Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2021 13:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne znam odgovoriti, a glede na stanje pri meni - jabolčni sok sem nastavila za alkoholno vrenje 4.11., pa je začel vreti šele danes Confused , bi rekla, da je treba tudi vašemu še pustiti malo časa, da naredi svoje.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2021 23:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

He-he, meni je pa ratal jabolčni kis Very Happy Very Happy Very Happy
Sem samo na kose narezala dve umiti, neolupljeni jabolki, dala v ta velik kozarec od meda, zalila z mlačno vodo, namestila dva plastična "doltiščalca", ko so zgornji kosi gledali iz tekočine in začeli malo rjaveti in gor položila pokrovček. Enkrat sem vmes odstranila sluz s površine - ali je bila mrena ali klobuk, ne vem. Dišalo je lepo.
Danes sem ga poskusila: "Matr je kisu, ko vrisk!!!!"
Precedila, mrenico zavrgla, kozarec s čistim kisom zaprla, jabolčne kose v zaprtem kozarcu dala v hladilnik in jih bom pojedla (glede kislosti le-teh gl. zgoraj v narekovajih!).
Skratka, trenutno mi ni treba kupiti kisa. Bom pa še to zimo ponovila.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Dec 2021 10:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lpmami, čestitke. Koliko časa si ga pa kisala?

Jaz sem prvo rundo že prcedila v velike steklene kozarce, jih prekrila s tkanino in dala na temen prostor. Zdaj poteka ocetno vrenje - ko odprem omaro, močno zadehti po kislem..
Pred dnevi sem nastavila še drugo rundo. Trenutno naj bi potekalo alkoholno vrenje...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Dec 2021 10:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Točnega odgovora ne vem - slaba dva mesca mogoče? Vse je bilo improvizirano, merilne tehnike pa vohanje in ogledovanje Wink
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 04 Jan 2022 12:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred leti je bilo v tej temi tudi vprašanje, kako se lahko uporabi klobuk, ki ga sicer zavržemo, ko ga odstranimo med procesom kisanja. Razen za dodajanje novemu kisu, seveda. Ga je kdo poskušal uporabiti za kakšno drugo fermentacijo? Pa kakšna je sploh sestava ...
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2022 09:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobila sem dve gajbi odpadlih jabolk, primernih za kisanje.
Včeraj sem pripravila prvo gajbo. Vse lepo obrezala, očistila. Ko sem jabolka sočila na sokovniku, kot to običajno počnem, se je izkazalo, da so izredno suha, takorekoč brez soka. Ne vem, sicer, koliko je bilo jabolk, ampak izstisnilo se je samo cca 4L soka. Suhe snovi pa je bilo toliko, da sem morala sokovnik vsake nekaj minut ustaviti in očistiti.

Zdaj imam še eno gajbo in razmišljam, ali se lotiti priprave, ali ne...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2022 09:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, poišči kakšen recept za pripravo domačega kisa iz jabolčnega koncentrata Wink
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2022 10:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa, če očiščena jabolka zaliješ z vodo za nekaj ur. In potem sočiš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2022 11:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da bom preostala jabolka bolj na drobno narezala, ali kar naribala in pomešala z že iztisnjenim sokom. Mogoče dodala še malo vode, a raje ne bi.

Metuljc, sem že hotela napisati recept, kako pripraviti kis iz jabolčnih krhljev. Začel bi se takole: jabolčne krhlje za en dan namočiš v vodo... Laughing Laughing
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2022 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Julija sem imela na voljo precej beličnikov. Poleg ostale rabe sem jih nsmenila tudi za kisanje. Sicer je lastnik rekel, da beličniki niso za kis, a kaj bo on vedel, saj je vodovodar in ne kuhar ali gospodinjec.
A glej ga zlomka: namok ima nekam čuden, neprijeten vonj in čisto nič kisa😟
No, pa je le vodovodar vedel o kisanju več kot jaz. Kot pravino: na napakah se učimo.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2022 13:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čudno. Pri nas doma smo vedno delali kis iz beličnikov. Je vedno uspel. Zdaj imam eno mlado drevesce, ki je obrodilo nekaj plodov. Soka za kis se je nabralo kake pol litra. Zdaj poteka vinsko vrenje, ki bo kmalu zaključeno. Bom poročala, kaj se bo zcimilo.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2022 13:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V kozarcu zraven tega z beličniki delam kis z nekimi drugimi jabolki in je že zelooo kislo. Ne razumem sicer, v čem je fora, a moja izkušnja zaenkrat stoodstotno potrjuje njegovo trditev.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 19 Avg 2022 15:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami: Mogoče so bili beličniki prezreli? Iz kašastih najbrž res ne more nastati kis.

brbr:
zakaj ne bi dodala vode? Če bi narava zalivala, bi bila dodana že v osnovi, če ni, pač popraviš, a ne? Velikokrat sem že prebrala za pridelavo domačega kisa, da jabolka ali olupke zdrobiš in zaliješ z vodo. No, tako dober, kot iz jabolčnega soka seveda ni, skisa se pa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2022 11:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos bom poskusil napraviti kis mešanice jabolk in aronije, nekateri ga zelo hvalijo, sicer malo količino, pa da vidimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2022 15:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pep, kako si se zamislil - boš kisal predhodno stisnjeni sok ali namok?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18, 19  Naslednja
Stran 16 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.