Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 17, 18, 19
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2023 14:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno je to kis, v katerega namočiš vejico rožmarina. Jaz tako "oplemenitim" rdeče vino: vejico rožmarina namočim v steklenico vina za kak teden. To je pijača za krepčanje srca, pravijo.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Seasmoon



Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13
Prispevkov: 1096
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2023 15:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, kis iz vina, to pa še nisem probala. V čemu je pa razlika, če se dela kis s toplotno obdelavo, ali brez toplotne obdelave? Najbrž se to čuti po okusu. Enkrat bom probala narediti oboje, pa da vidim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2023 16:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole s toplotno obdelavo pa ne razumem. Kis se ne dela s toplotno obdelavo, kot je meni znano. S segrevanjem bi se uničili mikroorganizmi, ki sodelujejo pri nastajanju kisa, a ne?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Seasmoon



Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13
Prispevkov: 1096
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: 23 Jan 2023 16:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se spomnim, da je moja babica segrevala kis in je imela nek svoj postopek in pol ga je dala v steklenice. Pa ne vem, zakaj je to počela.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Jan 2023 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred časom smo se pogovarjali o tem, koliko časa se v kisu delajo "mrene".
Pa sem modrovala, da se verjetno po treh letih (pravijo, da je kis takrat zrel in goden za rabo) dejavnost mikroorganizmov ustavi/konča. No, pa ni čisto tako. V shrambi sem našla kis iz leta 2014. Je odličen, a še vedno se v njem pojavlja mrena. Torej je "še živ". Sklepam, da, če hočemo ustaviti tvorjenje mren, moramo kis pasterizirati. Tako ga "ubijemo" in je povsem stabilen. Mogoče je babica kis zato segrevala...

No, sama raje ohranjam življenje v kisu in ga vsakič, ko napolnim "kuhunjsko" steklenico, precedim.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 27 Jan 2023 17:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V zadnji oddaji Na vrtu https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174930332?s=tv pove o izdelavi kisa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 22 Feb 2023 21:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saga s kisom 2022/2023 - nadaljevanje ...

Torej, moj kis iz jabolčnega soka je konec januarja potem le začel tvoriti klobuk(-e), ki pa so se potapljali.
Ta mesec sem ga precedil in pretočil iz flaškona v velik steklen kozarec ter kozarec zaprl s pokrovom.
Obenem sem ponovno izmeril kislost, ki je narasla z 2,5 na 3,25%.
Tudi v kozarcu se je prejšnji teden izoblikoval lep klobuk, ki pa je ponovno potonil.



Zakaj se potaplja?

Kis je drugače okusen, že skoraj uporaben.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Feb 2023 15:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, zakaj se potopi. Pri meni se je v enem kozarcu potopil, ker sem ga premaknila...
Sem ga takoj pretočila, klobuk pa odstranila.

Praviš, da si ga (nekaj?)zaprl v flaškon. Mislim, da ni najbolje, ker bo še delal klobuk in bo v tvojem primeru, površine bolj malo. Naredil se bo debel zamašek, ki ga boš težko spravil ven...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 23 Feb 2023 16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne, iz flaškona sem vse prelil v ta velik kozarec.
Nič nisem premikal, sam od sebe je potonil, tako prej v flaškonu kot zdaj v kozarcu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Feb 2023 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Potem pa ne vem, kaj bi bil vzrok potapljanja. Vsekakor bi ga jaz, v primeru potopa, čimprej pretočila.
Eno leto sem, namreč, pustila potopljen(e) klobuk kar v kisu in se je kis razkisal. kar sem prečitala o tem, pravijo, da je treba potopljen klobuk odstranit. Tu, na Gartlcu, pa je en Gartlčan (ne vem več kdo, bi morala pregledat temo) zapisal, da klobuke pušča v kisu in, da kis kljub temu odlično uspe....
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 17, 18, 19
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 17, 18, 19
Stran 19 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.