|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Avg 2023 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
To, da meso v papriki, če ni kuhana, ostane rdečkasto, ni posledica tega, da je ilo uporabljeno surovo meso, vsaj po mojih izkušnjah, ampak od mesa samega.
Novodobno mleto meso je tako ali tako skoraj spasirano, umetnost je najti grobo mletega (po mojih izkušnjah ga imajo v tistih EurioSpinih, ki imajo lastno mesnico, a le tistega, ki ga meljejo in pakirajo tam).
Pri nas niti stara mama, niti mama ni prej pražila mesa, pa zagotovo ni bila zmes v papriki nikoli rožnata in nikoli sprijeta v kepo. Je bil pa riž delno kuhan. Sama postopam različno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Avg 2023 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | Muha, a to pire namesto riža a kot dodatek? |
Samo krompirjev pire in začimbe. Brez mesa. Vegi varianta. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 24 Avg 2023 11:07 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas ne pražimo mesa prej. Je pa res lokalnega izvora in mleto na "star" način, se pravi da ni kot pašteta. Bom pa predlagal naslednjo rundo, ki je za vogalom, da se ga prej malenkost prepraži.
Glede na pozno zorenje bo pa seveda držalo, da paprika nekako ni avtohtona kot tudi niso čiliji za naše podnebje ob izbiri semen bom popazil nato, da so tudi čimbolj zgodne in ne samo prave barve. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 24 Avg 2023 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | lpmami je napisal/a: | Muha, a to pire namesto riža a kot dodatek? |
Samo krompirjev pire in začimbe. Brez mesa. Vegi varianta. | Tole pa prvič slišim. Zna biti okusno.
Od vegi variant sem jedla samo polnjene z zeljem, pa so bile izrazito zanič. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Beki
Pridružen/-a: 08.07. 2021, 19:43 Prispevkov: 92 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 28 Avg 2023 07:08 Naslov sporočila: |
|
|
Meni in moji družini so dobre samo moje filane paprike, in sicer midva jeseni zmeljeva sama govedino posebej, svinjino posebej (različni rok dobave). Paket govejega mletega in svinjskega mletega zmešam skupaj, prej dodam sproti mlet poper, sol, sesekljan peteršilj, majaron in timijan. maso temeljite premešam, dam na rahlo prepraženo čebulo in česen, pražim samo toliko časa, da se malo meso obarva. premalo pomeni trdo maso, preveč pa razpadajočo. riža ne dodajam, jajc tudi ne. le zakaj bi?
Paprik drugje ne jemo, se nam vsem zdijo moje najboljše. Se nam tudi ne pogreza po njih. v omako sladkorja ne dajem. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 28 Avg 2023 07:35 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa pojem povsod vse, tudi če ni vedno super-duper ekstra najbolj dobro in 100% po mojem okusu!
( že od majhnega ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 28 Avg 2023 10:50 Naslov sporočila: |
|
|
AB, ti si fenomen na veliko področjih _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 04 Sep 2023 14:23 Naslov sporočila: |
|
|
Druga večja nabirka, ki se je predelala v Ajvar skupaj z melancani in enim ta rumenim (Trinidad Butch T yellow) za ostrino. Bilo je nekje 6 7 kil vsega skupaj na koncu pa 4je kozarci. V receptu sicer piše, da se vodo od paprik po pečenju odlije, ampak mi ni dalo miru in sem jo poizkusil. Še dobro, bila je še boljša kot od paradižnika.
Tako pa izgledajo od zunaj:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 04 Okt 2023 08:57 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo predelano, platar čestitam.
Včeraj sem pobral še eno manjšo gajbico dozorelih in skoraj dozorelih paprik.
Za paprike je bila sezona pri meni kar ugodna, le s cca. dvo tedensko zakasnitvijo dozorevanja glavnine. Večino očistim, zrežem na kocke in zamrznem.
Pa še malo reklame za druženje: jesensko srečanje članov Gartlca - povezava:
http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about5955.html |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Okt 2023 09:24 Naslov sporočila: |
|
|
Platar, jaz sok, ki ga spustijo paprike, prelijem v kozarce in pasteriziram. Se lepo obdrži in nam čez leto služi kot dodatek k jedem (golažu, recimo).
Seveda, velike čestitk k odličnemu pridelku. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 04 Okt 2023 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema na to da bi sok shranil pa nisem pomislil, no tudi ga ni bilo toliko, da ga v dnevu dveh ne bi popil. Tistega od paradižnika sicer kar zamrznemo v 1.5l plastenkah in ga kasneje dodajamo na enak način...
Paprika seveda ob teh temperaturah še vstraja kot je videti bo vsaj še naslednji teden. Naj kar traja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 12 Nov 2023 12:58 Naslov sporočila: |
|
|
Paprike na prostem so popravljene, tukaj pa še bo nekaj časa za obirat.
--------- |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Nov 2023 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Prelep "zahvalno-božični kaktus". Moje so letos večinoma dozorele že zunaj, trenutno imam na 2 sadikah le še kakih 5 plodov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|