Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2021 10:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po navadi dodam kozarec starega kisa. Enkrat sem dodala star klobuk in je potonil, zato sem ga raje odstranila... Ali je bilo prav ali ne, ne vem.

Eni pravijo, da ni nič hudega, če klobuk med nastajanjem kisa potone, spet drugi, da je potopljen klobuk potrebno čimprej odtraniti sicer se kis razkisa. To se je zgodilo tudi pri meni, ko ga enkrat nisem odstranila.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jože



Pridružen/-a: 31.05. 2016, 13:05
Prispevkov: 38
Kraj: Radovljica - 500 mnv

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2021 11:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja imaš prav, raje bom dodal malo starega kisa, kot da tvegam. Po štirih mesecih sem pretočil in odstranil mreno, zdej pa upam da bo naredil debel klobuk.

Kako pa je s shranjevanjem kisa po enem letu? Odstraniti klobuk ali ne ?
Ali mora biti res neprodušno zaprt (steklen balon, gumast čep) ali pa bolj ohlapno (steklen balon, zaprt s spužvo da diha, oziroma inox sod, pokrit s protiprašnim pokrovom) ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2021 11:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po navodilih, ki se jih držim, je potrebno po enem letu klobuk odstraniti, kis pretočiti in neprodušno zapreti. Jaz ga pretočim v 5 litrske steklene pletenke ali pa v litrske steklenice. Tudi pod takimi pogoji se klobuk še vedno ustvarja, vendar bistveno manj. Po mojih izkušnjah se kis skoraj stabilizira v treh letih.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2021 11:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno sem čital o pripravi kisa. Važno je, da se fermentacija konča, to se pravi sladkor v alkohol, šele nato se lahko doda star kis, če ga dodamo prej ustavimo fermetacijo in bo kis blažji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2021 13:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri meni se vedno najprej odvije alkoholno vrenje (brez dostopa zraka) cca 3 tedne. Potem tekočino pretočim v steklene kozarce (cca 4-5L), ki jih prekrijem z robcem. Takrat včasih dodam star kis, a ni potrebno. Ocetno vrenje steče tudi brez tega dodatka... Od začetka se na površini napravi le bela mrena, ki kasneje preraste v klobuk. Nastajajoči kis potem na vsake 3 mesece, pretočim/prezračim, odstranim usedlino in površinsko mreno/klobuk.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jože



Pridružen/-a: 31.05. 2016, 13:05
Prispevkov: 38
Kraj: Radovljica - 500 mnv

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2021 14:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj menite, če bi mlad kis po enem letu pretočil in shranil v polietilen zelen sodček, ki se dobi v zadrugi. Tam kjer je odprtina za vrelno veho bi dal priložen čep, tako da bo neprodušno zaprto.
Ali bo kaj narobe če bo kisa v sodu le do polovice ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2021 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Osebno se plastike izogibam, če le lahko. Še posebej pri kisu se mi zdi (seveda je to moje osebno razmišljanje, brez konkretnih dokazov), da se mogoče iz plastike kaj izluži v kis. Zato zanj uporabljam izključno steklo.

Tudi meni se zgodi, da kakšna steklenica ni do vrha polna. Tu se na površini vedno naredi klobuk. Tak kis porabim najprej.

Ne vem zakaj se ne javijo tudi drugi, ki že leta delajo kis... Kot se spomnim, so pravili, da ga imajo skoz v enem sodu, ga nič ne pretakajo, skratka pol toliko si ne dajo opraviti z njim kot jaz, pa ni z njihovim kisom nič narobe...

Jaz, namreč,nisem noben strokovnjak na tem področju, tudi "kilometrine" imam bolj malo in nisem najboljši naslov za podajanje nasvetov Embarassed
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zlatko83



Pridružen/-a: 18.08. 2016, 09:27
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: 23 Okt 2021 11:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lani sem prvič naredil kis. Je kar dobro uspel. Pomladi je šel v RF cisterno, prekrito samo z gazo. Se kar dobro drži, edino izgublja kislost. Je morda bolje, da ga hranim v zaprtih steklenicah?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2021 10:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pravijo, da je potrebno kis po enem letu pretočiti in shraniti v zaprtih posodah/stekelnicah.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zlatko83



Pridružen/-a: 18.08. 2016, 09:27
Prispevkov: 7

PrispevekObjavljeno: 28 Okt 2021 09:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, bom pretočil.
LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2021 08:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Gorata pokrajina v posodi s kisom iz grozdja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2021 11:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona je napisal/a:
Gorata pokrajina v posodi s kisom iz grozdja.
Pa še snežna ploha!
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2021 15:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona, a to letošnji brbota; a ne?

Letošnji kis sem nastavila pred nekaj dnevi. Zdaj naj bi potekalo alkoholno vrenje, a se vrelna veha še nič ne dviga, tako se še nič pametnega ne dogaja, se mi zdi.

Lanskega sem pa ravno danes pretočila v flaškona (5 litrska), kjer bo počasi zorel naprej. Je bister, dobrega okusa in primerno kisel, čeprav je bil klobuk razvit le v enem od štirih kozarcev, v katerih je potekalo ocetno vrenje. Confused

Klobuk sem shranila v malo kisa in ga bom dodala letošnjemu kot pomoč za boljši začetek...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2021 18:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta snežna ploha je brbotanje letošnjega, ja. Ni na prav toplem, bo najbtž kar trajalo do prave zrelosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
andreja62



Pridružen/-a: 19.06. 2013, 09:41
Prispevkov: 176
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: 19 Nov 2021 12:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo, moj sin se je letos lotil priprave kisa. Smo dobili od stiskanja soka tropine, pa še malo soka in to je pustil kisati dva tedna. Sedaj pa je mislil ker precediti, ker pravi, da se je gošča začela usedati. Vendar je vse skupaj precej gosto in se težko preceja. Meni osebno se zdi še prezgodaj. kAJ MENITE? Pa tudi barva je opečnata in ne zlata, kot je bila lani. A se bo to še kaj spremenilo?
_________________
Andreja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19  Naslednja
Stran 15 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.