Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
BORIS



Pridružen/-a: 20.08. 2013, 18:06
Prispevkov: 29
Kraj: Poljčane

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2013 20:54    Naslov sporočila: JABOLČNI KIS Odgovori s citatom

Ali kdo poseduje proceduro pridelave jabolčnega kisa-patra Ašiča?

V naprej hvala!

lp
_________________
Boris
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2013 09:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za pripravo kisa obstaja več "receptur", eni prisegajo na en način, drugi na drug. Zelo razširjen je način, da se zdrobljena jabolka zalijejo z vodo in se počaka, da zadeva najprej alkoholne odvre, nato pa skisa.
Midva z možem delava tako, da čisti jabolčnik (ali vino), dava v posodo za kisanje in pokrijeva samo z gazo. Fino in prej je, če imaš od prejšnjega tisto kisovo gobo, ki jo daš v jabolčnik, zadeva je na ta način popolnoma naravna, brez dodane vode.
Kako to delajo patri, pa ne vem.
Ti bo mož pripeljal en liter vsakega najinega domačega, pa boš videl. Še enkrat hvala za sadike oreha Very Happy .
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59
Prispevkov: 837
Kraj: Slovenske Konjice

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2013 10:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi doma delamo iz jabolčnih tropin, ki jih ne stisnemo do konca. Potem dan dva počakamo da se tropine "okurijo" skisajo, večkrat premešamo in malo zalijemo z vodo, dodamo liter starega kisa in stisnemo. lp D
_________________
Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2013 10:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MARIJAV je napisal/a:

Midva z možem delava tako, da čisti jabolčni sok, dava v posodo za kisanje in pokrijeva samo z gazo. Fino in prej je, če imaš od prejšnjega tisto kisovo gobo, ki jo daš v jabolčnik

Mi tudi tako delamo jabolčni kis.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2013 13:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prinas ga tako da jabolčni sok damo v posodo pustimo odprto da prevre to traja sest tednov nastane mošt in ga precedimo v drugo posodo zapremo postavimo v shrambo in ga pustimo eno leto čisto primiru po en letu je odličen kis.
BORIS če se ti morda zdi dolga procedura lahko dobiš tisto gobo ali domačga kisa da pospešiš da je malo prej kis.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BORIS



Pridružen/-a: 20.08. 2013, 18:06
Prispevkov: 29
Kraj: Poljčane

PrispevekObjavljeno: 09 Okt 2013 20:56    Naslov sporočila: Jabolčni kis Odgovori s citatom

Pozdravljeni, mi smo naredili kis. Jabolka smo stisnili in zalili z vodo, čakamo, da bo zavrel in potem se pretoči.... Moj oče je delal kis takole: Jabolka so se narezala, škaf se je pokril s rjuho, vse skupaj je stalo par dni, potem je oče vse zalil z vodo in utežil, da so bila jabolka pod vodo, ko je začelo vret, je dodal sladkor, kvas, kruh , česen in še nekaj zelišč. vse je zavrelo in potem je pretočil z obročem vred. Kis je imel odličen okus in dober je bil- podoben jabolčnemu domačemu kisu patra Ašiča. Mislil, sem, če kdo pozna, koliko se doda sladkorja in ostalega, na količino 50 kg jabolk.

lp
_________________
Boris
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Furman



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 19:08
Prispevkov: 535
Kraj: Kot pod Travno Goro, 500m nm

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2013 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imel sem srečo osebno spoznati patra Ašiča.
Meni je rekel, naj za kis najprej na krhle narežem očiščena in oprana jabolka. Take razgrnem na platneno rjuho in pustim da zaoksidirajo, ko začnejo po parih dneh lepo dišati, jih daš v posodo in zaliješ z mlačno vodo, ter postaviš na toplo mesto. Na hladnem se kisanje lahko ZELOOO zavleče. Meni se je enkrat na eno leto, pa še ni bil kis ne vem kako hud. Zanimivo je po enem letu potegnit krhelj jabolka iz kisa in ga probat, zanimiv okus.
Ta način je sicer zamuden za večje količine, zato občasno, če imamo sadja preveč, jabolka namesto narežemo, zmeljemo in damo kisat, a to le za količine nad 200l do te količine jih pa ni problem narezat. O kakih dodatkih mi ni rekel ničesar in jih mi tudi ne dajemo.
Pa še o kisu mi je rekel, naj bi vsak dan namesto kakega soka, piva ali česa drugega raje pri kosilu popili žlico domačega kisa razredčeno z decilitrom vode.
Tisti, ki so ga poznali vedo kako je izgledal v pozni starosti.
_________________
Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2013 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ej, tudi jaz sem imela to srečo, da sem patra Ašiča spoznala osebno pred našo domačo cerkvijo, smo še z mojo mamo zelo prijetno poklepetali. To je bil gospod izjemno bistrega duha in odlične fizične kondicije. Imam dve njegovi knjigi o zdravilnih zeliščih, moja mama jih je brala kot Sveto pismo Very Happy .Ja pa kar velikooooo let je že od takrat.....
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2013 20:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pater je bil izredno vitalen do pozne starosti. Rad je tudi pokazel svojo gibčnost - da se čudiš. Ko je pisal predzadnjo knjigo o zdravilnih zeliščih, je prosil Boga, da bi živel vsaj še toliko, da bi napisal še nadaljevanje - in ga tudi je, če se prav spomnim.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2013 20:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi delamo po tem principu kot je napisal Furman, le da krhlji nič ne stojijo, gredo takoj v lonec, zalije se jih z ohlajeno sladkano vodo (1 žlica sladkorja na liter vode), na vrh opran klobuk od starega kisa, čez posodo pa še rjuho in na toplo mesto (čez poletje je kar na balkonu), in po cca. 2 mesecih je že za v solato. Res pa da ni tako močen kot nekateri, vse je pa stvar okusa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Okt 2014 18:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos sem se ponovno pripravila delati jabolčni kis.
Po nasvetu, sem jabolka stisnila v sok in dala v posodo na toplo (ob okno na južni strani). Zdaj, po nekaj dneh, se je sok začel kisati, na vrhu pa se je nabrala jabolčna gošča.
Sprašujem, ali naj jo odstranim, ali pustim. Ali moram tekočino kaj mešati, ali pustim čisto pri miru? Kje naj ga hranim? Zdaj, ko je začel dišati po kislem, ga moram prestaviti na drugo mesto. Mislila sem v kurilnico, vendar tam še ni tako toplo, ker še ne kurimo....
Upam, da mi bo z vašo pomočju to pot uspelo pridelati nekaj litrov domačega kisa - prvi poizkus je namreč propadel na celi črti....
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 02 Okt 2014 18:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi še pustila pri miru, ker gotovo še teče alkoholno vrenje. Ko bo začelo teči ocetno kislinsko, bo pa bolje, da boš odstranila goščo. Sicer pa mislim, da se bo sama posedla, zdaj jo drži na površini CO2, ki izhaja.
Naj ti uspe, domač kis je res dober.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Okt 2014 18:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, bom pustila pri miru. Smile
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 02 Okt 2014 19:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

O, Brbr, pa le nisem sama! Moji krhlji so namočeni od prejšnje sobote, se pravi pojutrišnjem bo dva tedna. Pred tremi dnevi so krhlji potonili. Na vrhu se je naredila belkasta mrena. Čakam, duham, nimam pojma, kdaj bo kaj iz tega, ampak poskusiti sem pa morala Wink . Prosim, poročaj še, kaj se bo dogajalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Okt 2014 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, Melona, spet sem se opogumila. Prvi poizkus je bil povsem neuspešen, sicer ne vem, kaj se naredila narobe, vendar je od pričakovanega kisa nastala le temnorjava voda (čeprav sta minili dve leti Confused )

Zdaj bomo pa videli, aj bo. Sicer ga bo pa samo za vzorec (cca 5l).... Delam ga v steklenem kozarcu, prekritem s prtičem. Včeraj sem ga prestavila v kurilnico, kjer je plinski kotel, ki trenutno dela samo za potrebe tople vode. Tako ni nič topleje kot drugod po hiši. Verjetno bo šlo sila počasi.(eno leto)..pa nič zato, če bi le uspelo.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 17, 18, 19  Naslednja
Stran 1 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.