|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 01 Nov 2022 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
Dva probna kozarčka špinače sta že v kleti. Jaz sem jo dala v krop samo toliko, da je upadla, zmiksala, napolnila kozarčke in v vodi pasterizirala. Je pa precej oksidirala, barva ni tako seksi kot tista iz zmrzovalnika, sicer pa mislim, da bo čisto v redu . Bom poročala, ko bom prvo porabila.
Pred par dnevi sem naredila celo govejo osnovo, ki jo bom prav tako hranila kar v kozarčkih v kleti - bomo videli, kako se bo obnesla . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 30 Okt 2023 18:24 Naslov sporočila: |
|
|
A se mogoče kdo spomni ob pogovorih o pasterizaciji shrankov, da smo omenili tudi mesno jušno osnovo? Jaz sem jo lani naredila in najbrž pasterizirala, a ne najdem nikjer nič zabeleženega. Se mi je v kozarčkih v kleti odlično ohranila. Že vse leto jo uporabljam, pa ne vem, kako sem jo naredila .
Ima kdo kakšne izkušnje? _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 31 Okt 2023 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
Izkušenj ne, ampak jaz bi skuhala jušno osnovo, močno, precejemo dala v kozarčke IN pasterizirala. No, lahko v 2dl stekleničke od soka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 31 Okt 2023 10:38 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala! Saj najbrž sem lani res tako delala (EMŠO ). Sem bila malo skeptična, ampak tale lanska, ki sem jo uporabila včeraj, je še vedno prav lepo dišala. In to kljub temu, da je bila naša klet poleti toplejša od zunanjosti. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 21 Jun 2024 19:14 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem lani naredila kar enih 6x 350 ml zelenjavne omake. Tudi večkrat sem si jo naredila in dva dni jedla. Enkrat z rezanci, pa enkra z rižem. Meni je bila zelo všeč, zato sem se odločila, da jo dam v kozarce.
Lahko bi rekla, da sem dala približno enako količino čebule, jajčevcev, paprike in nekaj več paradižnika. Nekaj bolj zrelega, ki sem ga olupila in neka bolj čvrstega.
Vse sem rezala na kocke malo večje kot cmxcm. Na čisto malo mašćobe popražila čebulo, nato jajčevce, papriko in na koncu paradižnik.
Seveda sem solila. Na koncu sem dodala kar dosti na grobo narezan peteršilj.
Vroče v vroče kozarce in pod deko.
Meni to pride zelo prav.
lep pozdrav
Pa še nekaj. Tudi bučke dajem not. Skratka, kar imam in kolikor imam, tako je vsaka runda malo drugačna.
Paradižnik pač naj bo nekaj zrelega da naaredi omako. _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 25 Jul 2024 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
ali katera vlaga korenje v slanico?
bučke za bučno juho, torej ne kisle in ne narezane v skrinjo?
sem vložila enkrat po receptu (pojma nimam katerem), celo olupljeno kuhano korenje. tako neprijetnega vonja še nisem doživela, ko sem odprla nepokvarjen kozarec. vlagala sem leta 2015. letos sem zadnji kozarec odprla in vrgla na kompost. zakaj? pustila sem, da vidim, če se bo pokvaril. ni se, le vonj je enak. fuj in fej
vloženo nakockano korenje z žlico kisa za vlaganje je ok, uporabljam ga za francosko solato.
je katera vlagala kumare za solato? na youtube je en kup receptov, vsak drugačen. v torek sem vložila 3 kozarce tako, da sem ročno na debele kolute narezala kumare, posolila, malo čebule (letos gnije, zato sem varčna z njo), potem nadevala v kozarce, v vsak kozarec 2 žlici jabolčnega kisa namesto kisa za vlaganje eno žlico, dolila vodo, zaprla, pasterilizirala v loncu z vodo. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 26 Jul 2024 09:45 Naslov sporočila: |
|
|
Živa, enako, pokvarjeno ali ne, bolj nagravžnega od korenja v slanici v moji shrambi še ni bilo, vse je šlo na kompost. Tega se niti vohati ne da, kaj šele jesti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 03 Avg 2024 09:34 Naslov sporočila: |
|
|
Notranjka, sodelavka delila z menoj enostaven recept naribane kumare s čebulo prevres v mešanici kisa, vode in soli. Naredila, poskusila, dobro.
Melona, torej vse enake rezultate. No, vseeno sem ponovno poskusila en sam kozarček nakockane ga korenja samo v slanici, z žličko kisa je pa odlično.
Torej ta smrad je običajen in ne samo moj kiks.
Hvala za izkušnje _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|