|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
elstar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36 Prispevkov: 479 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 11 Jan 2019 18:52 Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa kaj na kisanje vpliva dodajanje klorirane vode, ki nam je seveda dosegljiva na pipah.
Jaz sem namenoma dodajal izvirsko, natočeno v naravi in stvar deluje.
Pa vse skupaj, od samega začetka (vrenja in kisanja) ni bilo več koT na 20°C. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jan 2019 19:17 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tega ne vem, ker izdelujem kis samo iz soka, brez dodane vode. Tudi pri meni ni več kot 19, 20st. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 11 Jan 2019 19:46 Naslov sporočila: |
|
|
Po mojih izkušnjah so te temperature kar prave, temperature v kleti so pa nekaj drugega in je proces razumljivo precej počasnejši. Vode pa tudi jaz nisem dodajal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36 Prispevkov: 479 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 11 Jan 2019 20:35 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem za primerjavo napravil kis na štirih različnih osnovah:
- na osnovi naribanih jabolk (dodano nekaj vode)
- iz jabolčnega soka
- na osnovi tropin prej izstisnjenega soka (dodano nekaj vode)
- na osnovi naribanih kutin (dodano nekaj vode)
Kis je bil do sedaj enkrat precejen, kmalu bo drugič. Vsekakor pa je pred njim zorenje, za staranje ga je verjetno premalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Jan 2019 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
Ali je do zdaj kakšna razlika med temi štirimi variantami. recimo v okusu, kislosti,... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36 Prispevkov: 479 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 14 Jan 2019 16:11 Naslov sporočila: |
|
|
Razlike obstajajo.
Po okusu in vonju je res v prednosti kis iz soka jabolk.
Okus kisa iz tropin in okus kisa iz zmletih jabolk imata nekoliko trpki priokus, ki je res rahel. To povezujem s prisotnostjo olupov in pečk v procesu vrenja in kisanja.
Pri kisu iz tropin je prisoten tudi rahel vonj, ki je podoben nitro laku, v okusu ga ni zaznati.
Največ kislosti, tako po okušanju, pa je napravil kis iz osnove kutin.
Na prave okuse še čakam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Feb 2019 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Pred nekaj dnevi (14.2.) sem prvič pretočila kis. Na površini še ni bil formiran pravi klobuk ampak debela mrena. Tekočina pa je bila kar pošteno kisla. Pretočen kis sem spravila nazaj v kozarce, ki sem jih zaprla s pripadajočim pokrovom in postavila na polico v omaro, da so na temnem.
Čez kakšne 2-3 mesece bom pretok ponovila. Do takrat bi moral že nastati debel klobuk, če (je) bo šlo vse v redu.
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Maj 2019 08:58 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem drugič pretočila kis (nastavljen novembra). Na vrhu je imel cca 1cm debel klobuk. Je primerno kisel, dobrega okusa, a moten.
Zanimivo je, da je kis, ki sem ga nastavila julija prozoren, a skoraj nič kisel. Temu sem po pretoku dodala nekaj starega močnega kisa. Upam, da mu bo v pomoč...
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 04 Nov 2019 08:11 Naslov sporočila: |
|
|
pretočil sem stari jabolčni kis iz leta 2016, ki je bil v dveh flaškonih, zgoraj je bila debela mrena, spodaj pa več potopljenih mren. Pričakoval sem zelo močan kis, vendar ni temu tako, kot da bi izgubil kislost oz. rahlo vodenkast je postal.
A je to naravni proces, da se mrena "obnavlja", se stara potopi in se dela nova, ali je morda krivo to, ko sem par krat predrl mreno s cevjo, ko sem točil kis? Takrat sem bil pazljiv, da sem mreno minimalno poškodoval.
Ali se je kis razkisal in ni več rešitve?
Letos poizkušam narediti kis iz grozdnih tropin (na tropine sem dal izvirsko mlačno vodo in sladkor), vendar pri prešanju prejšnji vikend, se mi zdi okus vodenkast, pa nisem nekaj pretiraval z dodajanjem vode, barva je močna. Dobro sem zračno pretočil in sedaj je na toplem. Bojim se, da sem spet nekaj narobe naredil in ne bo dobilo prave stopnje kislosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Nov 2019 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Pravijo, da je treba kis nemudoma pretočit, če se klobuk potopi. Tudi meni se je, v enem od prvih poskusov izdelave, kis razkisal, ker nisem odstranila potopljenega klobuka. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 04 Nov 2019 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ti delaš kis iz krhljev in vode? Ker moj iz jabolčnika, se ne razkisa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Nov 2019 11:34 Naslov sporočila: |
|
|
Dajmar, če sprašuješ mene - delam samo iz jabolčnega soka, brez dodatka vode, sladkorja, ali še česa. Prva fermentacija je alkoholna, potem ocetna.
Odkar delam tako in med ocetno fermentacijo še nekajkrat pretočim in prezračim, je kis dober in se kis ne razkisa.
Ti imaš veliko več prakse in "dobro vzgojene bakterije" in zato s pripravo nimaš pol toliko dela kot jaz, se mi zdi... A, jaz, zaenkrat, drugače (še) ne znam. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 05 Nov 2019 09:49 Naslov sporočila: |
|
|
razmišljam zakaj se klobuk potaplja tudi v sodu s pipo. A je mogoče povezano s tem, ko točiš preko pipe, nivo pada in mrena oprijeta površine soda se poškoduje in zato začne nova nastajat? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 27 Nov 2019 14:26 Naslov sporočila: |
|
|
Letos nisem delal jabolčnega kisa, ker nisem jabobolk, sem pa prvič napravil drenovega po istem receptu, uporabljam ga že en mesec, enkraten je. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Nov 2019 15:55 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz letos nisem nastavila nič jabolčnega kisa (pa tudi kakšnega drugega ne ). Upam, da zaloge iz lanskega leta premostijo vrzel.
Iz drnulj (saj se tako reče plodovom drena, ali pa se motim?) sem pa jaz naredila sok, na kis nisem pomislila. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 12, 13, 14 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 13 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|