|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 17 Apr 2020 14:26 Naslov sporočila: |
|
|
AB: se ti vidi, ja! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 17 Apr 2020 16:55 Naslov sporočila: |
|
|
Se, a ne ?!
178 / 66 ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 17 Apr 2020 19:03 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej Banko je napisal/a: | Se, a ne ?!
178 / 66 ! | Se, se! Dane mere so pa dokaz _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 17 Apr 2020 20:23 Naslov sporočila: |
|
|
Zdajle sem se ocvrtih mavrahov najedel, pa še malo domačega kruha, konjske salame, sira, kisle smetane, čemaževega namaza in jurčkov v kisu ...
... zato imam verjetno kilo več ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 20 Apr 2020 07:38 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej Banko je napisal/a: | Pol kilograma za 2 tedna ?!?
Jaz pol kile zmažem skoraj na dnevni bazi, kdaj celo več ... |
Mere čisto po "jusu", izredno suh, ampak sladkorna zaradi neodkrite celiakije je naredila svoje - ima kruh nekje proti koncu izbire hrane. Ampak sedaj se mu ne more več upreti in ga poje v enem tednu. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Apr 2020 23:56 Naslov sporočila: |
|
|
Ena opazka (mogoče je kdo drug ugotovil enako): ržena moka je nekam šparovna, kar se porabe vode tiče. Pri razmerju 60:40 (manjši del je bela & pirina moka) je za 1 kg moke potrebnih cca 6 dl vode (pri ostalih mešanicah cca 7-7,5 dl). Sem se prvič zagnal in uporabil "regularnih" 7 dl vode in rezultat drug dan je bil precej pocast. (btw: uporabljena je bila ržena tip 1250). _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Maj 2020 00:02 Naslov sporočila: |
|
|
Hehe, morda en intermezzo: zadnjič smo s kolegi debatirali o tem in onem, pa je beseda nanesla na kruh, droži itd.... No, sem se "pohvalil", da pa jaz delam kruh brez gnetenja, da kako je to preprosto za narest, pa me je kolega podučil, da bojda zadeva prihaja iz Amerike, ko je tam nekdo ustvaril "leni kruh". Če to drži, nisem šel preverjat, ampak ime je pa kar pravšnje _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Maj 2020 07:05 Naslov sporočila: |
|
|
Drži, recept res izvira iz Amerike. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Jun 2020 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
Še en fantastičen recept:
https://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/kruh-s-100-hidratacijo?fbclid=IwAR3T32pIdQWqfkcJkM0zKKR2TyiRmBopqG1hkBRqsopXLU6sW1Uke3c0X-A
Za začetek sem se držal nasveta glede količine moke, sem pa zmešal 20 dag pirine polnozrnate in 30 dag bele (TIP 500). Poskus je uspel - neverjetno, kako lahek/puhast je lahko polnozrnat kruh
(aja, teža pečenega je bila 0,82 kg)
Edini minus pri tem receptu je čas. Če seštejemo vse, od začetka do peke na okroglo porabimo 2 uri pri suhem kvasu in cca 90 min pri svežem (potem pa, jasno, še 3/4 ure v pečici). Ampak - kako se že reče - za dobre stvari si je treba vzeti čas
Res fantastično - poizkusite, ne bo vam žal _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 05 Feb 2021 07:45 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi temu rekla "biskvitni kruh". Te dni nameravam na podoben način speči ajdov kruh z orehi, o katerem smo se menili na zadnjem ZOOM srečanju. Pričakujem, da bo sicer dober, ampak "kruh" je zame še vedno tisti, ki ga pečemo s kvasom ali drožmi na stari "dolgi" način. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Feb 2021 07:54 Naslov sporočila: |
|
|
Mfranc, v temle članku za vzhajanje niso uporabljene droži, ampak vinski kamen in jogurt.
Droži so kvasni nastavek, ki se uporablja za vzhajanje kvašenega testa. Sestavljen je iz mešanice vode in moke, ki se nekaj časa pusti na toplem prostoru, da se vanjo naselijo divje kvasovke in mlečnokislinske bakterije iz okolja. Tako droži vsebujejo tudi do 50 vrst (tako sem čitala) različnih mikroorganizmov, medtem. Ti organizmi bolj komleksno predelujejo moko in druge sestavine v testu kot običajen pivski kvas, ki je sestavljen samo iz ene sorte kvasovk. Tako ima kruh pripravljen z drožmi čisto drugačen kot kruh pripravljen s pivskim kvasom.
Je pa priprava z drožmi daljši postopek, ker se fermentacija odvija bolj počasi. Za pripravo kruha traja postopek najmanj 24ur. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 27 Dec 2023 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
Sicer sem začela debato okrog suhih aktivnih droži pri Panetonu, a bolj spada semle.
TELE so nekje padle v mojo nakupovalno košarico. Verjetno v Sparu.
Piše pa: direktni zames 500 g moke. Vsebino vrečke zmešamo s 350 ml mlačne vode, v njej raztopimo 8 - 10 g soli ter dodamo 500 g moke. (Priporočamo mešanimo Manitobe in ržene moke). Vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Vzhajamo na toplem mestu 3 ure, oblikujemo hlebec ali štruco in vzhajamo v peharju čez noč. Zjutraj pečemo 40 minut v pečici, ogreti na 220 °C.
Priprava tradicionalnega starterja za 1,5 kg moke: Eno tretjino vrečke raztopimo v 100 ml mlačne vode in vmešamo 100 g moke (za intenzivnejši okus lahko samo rženo) Starter pustimo vzhajati in zoreti en dan na pultu, nakar z njim pripravimo testo iz 400 g moke in 8 - 10 g soli. Ko testo vzhaja za polovico, oblikujemo kruh in ga v peharju vzhajamo čez noč. Zjutraj pečemo 40 minut v pečici, ogreti na 220°C, najbolje na kamnu ali v pokriti litoželezni posodi.
Psihično se pripravljam, da bi ga preizkusila. Samo za kruh za začetek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 27 Dec 2023 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, v Sparu jih imajo, muha. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Dec 2023 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, kar pogumno se ga loti. Ni nikakršen bav - bav.
Takole pravi Nataša Đurić v svoji knjigi "Kruh z drožmi":
"droži (50g ržene moke, 50g mlačne vode) pripravimo 4-12ur (osebno mislim, če jih pripraviš zvečer, pustiš na kuhinjskem pultu, bodo do jutra vzhajane. To boš videla, ko jih boš dala v vodo. Če so dovolj vzhajane, plavajo na površini).
V posodo, kjer boš mesila nalij mlačno vodo (210g po receptu), nato dodaš droži, ki jih potem umešaš v vodo, da nastane motna tekočina. Potem dodaš moko (220g po receptu). Dobro premešaš/pregneteš. (jaz najprej zmeša vse skupaj z ročajem kuhalnice, potem pa s spatulo, šele na koncu malo z rokami, ker je testo zelo lepljivo)
Ko je testo dobro premešano, ga pustiš počivati 15min. Medtem v kazarku v 10g vode raztopiš 4,5g soli.
Po 15min dodaš slanico testu in vse skupaj ponovno dobro pregneteš. (Ker je lepljivo ga gnetem/pregibam s pomočjo spatule.)
Ržen kruh pečemo v modelu, ker se drugače med vzhajanje in peko preveč razleze.
Torej pripraviš model, ki ga namastiš in pomokaš. Potem testo prestaviš v model. Pri tem si lahko zelo pomagaš, če si roke zmočiš z vodo. Tako lahko z rokami testo oblikuješ, zgladiš površino,...
Testo v modelu lepo poravnaš in obilno potreseš z moko (kruh bo med vzhajanjem in peko lepo popokal. Zaradi moke bo značilen razpokan videz prišel lepo do izraza.
Model zapreš v PVC vrečko, ali na kakšen drug način (s kopalno kapo, recimo) preprečiš, da bi se površina med vzhajanjem izsušila).
Kruh vzhajamo dokler se volumen ne podvoji. Čas vzhajanja je odvisen od temperature okolja, toplejše je, hitreje testo vzhaja. Kruh vzhaja 3 do 5 ur na sobni temperaturi.
Nekje pa sem prečitala, da je posebno za ržen kruh zelo dobro, da vzhaja (fermentira) dlje časa, celo 18ur, ker Tako snovi, ki so v rženi moki postanejo za našo prebavo dostopne, v nasrpotne primeru pa jih ne moremo prebavit. Torej jaz svoj ržen kruh vzhajam na sobni temperaturi vsaj 10 ur. Včasih še več.
Vsaj pol ure pred peko v spodnji del pečice postavimo velik plitev pekač in ga skupaj s pečico segrejemo na 250st.
Ko je pečica ogreta, vanjo prestavimo model z vzhajanim testom, pa pekač pa vlijemo 1 do 2 dlc vode in pečico hitro zapremo. Para bo pripomogla k bolj hrustljavi skorjici. Temperaturo znižamo na 230st.
Kruh pečemo naslednjih 30min na temperaturi 230st, potem pa še cca 30min na 210st.
Ko je kruh pečen, kruh zvrnemo iz modela , ga pokrijemo in počakamo, da se povsem ohladi. Šele ohlajenega režemo. Če začnemo rezati še toplega, bo sredica gumijasta in lepljiva." _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 9 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|