|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Avg 2014 16:08 Naslov sporočila: |
|
|
Igy je napisal/a: | No tudi streha letos ni garancija za uspeh pri pradižnikih. |
Absolutno ni garancije! Ampak poskušajmo probleme in ukrepe ovrednotiti. Za naslednje sezone .
Meni je res minimalna strehca rešila lončne paradižnike. Sem jih tretiral z škropivi, vendar manj kot vrtne. In vrtnih nisem rešil, samo življenje sem jim podaljšal do ....
Imaš mogoče v bližini tudi krompir?
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 18 Avg 2014 16:26 Naslov sporočila: |
|
|
Franc, kako bi ovrednotili? Kakšne parametre uporabimo? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Avg 2014 16:52 Naslov sporočila: |
|
|
Moje izkušnje in ovrednotenje od 1. do 4. mesta :
1. samo streha, z dovolj "nadstreška" na vseh straneh
2. visok tunel brez končnic ali dobro zračen rastlinjak
3. na prostem
4. rastlinjak, ki ga "pozabljamo" zračiti.
Tudi jaz sem vse lončne rešila z improviziranjo streho. Manj listov jim je bilo treba potrgati, kot tistim v tunelu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Dwarfi končno dajejo veliko od sebe, da lahko vsak dan jemo solato s paradižnikom, kar me zelo veseli, glede na to, da sem mislila, da letos ne bo nič od nič. Vsakih nekaj dni poberem en lep pladenjček zrelih...
Nekaj paradižnikov se je nabralo tudi na vrtu, zdaj morajo le še dozoreti do konca. Tole je pogled na mizo, kjer poteka zorenje in fermentacija, končno pa se je nabralo tudi dovolj paradižnikov za prvo letošnjo mezgo:
Nakockane paradižnike brez večine semen (ta so šla na fermentacijo) sem kuhala dobro uro, da se je naredila lepa gošča, potem sem vse skupaj zmlela s paličnim mešalnikom in presejala čez jekleno cedilo z večjimi luknjicami, da sem ujela večino ostalih semen in kožic (le ena velika žlica odpada).
Ven sem dobila liter in pol goste lepe mezge, ki je šla po porcijah kar v skrinjo. Naslednja runda bo šla pa v kozarčke, kaj več od šestih kozarčkov tako verjetno ne bom dobila ven ampak tudi to je nekaj...
_________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 11:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, da nisi bila med tistimi, ki nimajo nič paradajza? .
Leeeepi
Gledal sem tvoje opise dwarfov, pogrešam kam sodijo, zgodnje, pozne?
Bi med njimi našel meni najbolj všeč 1, 5 m višine?
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo barvite slike, Ivčk. In sadike dwarfov imaš še vedno zelo lepe.
Sama delam omake podobno, le da uporabim tudi semena, kožico...Kuhat dam kar samo na pol prerezane paradižnike, da je manj dela. Vode ne dodajam, ampak iz parih paradižnikov iztisnem tekočino, da se v začetku ne zažge. Ko se paradižniki skuhajo, precedim skozi cedilo. Tekočino pokuham še par minut in nalijem v vroče steklenice - to je sok, ki smo se ga kar navadili piti. Gosti del pa zmiksam, dam v lonec, dodam kis za vlaganje, sladkor, začimbe, malo pokuham in dam v vroče kozarčke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
prekrasno, se je le dalo nekaj iztisniti iz sezone!
te je kak dwarf navdušil? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 12:32 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Ivčk, da nisi bila med tistimi, ki nimajo nič paradajza? .
Leeeepi
Gledal sem tvoje opise dwarfov, pogrešam kam sodijo, zgodnje, pozne?
Bi med njimi našel meni najbolj všeč 1, 5 m višine?
LP |
No, saj na vrtu je res katastrofa in nisem pričakovala čisto nič več pridelka, glede na to, da so tudi plodovi konkretno začeli črneti. Pobrala sem večinoma še zelene paradajzke dva tedna nazaj, preden sem škropila z Ridomilom. Pa se je stanje kar nekako umirilo. Sicer je vse črno, a sploh več ne obtrgavam in ne spremljam, kaj je na novo obolelo in kaj je staro. Zdaj le hodim po vrtu s košarico in tu in tam poberem kak (začuda zrel) plod.
Med dwarfi dejansko ni nobenega zelo zgodnjega, kar me v bistvu preseneča, gojitelji bi se namreč lahko malo usmerili tudi v to smer, ko so ustvarjali tolikšno količino novih sort.
Velika večina je začela z rodnostjo šele avgusta, torej so vsi bolj ali manj srednje pozno sezonski. Ampak, ko začnejo, začnejo vsi naenkrat.
Rastejo dokaj počasi in ker so indeterminantni, ne nehajo rasti skozi celo sezono, zdaj so ravno na višini 1,3-1,5m, lepo rastejo naprej in cvetijo. Zato ti direktno ne znam odgovoriti na vprašanje o višini _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 12:36 Naslov sporočila: |
|
|
bobolino je napisal/a: | prekrasno, se je le dalo nekaj iztisniti iz sezone!
te je kak dwarf navdušil? |
Ja, vsaj nekaj, a ne? Do sedaj so me navdušili Dwarf Mr. Snow, Beryl Beauty, Tasmanian Chocolate in New Big Dwarf.
Iditarod Red ima letos zelo trdo kožico, Rosella Purple me je razočarala z okusom, ki je voden. Ostali pa so zaenkrat tako tako, nekatere še nisem niti probala, ker čakajo na 'desemenacijo' na mizi
So pa letos bistveno bolj rodni kot lani in predlani, zato sem čisto navdušena. _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Zelo barvite slike, Ivčk. In sadike dwarfov imaš še vedno zelo lepe.
Sama delam omake podobno, le da uporabim tudi semena, kožico...Kuhat dam kar samo na pol prerezane paradižnike, da je manj dela. Vode ne dodajam, ampak iz parih paradižnikov iztisnem tekočino, da se v začetku ne zažge. Ko se paradižniki skuhajo, precedim skozi cedilo. Tekočino pokuham še par minut in nalijem v vroče steklenice - to je sok, ki smo se ga kar navadili piti. Gosti del pa zmiksam, dam v lonec, dodam kis za vlaganje, sladkor, začimbe, malo pokuham in dam v vroče kozarčke. |
Hvala, Plamenka.
Dwarfi so kljub temu, da so kazali veliko obolelih listov, ko so se dvigale jutranje megle, so po obtrgovanju obolelih listov brez špricanja ostali zdravi.
Ko bom videla, da je kriza z jesensko meglo, bom tiste z največ plodovi prenesla v rastlinjak, da vsaj malo podaljšam sezono...
Ponavadi ne kompliciram s semeni in kožico, a je letos kožica pri nekaterih tako trda, da sem jo enostavno morala odstraniti, ker se mi je pri poskušanju omake zapičila med zobe
Kuhat sem dala, kar je ostalo od razsemenjevanja, češnjevci so bili le prebodeni, ostalo je bilo pač malo bolj zrezano, dodatno sem narezala le res velike kose. Tekočine je bilo dovolj, da se ni nič zažgalo. Količina pa tako mala, da se mi ni splačalo še kaj drugega v mezgo dodajat. Soka ne bi bilo niti za en liter, zato sem raje pustila, da voda izpari, okus mezge (brez vseh dodatkov) je bil naravnost fantastičen! _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marjeta
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:09 Prispevkov: 297 Kraj: blizu Sl. Bistrice, 700 mnm
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo lepe paradižnike imaš!
Eno vprašanje: ko si z bakrovo brozgo premazal črne pege na steblih, a si jih prej kaj postrgal? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 13:40 Naslov sporočila: |
|
|
A imaš ti vrt na Marsu? . Ali pa v okolici Murske Sobote - Rakičana, kjer so letos po podatkih Arso z vodno bilanco v vegetacijskem obdobju krepko v minusu - minus 103,1, primerjalo Pororož le - 15,2, Novo mesto in še nekateri pa čez + 100 . http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/agro_podatki.html
Ker drugače gre za čisto coprnijo
Ivčk, to pa je balzam na rano, a ne ? Nič ne kažejo, da bi jim manjkalo kaj listja
Kako učvrstiš kole, da takole lepo stojijo pokonci? V mojih loncih sta po dva, a se oba nagibata čisto po želji paradižnikov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
htf_lover, ogromno paradižnikov, in to zelo lepih! Zate je letošnja sezona več kot uspešna. Čestitam! _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 89, 90, 91 ... 97, 98, 99 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 89, 90, 91 ... 97, 98, 99 Naslednja
|
Stran 90 od 99 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|