|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Jan 2023 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno je to kis, v katerega namočiš vejico rožmarina. Jaz tako "oplemenitim" rdeče vino: vejico rožmarina namočim v steklenico vina za kak teden. To je pijača za krepčanje srca, pravijo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Seasmoon
Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13 Prispevkov: 1096 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 23 Jan 2023 15:52 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, kis iz vina, to pa še nisem probala. V čemu je pa razlika, če se dela kis s toplotno obdelavo, ali brez toplotne obdelave? Najbrž se to čuti po okusu. Enkrat bom probala narediti oboje, pa da vidim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jan 2023 16:15 Naslov sporočila: |
|
|
Tole s toplotno obdelavo pa ne razumem. Kis se ne dela s toplotno obdelavo, kot je meni znano. S segrevanjem bi se uničili mikroorganizmi, ki sodelujejo pri nastajanju kisa, a ne? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Seasmoon
Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13 Prispevkov: 1096 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 23 Jan 2023 16:26 Naslov sporočila: |
|
|
Se spomnim, da je moja babica segrevala kis in je imela nek svoj postopek in pol ga je dala v steklenice. Pa ne vem, zakaj je to počela. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Jan 2023 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
Pred časom smo se pogovarjali o tem, koliko časa se v kisu delajo "mrene".
Pa sem modrovala, da se verjetno po treh letih (pravijo, da je kis takrat zrel in goden za rabo) dejavnost mikroorganizmov ustavi/konča. No, pa ni čisto tako. V shrambi sem našla kis iz leta 2014. Je odličen, a še vedno se v njem pojavlja mrena. Torej je "še živ". Sklepam, da, če hočemo ustaviti tvorjenje mren, moramo kis pasterizirati. Tako ga "ubijemo" in je povsem stabilen. Mogoče je babica kis zato segrevala...
No, sama raje ohranjam življenje v kisu in ga vsakič, ko napolnim "kuhunjsko" steklenico, precedim. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 22 Feb 2023 21:24 Naslov sporočila: |
|
|
Saga s kisom 2022/2023 - nadaljevanje ...
Torej, moj kis iz jabolčnega soka je konec januarja potem le začel tvoriti klobuk(-e), ki pa so se potapljali.
Ta mesec sem ga precedil in pretočil iz flaškona v velik steklen kozarec ter kozarec zaprl s pokrovom.
Obenem sem ponovno izmeril kislost, ki je narasla z 2,5 na 3,25%.
Tudi v kozarcu se je prejšnji teden izoblikoval lep klobuk, ki pa je ponovno potonil.
Zakaj se potaplja?
Kis je drugače okusen, že skoraj uporaben. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Feb 2023 15:40 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, zakaj se potopi. Pri meni se je v enem kozarcu potopil, ker sem ga premaknila...
Sem ga takoj pretočila, klobuk pa odstranila.
Praviš, da si ga (nekaj?)zaprl v flaškon. Mislim, da ni najbolje, ker bo še delal klobuk in bo v tvojem primeru, površine bolj malo. Naredil se bo debel zamašek, ki ga boš težko spravil ven... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 23 Feb 2023 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, iz flaškona sem vse prelil v ta velik kozarec.
Nič nisem premikal, sam od sebe je potonil, tako prej v flaškonu kot zdaj v kozarcu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Feb 2023 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Potem pa ne vem, kaj bi bil vzrok potapljanja. Vsekakor bi ga jaz, v primeru potopa, čimprej pretočila.
Eno leto sem, namreč, pustila potopljen(e) klobuk kar v kisu in se je kis razkisal. kar sem prečitala o tem, pravijo, da je treba potopljen klobuk odstranit. Tu, na Gartlcu, pa je en Gartlčan (ne vem več kdo, bi morala pregledat temo) zapisal, da klobuke pušča v kisu in, da kis kljub temu odlično uspe.... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|