Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pasterizirani shranki brez dodatkov.
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2022 14:06    Naslov sporočila: Pasterizirani shranki brez dodatkov. Odgovori s citatom

Tole tolikokrat pride prav, a ker je recept iz drugega vira, ni prav, da bi ga kar kopirali sem. Lahko si ga ogledate pri

Viru

in še naš Klepet
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2022 11:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smo vsi sredi obdobja raznih pasterizacij, kaj. V moji shrambi so že kozarčki marelic (vložene samo marelice, brez vode, sladkorja, itd.). Kar nekaj časa vsake par dni pasteriziram paradižnike. Najprej jih potopim v vrelo vodo in olupim. Potem pa cele vložim v kozarec, malo potlačim, da ni praznega prostora. V kozarce ne dodajam ničesar, če pa, je to par kapelj limone ali ščepec soli.

Pri pasterizaciji me pa vedno zanima ena stvar: povsod piše, da se kozarci v vodi med pasterizacijo ne smejo dotikati. Močno me zanima, zakaj, a odgovora nisem našla. Predno probam, kaj se zgodi, me zanima, če mogoče kdo v Gartlcu ve odgovor...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4421
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2022 12:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če se prav spomnim, naj bi raje počili, če se med vrenjem dotikajo in trkajo eden ob drugega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2022 14:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, to je edini razlog. A, če voda ne vre preveč, se to ne zgodi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2022 23:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa tudi zato, da je vrela voda okrog in okrog kozarca. Ko dam kocke paradižnika (Metuljc po tvoje) pustim vsaj pol prsta prostora med kozarci. Temperaturo dam na srednjo temperaturo, da se masa v kozarcih lepo pregreje, nato pa na več, da začne lepo vreti in to čisto narahlo.

Me pa zanima kako ve to delate. Ali date takoj na visoko temperaturo?

lep pozdrav
cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2022 07:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V mrzlo vodo potem pa takoj nastavim temperaturo.

Le, kadar je v receptu napisano, da se kozarci polnijo na vroče in še pasterizirajo, takrat vodo segrejem vnaprej, preden dam kozarce notri, da se temparatura vode in v vsebine kozarcev čimbolj ujame.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2022 08:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za odgovore. Tole s trkanjem me malo bega. ker pri pasterizaciji voda ne vre na polno ampak se samo dvigajo mehurčki. tako se kozarci/stekelnice ne pramikajo. Če bi bili kozarci postavljeni tesno drug ob drugega, se pa sploh ne bi mogli premikati. No, mogoče bi bilo vode potem premalo...

Jaz v posodo s kozarci natočim mrzlo vodo in vse skupaj počasi segrevam. Tako naj bi temperatura vode narastla do pod vrelišče (dvigajo se mehurčki) v cca 30min. Potem to temperaturo vzdržujem cca 15min. Običajno pasteriziram polovične kozarce. Pri večji je potreben daljši čas.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7851
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2022 10:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno je to priporočilo o razmiku med kozarci nastalo še v času kurjenjs na deva, ko je bilo teže uravnavati temperaturo kot zdaj s plinom ali elektriko in je lahko tudi zavrelo.
Če bi se pa kozarci tiščali med seboj, bi po moje z mehurčki nastale vibracije, ki pa tudi imajo svoj učinek na material.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2022 17:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tekočine: če je med kozarci nekaj prostora, pride do boljšega prenosa toplote zaradi konvekcije https://sl.wikipedia.org/wiki/Konvekcija.
Trdne snovi: ravno obratno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
slavc



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 13:35
Prispevkov: 202
Kraj: med Savama, 500mnm

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2022 22:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Praktično vse snovi se pri segrevanju raztezajo. Če bi bili kozarci zelo tesno skupaj, ne bi imeli možnosti za raztezanje in bi se zdrobili.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2022 09:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos sem malo razširila nabor zelenjave, ki jo samo pasteriziram ali vlagam v slanico brez kisa. Tako imam poleg paradižnika tudi kumare, bučke in stročji fižol. In seveda jabolka.

Me pa zanima, če je kdo že probal tako shraniti tudi špinačo in če se je obneslo. Gledam tale recept: https://stefkinedobrote.si/recepti/spinaca-za-ozimnico/ Jaz bi sicer raje liste vrgla v čisto malo kropa, da upadejo, zmiksala, še prevrela in pasterizirala. Kaj mislite?

Kaj pa korenje, se obnese? Na Kulinariki je pri Rimljankinem receptu enkrat omenjeno tudi korenje, a ničesar o rezultatu Wink
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4421
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2022 10:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Korenje sem narezala na kockice in ga shranila v slanici. En kozarec od petih se je pokvaril, enega smo poskusili in je bilo korenje ogabno slano, trije so šli na kompost. Zna biti, da sem pretiravala s soljo, se pa ne spomnim, koliko natančno sem je dala. Kolikor se poznam, sem na vsak kozarček vrgla po eno čajno žličko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2022 11:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za izkušnjo, Melona! Mogoče bom letos probala eno manjšo količino s Štefko Wink . https://stefkinedobrote.si/recepti/pasterizirano-korenje/
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GrGr



Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50
Prispevkov: 412
Kraj: D.Toplice

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2022 14:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos sem koončno nabavil hladilnik prav za občutljive shranke. 90litrski za 120€, varčen, samoodtaljevanje.
V njem imam:
- kozarce s polsuhimi slivami,
- ne-povsem-posušena datljevec&češnjevec v olju,
- zelo gosto omaka za testenine bučke+korenje (ker je v kozarčkih zrak),
- naribane kumare zalite s hladnim kisom (da ostanejo povsem trde),
- gosto omako za makarone paradižnik+jajčevec (ker zrak).
Poleg tega je namenjen tudi podaljšanje roka trajanja sadja, ki se nima od kje vonjev navzet, saj v njem ne bo sira, klobas ipd. Narabutane slive so bile po dveh mesecih prima!
Za zdaj se nakup obnese odlično.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 01 Nov 2022 09:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Copatka, špinačo sem enkrat shranila v kozarec, za probo. Pripravila sem jo tako, kot jo pripravljam svežo za kosilo: z malo vode podušim (ne blamširam), da upade in potem pripravim do konca. No, za v kozarec sem jo samo podušila do mehkega, vročo nadevala v kozarec, zaprla in ohladila pod odejo.
Obdržala se je odlično. Obrdžala temno zeleno barvo. Ko sem ob priliki iz nje hotela skuhati špinačno juho in sem kozarec odprla, je imela močan, rezek vonj po špinači. Sem si mislila, tole pa ne bo dobro, a sem juho vseeno pripravila. Na moje veliko presenečenje, je bila jed odličnega okusa in vonja.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.