Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paprika 2023
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paprika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2023 10:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To, da meso v papriki, če ni kuhana, ostane rdečkasto, ni posledica tega, da je ilo uporabljeno surovo meso, vsaj po mojih izkušnjah, ampak od mesa samega.
Novodobno mleto meso je tako ali tako skoraj spasirano, umetnost je najti grobo mletega (po mojih izkušnjah ga imajo v tistih EurioSpinih, ki imajo lastno mesnico, a le tistega, ki ga meljejo in pakirajo tam).
Pri nas niti stara mama, niti mama ni prej pražila mesa, pa zagotovo ni bila zmes v papriki nikoli rožnata in nikoli sprijeta v kepo. Je bil pa riž delno kuhan. Sama postopam različno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2023 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami je napisal/a:
Muha, a to pire namesto riža a kot dodatek?


Samo krompirjev pire in začimbe. Brez mesa. Vegi varianta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
platar



Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18
Prispevkov: 151
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2023 11:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi pri nas ne pražimo mesa prej. Je pa res lokalnega izvora in mleto na "star" način, se pravi da ni kot pašteta. Cool Bom pa predlagal naslednjo rundo, ki je za vogalom, da se ga prej malenkost prepraži.
Glede na pozno zorenje bo pa seveda držalo, da paprika nekako ni avtohtona kot tudi niso čiliji za naše podnebje Laughing ob izbiri semen bom popazil nato, da so tudi čimbolj zgodne in ne samo prave barve.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2023 14:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
lpmami je napisal/a:
Muha, a to pire namesto riža a kot dodatek?


Samo krompirjev pire in začimbe. Brez mesa. Vegi varianta.
Tole pa prvič slišim. Zna biti okusno.
Od vegi variant sem jedla samo polnjene z zeljem, pa so bile izrazito zanič.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Beki



Pridružen/-a: 08.07. 2021, 19:43
Prispevkov: 92
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2023 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni paprike z mesom nikoli niso bile preveč všeč, so mi pa zato blaaaaaazno dobre vegi paprike s krompirjem.

Približen recept je tukaj https://www.kulinarika.net/recepti/priloge/krompir/paprike-s-krompirjem/8094/?offset=10#mnenja.

Mi krompir narežemo na manjše kocke, ga ne ribamo. Preden nafilamo paprike, krompir malo opečemo na ponvi. Njam! Jih bom jutri naredila za kočerjo, dobro ste me to spomnile!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2023 07:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni in moji družini so dobre samo moje filane paprike, in sicer midva jeseni zmeljeva sama govedino posebej, svinjino posebej (različni rok dobave). Paket govejega mletega in svinjskega mletega zmešam skupaj, prej dodam sproti mlet poper, sol, sesekljan peteršilj, majaron in timijan. maso temeljite premešam, dam na rahlo prepraženo čebulo in česen, pražim samo toliko časa, da se malo meso obarva. premalo pomeni trdo maso, preveč pa razpadajočo. riža ne dodajam, jajc tudi ne. le zakaj bi?
Paprik drugje ne jemo, se nam vsem zdijo moje najboljše. Se nam tudi ne pogreza po njih. v omako sladkorja ne dajem.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2023 07:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa pojem povsod vse, tudi če ni vedno super-duper ekstra najbolj dobro in 100% po mojem okusu! Wink
( že od majhnega )
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2023 10:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AB, ti si fenomen na veliko področjih Wink Wink Wink
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
platar



Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18
Prispevkov: 151
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 04 Sep 2023 14:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Druga večja nabirka, ki se je predelala v Ajvar skupaj z melancani in enim ta rumenim (Trinidad Butch T yellow) za ostrino. Bilo je nekje 6 7 kil vsega skupaj na koncu pa 4je kozarci. V receptu sicer piše, da se vodo od paprik po pečenju odlije, ampak mi ni dalo miru in sem jo poizkusil. Še dobro, bila je še boljša kot od paradižnika.

Tako pa izgledajo od zunaj:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Bicikel



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57
Prispevkov: 2107
Kraj: Nauportus

PrispevekObjavljeno: 04 Okt 2023 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo predelano, platar čestitam.

Včeraj sem pobral še eno manjšo gajbico dozorelih in skoraj dozorelih paprik.
Za paprike je bila sezona pri meni kar ugodna, le s cca. dvo tedensko zakasnitvijo dozorevanja glavnine. Večino očistim, zrežem na kocke in zamrznem.

Pa še malo reklame za druženje: jesensko srečanje članov Gartlca - povezava:


http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about5955.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Okt 2023 09:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Platar, jaz sok, ki ga spustijo paprike, prelijem v kozarce in pasteriziram. Se lepo obdrži in nam čez leto služi kot dodatek k jedem (golažu, recimo).
Seveda, velike čestitk k odličnemu pridelku.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
platar



Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18
Prispevkov: 151
Kraj: Primorska

PrispevekObjavljeno: 04 Okt 2023 13:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala obema na to da bi sok shranil pa nisem pomislil, no tudi ga ni bilo toliko, da ga v dnevu dveh ne bi popil. Tistega od paradižnika sicer kar zamrznemo v 1.5l plastenkah in ga kasneje dodajamo na enak način...
Paprika seveda ob teh temperaturah še vstraja kot je videti bo vsaj še naslednji teden. Naj kar traja Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2023 12:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Paprike na prostem so popravljene, tukaj pa še bo nekaj časa za obirat.



---------
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2023 13:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prelep "zahvalno-božični kaktus". Wink Moje so letos večinoma dozorele že zunaj, trenutno imam na 2 sadikah le še kakih 5 plodov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paprika
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Stran 5 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.