|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
BORIS
Pridružen/-a: 20.08. 2013, 18:06 Prispevkov: 29 Kraj: Poljčane
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 20:54 Naslov sporočila: JABOLČNI KIS |
|
|
Ali kdo poseduje proceduro pridelave jabolčnega kisa-patra Ašiča?
V naprej hvala!
lp _________________ Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 09 Okt 2013 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Za pripravo kisa obstaja več "receptur", eni prisegajo na en način, drugi na drug. Zelo razširjen je način, da se zdrobljena jabolka zalijejo z vodo in se počaka, da zadeva najprej alkoholne odvre, nato pa skisa.
Midva z možem delava tako, da čisti jabolčnik (ali vino), dava v posodo za kisanje in pokrijeva samo z gazo. Fino in prej je, če imaš od prejšnjega tisto kisovo gobo, ki jo daš v jabolčnik, zadeva je na ta način popolnoma naravna, brez dodane vode.
Kako to delajo patri, pa ne vem.
Ti bo mož pripeljal en liter vsakega najinega domačega, pa boš videl. Še enkrat hvala za sadike oreha . _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 09 Okt 2013 10:02 Naslov sporočila: |
|
|
Mi doma delamo iz jabolčnih tropin, ki jih ne stisnemo do konca. Potem dan dva počakamo da se tropine "okurijo" skisajo, večkrat premešamo in malo zalijemo z vodo, dodamo liter starega kisa in stisnemo. lp D _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 09 Okt 2013 10:35 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: |
Midva z možem delava tako, da čisti jabolčni sok, dava v posodo za kisanje in pokrijeva samo z gazo. Fino in prej je, če imaš od prejšnjega tisto kisovo gobo, ki jo daš v jabolčnik |
Mi tudi tako delamo jabolčni kis. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26 Prispevkov: 863 Kraj: Hrastje-Golo
|
Objavljeno: 09 Okt 2013 13:48 Naslov sporočila: |
|
|
Prinas ga tako da jabolčni sok damo v posodo pustimo odprto da prevre to traja sest tednov nastane mošt in ga precedimo v drugo posodo zapremo postavimo v shrambo in ga pustimo eno leto čisto primiru po en letu je odličen kis.
BORIS če se ti morda zdi dolga procedura lahko dobiš tisto gobo ali domačga kisa da pospešiš da je malo prej kis. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
BORIS
Pridružen/-a: 20.08. 2013, 18:06 Prispevkov: 29 Kraj: Poljčane
|
Objavljeno: 09 Okt 2013 20:56 Naslov sporočila: Jabolčni kis |
|
|
Pozdravljeni, mi smo naredili kis. Jabolka smo stisnili in zalili z vodo, čakamo, da bo zavrel in potem se pretoči.... Moj oče je delal kis takole: Jabolka so se narezala, škaf se je pokril s rjuho, vse skupaj je stalo par dni, potem je oče vse zalil z vodo in utežil, da so bila jabolka pod vodo, ko je začelo vret, je dodal sladkor, kvas, kruh , česen in še nekaj zelišč. vse je zavrelo in potem je pretočil z obročem vred. Kis je imel odličen okus in dober je bil- podoben jabolčnemu domačemu kisu patra Ašiča. Mislil, sem, če kdo pozna, koliko se doda sladkorja in ostalega, na količino 50 kg jabolk.
lp _________________ Boris |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Furman
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 19:08 Prispevkov: 535 Kraj: Kot pod Travno Goro, 500m nm
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Imel sem srečo osebno spoznati patra Ašiča.
Meni je rekel, naj za kis najprej na krhle narežem očiščena in oprana jabolka. Take razgrnem na platneno rjuho in pustim da zaoksidirajo, ko začnejo po parih dneh lepo dišati, jih daš v posodo in zaliješ z mlačno vodo, ter postaviš na toplo mesto. Na hladnem se kisanje lahko ZELOOO zavleče. Meni se je enkrat na eno leto, pa še ni bil kis ne vem kako hud. Zanimivo je po enem letu potegnit krhelj jabolka iz kisa in ga probat, zanimiv okus.
Ta način je sicer zamuden za večje količine, zato občasno, če imamo sadja preveč, jabolka namesto narežemo, zmeljemo in damo kisat, a to le za količine nad 200l do te količine jih pa ni problem narezat. O kakih dodatkih mi ni rekel ničesar in jih mi tudi ne dajemo.
Pa še o kisu mi je rekel, naj bi vsak dan namesto kakega soka, piva ali česa drugega raje pri kosilu popili žlico domačega kisa razredčeno z decilitrom vode.
Tisti, ki so ga poznali vedo kako je izgledal v pozni starosti. _________________ Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ej, tudi jaz sem imela to srečo, da sem patra Ašiča spoznala osebno pred našo domačo cerkvijo, smo še z mojo mamo zelo prijetno poklepetali. To je bil gospod izjemno bistrega duha in odlične fizične kondicije. Imam dve njegovi knjigi o zdravilnih zeliščih, moja mama jih je brala kot Sveto pismo .Ja pa kar velikooooo let je že od takrat..... _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 20:19 Naslov sporočila: |
|
|
Pater je bil izredno vitalen do pozne starosti. Rad je tudi pokazel svojo gibčnost - da se čudiš. Ko je pisal predzadnjo knjigo o zdravilnih zeliščih, je prosil Boga, da bi živel vsaj še toliko, da bi napisal še nadaljevanje - in ga tudi je, če se prav spomnim. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
Mi delamo po tem principu kot je napisal Furman, le da krhlji nič ne stojijo, gredo takoj v lonec, zalije se jih z ohlajeno sladkano vodo (1 žlica sladkorja na liter vode), na vrh opran klobuk od starega kisa, čez posodo pa še rjuho in na toplo mesto (čez poletje je kar na balkonu), in po cca. 2 mesecih je že za v solato. Res pa da ni tako močen kot nekateri, vse je pa stvar okusa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Okt 2014 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem se ponovno pripravila delati jabolčni kis.
Po nasvetu, sem jabolka stisnila v sok in dala v posodo na toplo (ob okno na južni strani). Zdaj, po nekaj dneh, se je sok začel kisati, na vrhu pa se je nabrala jabolčna gošča.
Sprašujem, ali naj jo odstranim, ali pustim. Ali moram tekočino kaj mešati, ali pustim čisto pri miru? Kje naj ga hranim? Zdaj, ko je začel dišati po kislem, ga moram prestaviti na drugo mesto. Mislila sem v kurilnico, vendar tam še ni tako toplo, ker še ne kurimo....
Upam, da mi bo z vašo pomočju to pot uspelo pridelati nekaj litrov domačega kisa - prvi poizkus je namreč propadel na celi črti.... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 02 Okt 2014 18:21 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi še pustila pri miru, ker gotovo še teče alkoholno vrenje. Ko bo začelo teči ocetno kislinsko, bo pa bolje, da boš odstranila goščo. Sicer pa mislim, da se bo sama posedla, zdaj jo drži na površini CO2, ki izhaja.
Naj ti uspe, domač kis je res dober. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Okt 2014 18:49 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, bom pustila pri miru. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Okt 2014 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
O, Brbr, pa le nisem sama! Moji krhlji so namočeni od prejšnje sobote, se pravi pojutrišnjem bo dva tedna. Pred tremi dnevi so krhlji potonili. Na vrhu se je naredila belkasta mrena. Čakam, duham, nimam pojma, kdaj bo kaj iz tega, ampak poskusiti sem pa morala . Prosim, poročaj še, kaj se bo dogajalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Okt 2014 10:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Melona, spet sem se opogumila. Prvi poizkus je bil povsem neuspešen, sicer ne vem, kaj se naredila narobe, vendar je od pričakovanega kisa nastala le temnorjava voda (čeprav sta minili dve leti )
Zdaj bomo pa videli, aj bo. Sicer ga bo pa samo za vzorec (cca 5l).... Delam ga v steklenem kozarcu, prekritem s prtičem. Včeraj sem ga prestavila v kurilnico, kjer je plinski kotel, ki trenutno dela samo za potrebe tople vode. Tako ni nič topleje kot drugod po hiši. Verjetno bo šlo sila počasi.(eno leto)..pa nič zato, če bi le uspelo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|