|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Avg 2018 11:35 Naslov sporočila: Jabolka - uporaba prizadetih zrelih jabolk za ozimnico |
|
|
Pri prijateljici dnevno odpadajo prezgodaj zrela črviva neškropljena jabolka. Nekatera so lepo debela in lepa. Nič gnila. Take, nič škropljene, mi je škoda metati na kompost, za shranjevanje pa niso primerna. Zato se trudim vse take sproti porabiti ali predelati:
- kompot za sproti ali vložen v kozarce. Poskusila še nisem, ne vidim pa razloga da se ne bi obneslo. Če imamo jabolka z nežno lupino in vas ta ne moti, lupljenje lahko izpustite.
- jabolčni zavitek, za sproti ali
- zamrznjen shranek za zimo: jabolka dobro operemo, odstranimo peščišča, izrežemo črvojedino, še enkrat operemo in narežemo na rezinice - med 1 in 2 mm. Nič ne lupimo. Na hitro podušimo v kozici. Samo toliko, da spremeni barvo, koščki pa ostanejo celi. Na dno dam žlico do 2 vode, da se spodnja plast ne zažge. Naložimo v posodice ali vrečke in zamrznemo. Tako zamrznjena jabolka v zavitku ne boste ločili od svežih.
- na novo preizkušam še shranjevanje po sistemu Paradižnik koščki . Jabolka sem posula s toliko sladkorja, kot bi ga dala v zavitek in čez zlila dobro žlico limoninega soka. Bom videla, kako bo s trajnostjo. Tole bi bila dobra rešitev, ko nam zmanjka prostora v zamrzovalniku. Je res škoda pozimi dajati po 3,5 € za kilogram eko jabolk, če jih sedaj dobim (pa verjetno še marsikdo) brezplačno.
Dopolnitev: ta zadnja variante se je čudovito obnesla, tudi brez dodanega sladkorja. Naribano na koščke na multipraktik, temeljito natlačeno v kozarce. Preverjeno okusno tudi čez 3 leta.
Nazadnje urejal/a muha 25 Jul 2024 07:26; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 18 Avg 2018 11:48 Naslov sporočila: sadje |
|
|
pozdrav
Muha, hvala, ravno sedja imam priložnost pobrati taka jabolkaq. Hvaležna za nasvete
Lepo bodi, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Avg 2018 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
Gotovo bo v redu.
Jaz že nekaj let shranjujem sadje (marelice, breskve, slive, češnje, jagode-pire, hruške...) na naslednji način:
Sadje očistim (breskve olupim) in na tesno nadevam v kozarec. "Na tesno" pomeni, da sadje izpusti nekaj soka in, da med posameznimi koščki ni prav nič zraka. Hruške, ki niso tako sočne, sem nekoliko spirirala s paličnim mešalcem...
Kozarec napolnim do cca 0.5cm pod robom. Povrhu nakapam nekaj kapljic limone. Narahlo privijem pokrov (ne do konca).
Kozarce prestavim v posodo, katere dno sem prekrila s kuhinjsko krpo. Kozarci se med seboj ne dotikajo. Zalijem jih s hladno vodo, da jim seže do pokrova.
Vse skupaj počasi segrevam, tako, da se voda ogreje tik pod vrelišče (začnejo se dvigati mehurčki) v 25-30minutah. Potem na tej temperaturi kuham še cca 10-15min.
Kozarce vzamem iz vode, do konca privijem pokrovčke, vse skupaj pokreijem z deko, da se počasi hladi.
V vse letih se ni pokvaril niti en kozarec. Način mi je všeč zato, ker je shranjeno samo sadje, brez kakršnegakoli sladkorja, vode,... in pa seveda, ker za shranjevanje ni potreben zmrzovalnik. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Avg 2018 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr: hvala za podporo, bom bolj pogumno nadaljevala. Muči me le, ker shranek po pasteriziranju zleze skupaj in je tretjina kozarca praznega. Ampak pri paradižnikih to ni nič motilo pri trajnosti. Upam, da bo tu enako. Pasirala pa ne bom, ker jih mislim porabiti v zavitkih, kjer imam raje vsaj nakazane koščke. Zavitek z naribanimi mi ne gre posebno v slast. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Avg 2018 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Kompot se super obnese, muha. Skuhaš, kot bi ga za sproti, odstraniš klinčke, cimet in limonino lupino (ker daj v shranku potem preveč okusa), vrelo naliješ v kozarce, zapreš in pokriješ z odejo.. Sem pred časom delala iz beličnikov in sem potem skozi zimo z veseljem porabila. Prihraniš prostor, če narediš zelo gost kompot, pa preveč sladkan, ko odpreš kozarec, doliješ kakšno 1/3 vode, premešaš in pustiš nekaj časa. Tako delam tudi z breskvami,.....
Šlo biu tudi s sokom, kašastim. Skuhaš jabolka, nekaj citronske kisline ali limoninega soka, morda malo sladkorja, zmiksaš s paličnim mikserjem in vrelo polniš v steklenice. Uporabiš kar tako, še bolje, razredčeno.
Ostale možnosti so tudi super. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 18 Avg 2018 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Šlo biu tudi s sokom, kašastim. Skuhaš jabolka, nekaj citronske kisline ali limoninega soka, morda malo sladkorja, zmiksaš s paličnim mikserjem in vrelo polniš v steklenice. |
Lahko pa skuhaš jabolka v malinovem soku in potem še nekoliko zgostiš po potrebi, pa imaš krasno malinovo-jabolčno zadevo za namaz ali na žlico.
Malinov sok za ta primer = samo pokuhaš maline na malenkost vode, toliko da se ne prijemajo, z malo citronke zaradi barve; ko lepo spustijo sok, prepasiraš, še malo pokuhaš, precediš gosto, maso spraviš za kake druge namene, precediš fino in evo ga sok za nadaljno rabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 16 Okt 2018 12:39 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj mislite, bi se dalo v kozarce dati naribana jabolka za kakšno pito?
Razmišljam v tej smeri: da bi jabolka naribala, na hitro prepražila na maslu, dodala sladkor in cimet, potem pa vroče v kozarce, ki bi jih še pasterizirala. Po receptih sodeč se za pite večinoma uporabi kar surova in naribana jabolka, ampak po moje tudi takole ne bi bilo slabo.
Brbr, a bi na tvoj način tudi šlo z že naribanimi surovimi jabolki? _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Okt 2018 16:29 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, jaz bi jih le na malo masla zdušila, pa na kocke narezana, spustijo manj sok (da jih bo šlo več v kozarec), nato pa pasterizirala. Ne more se slabo obnesti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 16 Okt 2018 17:46 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Metuljc, bom naredila tako . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 16 Okt 2018 18:47 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz že leta delam čežano in jo dam v kozarce.
Jabolka očistim in narežem na krhlje in s čisto mamlo vodike podušim, da se razpustijo. Nato jih sladkam, ne preveč in klinčke dam not mlete. Vroče v vroče kozarce in v deko. Meni je to najenostavneje in zelo uporabno pozimi za pite, zavitke in zraven praženega krompirja ali pa zabelenega fižola.
lep pozdrav
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 16 Okt 2018 23:26 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija1, čežano tudi jaz delam vsako leto . Jo imam in v kozarcih in zmrznjeno - samo napol otajana je kot sladoled in gre super k pečenemu kostanju .
Zdaj sem bolj razmišljala o skoraj surovih, se mi zdi boljše za pito, če jabolka niso čisto "razpadla", ampak malo bolj konkretna . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 17 Okt 2018 06:59 Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem nakazala v prvem prispevku, sem jih narezala s na malo debelejše rezine, na hitro podušila, koščki ne smejo razpasti, dodala sladkor, malo limoninega soka, na rahlo natlačila v litrske kozarce za vlaganje in pasterizirala. Vsebina se je posedla za 1/3, vendar pokrovčki še vedno držijo in vsebina po 2 mesecih izgleda nespremenjena. Maščobi se pri vlaganju raje izogibam. Bojim se, da bi znala preveč vplivati na okus.
Takole izgleda shranek danes:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 17 Okt 2018 09:30 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, hvala, za slikco! Prej si nisem čisto predstavljala tvoje metode . Najbrž je res bolje brez masla. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Avg 2020 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ni mi bilo všeč, da so se na rezine narezana jabolka v kozarcu tako močno posedla. Pa sem jih tokrat pripravila malo drugače:
- narezala na koščke. Posoda je 8-litrska
- sesekljala v multipraktiku
- natlačila v kozarce in dala pasterizirati
po pasterizaciji. Iz 8 litrov koščkov sem napolnila 5 litrskih in en 0,75 l kozarec.
izgledajo dosti bolje, kot oni v rezinah. Kozarci so še vedno polni do vrha, saj sem jih lahko dosti bolj močno natlačila. Takole za zavitek od nedavna sesekljam tudi sveža jabolka. Boljša so mi, kot naribana in bolj pripravna pri zvijanju, kot rezine.
Tokrat sem se prepozno spomnila, da bi lahko sladkor dodala že sedaj, ne šele med pripravo na testu. Naslednja runda bo s sladkorjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 11 Avg 2020 15:48 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo! Koliko časa pa potem takšen shranek obstoji? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|