|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Jan 2021 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
Po navadi dodam kozarec starega kisa. Enkrat sem dodala star klobuk in je potonil, zato sem ga raje odstranila... Ali je bilo prav ali ne, ne vem.
Eni pravijo, da ni nič hudega, če klobuk med nastajanjem kisa potone, spet drugi, da je potopljen klobuk potrebno čimprej odtraniti sicer se kis razkisa. To se je zgodilo tudi pri meni, ko ga enkrat nisem odstranila. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jože
Pridružen/-a: 31.05. 2016, 13:05 Prispevkov: 38 Kraj: Radovljica - 500 mnv
|
Objavljeno: 18 Jan 2021 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
Ja imaš prav, raje bom dodal malo starega kisa, kot da tvegam. Po štirih mesecih sem pretočil in odstranil mreno, zdej pa upam da bo naredil debel klobuk.
Kako pa je s shranjevanjem kisa po enem letu? Odstraniti klobuk ali ne ?
Ali mora biti res neprodušno zaprt (steklen balon, gumast čep) ali pa bolj ohlapno (steklen balon, zaprt s spužvo da diha, oziroma inox sod, pokrit s protiprašnim pokrovom) ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Jan 2021 11:28 Naslov sporočila: |
|
|
Po navodilih, ki se jih držim, je potrebno po enem letu klobuk odstraniti, kis pretočiti in neprodušno zapreti. Jaz ga pretočim v 5 litrske steklene pletenke ali pa v litrske steklenice. Tudi pod takimi pogoji se klobuk še vedno ustvarja, vendar bistveno manj. Po mojih izkušnjah se kis skoraj stabilizira v treh letih. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 18 Jan 2021 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno sem čital o pripravi kisa. Važno je, da se fermentacija konča, to se pravi sladkor v alkohol, šele nato se lahko doda star kis, če ga dodamo prej ustavimo fermetacijo in bo kis blažji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Jan 2021 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni se vedno najprej odvije alkoholno vrenje (brez dostopa zraka) cca 3 tedne. Potem tekočino pretočim v steklene kozarce (cca 4-5L), ki jih prekrijem z robcem. Takrat včasih dodam star kis, a ni potrebno. Ocetno vrenje steče tudi brez tega dodatka... Od začetka se na površini napravi le bela mrena, ki kasneje preraste v klobuk. Nastajajoči kis potem na vsake 3 mesece, pretočim/prezračim, odstranim usedlino in površinsko mreno/klobuk. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jože
Pridružen/-a: 31.05. 2016, 13:05 Prispevkov: 38 Kraj: Radovljica - 500 mnv
|
Objavljeno: 18 Jan 2021 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj menite, če bi mlad kis po enem letu pretočil in shranil v polietilen zelen sodček, ki se dobi v zadrugi. Tam kjer je odprtina za vrelno veho bi dal priložen čep, tako da bo neprodušno zaprto.
Ali bo kaj narobe če bo kisa v sodu le do polovice ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Jan 2021 14:53 Naslov sporočila: |
|
|
Osebno se plastike izogibam, če le lahko. Še posebej pri kisu se mi zdi (seveda je to moje osebno razmišljanje, brez konkretnih dokazov), da se mogoče iz plastike kaj izluži v kis. Zato zanj uporabljam izključno steklo.
Tudi meni se zgodi, da kakšna steklenica ni do vrha polna. Tu se na površini vedno naredi klobuk. Tak kis porabim najprej.
Ne vem zakaj se ne javijo tudi drugi, ki že leta delajo kis... Kot se spomnim, so pravili, da ga imajo skoz v enem sodu, ga nič ne pretakajo, skratka pol toliko si ne dajo opraviti z njim kot jaz, pa ni z njihovim kisom nič narobe...
Jaz, namreč,nisem noben strokovnjak na tem področju, tudi "kilometrine" imam bolj malo in nisem najboljši naslov za podajanje nasvetov _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zlatko83
Pridružen/-a: 18.08. 2016, 09:27 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 23 Okt 2021 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem prvič naredil kis. Je kar dobro uspel. Pomladi je šel v RF cisterno, prekrito samo z gazo. Se kar dobro drži, edino izgublja kislost. Je morda bolje, da ga hranim v zaprtih steklenicah? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Okt 2021 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
Pravijo, da je potrebno kis po enem letu pretočiti in shraniti v zaprtih posodah/stekelnicah. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zlatko83
Pridružen/-a: 18.08. 2016, 09:27 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 28 Okt 2021 09:22 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, bom pretočil.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 07 Nov 2021 08:39 Naslov sporočila: |
|
|
Gorata pokrajina v posodi s kisom iz grozdja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 07 Nov 2021 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
Melona je napisal/a: | Gorata pokrajina v posodi s kisom iz grozdja. | Pa še snežna ploha! _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Nov 2021 15:53 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, a to letošnji brbota; a ne?
Letošnji kis sem nastavila pred nekaj dnevi. Zdaj naj bi potekalo alkoholno vrenje, a se vrelna veha še nič ne dviga, tako se še nič pametnega ne dogaja, se mi zdi.
Lanskega sem pa ravno danes pretočila v flaškona (5 litrska), kjer bo počasi zorel naprej. Je bister, dobrega okusa in primerno kisel, čeprav je bil klobuk razvit le v enem od štirih kozarcev, v katerih je potekalo ocetno vrenje.
Klobuk sem shranila v malo kisa in ga bom dodala letošnjemu kot pomoč za boljši začetek... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 07 Nov 2021 18:21 Naslov sporočila: |
|
|
Ta snežna ploha je brbotanje letošnjega, ja. Ni na prav toplem, bo najbtž kar trajalo do prave zrelosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
andreja62
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 09:41 Prispevkov: 176 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: 19 Nov 2021 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo, moj sin se je letos lotil priprave kisa. Smo dobili od stiskanja soka tropine, pa še malo soka in to je pustil kisati dva tedna. Sedaj pa je mislil ker precediti, ker pravi, da se je gošča začela usedati. Vendar je vse skupaj precej gosto in se težko preceja. Meni osebno se zdi še prezgodaj. kAJ MENITE? Pa tudi barva je opečnata in ne zlata, kot je bila lani. A se bo to še kaj spremenilo? _________________ Andreja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 15 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|