|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Nov 2021 13:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ne znam odgovoriti, a glede na stanje pri meni - jabolčni sok sem nastavila za alkoholno vrenje 4.11., pa je začel vreti šele danes , bi rekla, da je treba tudi vašemu še pustiti malo časa, da naredi svoje. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 20 Dec 2021 23:56 Naslov sporočila: |
|
|
He-he, meni je pa ratal jabolčni kis
Sem samo na kose narezala dve umiti, neolupljeni jabolki, dala v ta velik kozarec od meda, zalila z mlačno vodo, namestila dva plastična "doltiščalca", ko so zgornji kosi gledali iz tekočine in začeli malo rjaveti in gor položila pokrovček. Enkrat sem vmes odstranila sluz s površine - ali je bila mrena ali klobuk, ne vem. Dišalo je lepo.
Danes sem ga poskusila: "Matr je kisu, ko vrisk!!!!"
Precedila, mrenico zavrgla, kozarec s čistim kisom zaprla, jabolčne kose v zaprtem kozarcu dala v hladilnik in jih bom pojedla (glede kislosti le-teh gl. zgoraj v narekovajih!).
Skratka, trenutno mi ni treba kupiti kisa. Bom pa še to zimo ponovila. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Dec 2021 10:22 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami, čestitke. Koliko časa si ga pa kisala?
Jaz sem prvo rundo že prcedila v velike steklene kozarce, jih prekrila s tkanino in dala na temen prostor. Zdaj poteka ocetno vrenje - ko odprem omaro, močno zadehti po kislem..
Pred dnevi sem nastavila še drugo rundo. Trenutno naj bi potekalo alkoholno vrenje... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 21 Dec 2021 10:48 Naslov sporočila: |
|
|
Točnega odgovora ne vem - slaba dva mesca mogoče? Vse je bilo improvizirano, merilne tehnike pa vohanje in ogledovanje _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 04 Jan 2022 12:29 Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti je bilo v tej temi tudi vprašanje, kako se lahko uporabi klobuk, ki ga sicer zavržemo, ko ga odstranimo med procesom kisanja. Razen za dodajanje novemu kisu, seveda. Ga je kdo poskušal uporabiti za kakšno drugo fermentacijo? Pa kakšna je sploh sestava ... _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Avg 2022 09:20 Naslov sporočila: |
|
|
Dobila sem dve gajbi odpadlih jabolk, primernih za kisanje.
Včeraj sem pripravila prvo gajbo. Vse lepo obrezala, očistila. Ko sem jabolka sočila na sokovniku, kot to običajno počnem, se je izkazalo, da so izredno suha, takorekoč brez soka. Ne vem, sicer, koliko je bilo jabolk, ampak izstisnilo se je samo cca 4L soka. Suhe snovi pa je bilo toliko, da sem morala sokovnik vsake nekaj minut ustaviti in očistiti.
Zdaj imam še eno gajbo in razmišljam, ali se lotiti priprave, ali ne... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 19 Avg 2022 09:42 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, poišči kakšen recept za pripravo domačega kisa iz jabolčnega koncentrata _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Avg 2022 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa, če očiščena jabolka zaliješ z vodo za nekaj ur. In potem sočiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Avg 2022 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da bom preostala jabolka bolj na drobno narezala, ali kar naribala in pomešala z že iztisnjenim sokom. Mogoče dodala še malo vode, a raje ne bi.
Metuljc, sem že hotela napisati recept, kako pripraviti kis iz jabolčnih krhljev. Začel bi se takole: jabolčne krhlje za en dan namočiš v vodo... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 19 Avg 2022 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
Julija sem imela na voljo precej beličnikov. Poleg ostale rabe sem jih nsmenila tudi za kisanje. Sicer je lastnik rekel, da beličniki niso za kis, a kaj bo on vedel, saj je vodovodar in ne kuhar ali gospodinjec.
A glej ga zlomka: namok ima nekam čuden, neprijeten vonj in čisto nič kisa😟
No, pa je le vodovodar vedel o kisanju več kot jaz. Kot pravino: na napakah se učimo. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Avg 2022 13:45 Naslov sporočila: |
|
|
Čudno. Pri nas doma smo vedno delali kis iz beličnikov. Je vedno uspel. Zdaj imam eno mlado drevesce, ki je obrodilo nekaj plodov. Soka za kis se je nabralo kake pol litra. Zdaj poteka vinsko vrenje, ki bo kmalu zaključeno. Bom poročala, kaj se bo zcimilo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 19 Avg 2022 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
V kozarcu zraven tega z beličniki delam kis z nekimi drugimi jabolki in je že zelooo kislo. Ne razumem sicer, v čem je fora, a moja izkušnja zaenkrat stoodstotno potrjuje njegovo trditev. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Avg 2022 15:40 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami: Mogoče so bili beličniki prezreli? Iz kašastih najbrž res ne more nastati kis.
brbr: zakaj ne bi dodala vode? Če bi narava zalivala, bi bila dodana že v osnovi, če ni, pač popraviš, a ne? Velikokrat sem že prebrala za pridelavo domačega kisa, da jabolka ali olupke zdrobiš in zaliješ z vodo. No, tako dober, kot iz jabolčnega soka seveda ni, skisa se pa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Avg 2022 11:10 Naslov sporočila: |
|
|
Letos bom poskusil napraviti kis mešanice jabolk in aronije, nekateri ga zelo hvalijo, sicer malo količino, pa da vidimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 25 Avg 2022 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
Pep, kako si se zamislil - boš kisal predhodno stisnjeni sok ali namok? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 16 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|