vidimo, da gre tudi tu samo za 'blushing', ker je plod v prerezu bolj enakomerno obarvan:
http://www.tomaten-atlas.de/bildanzeige?id=21722

Obstaja pa seveda tudi možnost, da je plod na sliki tudi skrižan s kakim bikolorčkom.

Torej, če zaključim (predolgo) pisanje, Powers Heirloom spada med BELE paradižnike in nikamor drugam.
-bledo rumeno, kremasto ali skoraj čisto belo meso
-prosojna kožica
-možnost pojavljanja rožnatega nadiha (blushing)
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4458
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2015 14:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Ivčk, torej ga posadim v špalir belih. Da bo pri svojih, da ge ne bodo v kakšni napačni vrsti gledali postrani Wink .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.