Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Jabolka - uporaba prizadetih zrelih jabolk za ozimnico
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2018 11:35    Naslov sporočila: Jabolka - uporaba prizadetih zrelih jabolk za ozimnico Odgovori s citatom

Pri prijateljici dnevno odpadajo prezgodaj zrela črviva neškropljena jabolka. Nekatera so lepo debela in lepa. Nič gnila. Take, nič škropljene, mi je škoda metati na kompost, za shranjevanje pa niso primerna. Zato se trudim vse take sproti porabiti ali predelati:

- kompot za sproti ali vložen v kozarce. Poskusila še nisem, ne vidim pa razloga da se ne bi obneslo. Če imamo jabolka z nežno lupino in vas ta ne moti, lupljenje lahko izpustite.
- jabolčni zavitek, za sproti ali
- zamrznjen shranek za zimo: jabolka dobro operemo, odstranimo peščišča, izrežemo črvojedino, še enkrat operemo in narežemo na rezinice - med 1 in 2 mm. Nič ne lupimo. Na hitro podušimo v kozici. Samo toliko, da spremeni barvo, koščki pa ostanejo celi. Na dno dam žlico do 2 vode, da se spodnja plast ne zažge. Naložimo v posodice ali vrečke in zamrznemo. Tako zamrznjena jabolka v zavitku ne boste ločili od svežih.
- na novo preizkušam še shranjevanje po sistemu Paradižnik koščki . Jabolka sem posula s toliko sladkorja, kot bi ga dala v zavitek in čez zlila dobro žlico limoninega soka. Bom videla, kako bo s trajnostjo. Tole bi bila dobra rešitev, ko nam zmanjka prostora v zamrzovalniku. Je res škoda pozimi dajati po 3,5 € za kilogram eko jabolk, če jih sedaj dobim (pa verjetno še marsikdo) brezplačno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1415
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2018 11:48    Naslov sporočila: sadje Odgovori s citatom

pozdrav

Muha, hvala, ravno sedja imam priložnost pobrati taka jabolkaq. Hvaležna za nasvete

Lepo bodi, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2018 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gotovo bo v redu.

Jaz že nekaj let shranjujem sadje (marelice, breskve, slive, češnje, jagode-pire, hruške...) na naslednji način:

Sadje očistim (breskve olupim) in na tesno nadevam v kozarec. "Na tesno" pomeni, da sadje izpusti nekaj soka in, da med posameznimi koščki ni prav nič zraka. Hruške, ki niso tako sočne, sem nekoliko spirirala s paličnim mešalcem...
Kozarec napolnim do cca 0.5cm pod robom. Povrhu nakapam nekaj kapljic limone. Narahlo privijem pokrov (ne do konca).
Kozarce prestavim v posodo, katere dno sem prekrila s kuhinjsko krpo. Kozarci se med seboj ne dotikajo. Zalijem jih s hladno vodo, da jim seže do pokrova.
Vse skupaj počasi segrevam, tako, da se voda ogreje tik pod vrelišče (začnejo se dvigati mehurčki) v 25-30minutah. Potem na tej temperaturi kuham še cca 10-15min.
Kozarce vzamem iz vode, do konca privijem pokrovčke, vse skupaj pokreijem z deko, da se počasi hladi.

V vse letih se ni pokvaril niti en kozarec. Način mi je všeč zato, ker je shranjeno samo sadje, brez kakršnegakoli sladkorja, vode,... in pa seveda, ker za shranjevanje ni potreben zmrzovalnik.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2018 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr: hvala za podporo, bom bolj pogumno nadaljevala. Muči me le, ker shranek po pasteriziranju zleze skupaj in je tretjina kozarca praznega. Ampak pri paradižnikih to ni nič motilo pri trajnosti. Upam, da bo tu enako. Pasirala pa ne bom, ker jih mislim porabiti v zavitkih, kjer imam raje vsaj nakazane koščke. Zavitek z naribanimi mi ne gre posebno v slast.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2018 13:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kompot se super obnese, muha. Skuhaš, kot bi ga za sproti, odstraniš klinčke, cimet in limonino lupino (ker daj v shranku potem preveč okusa), vrelo naliješ v kozarce, zapreš in pokriješ z odejo.. Sem pred časom delala iz beličnikov in sem potem skozi zimo z veseljem porabila. Prihraniš prostor, če narediš zelo gost kompot, pa preveč sladkan, ko odpreš kozarec, doliješ kakšno 1/3 vode, premešaš in pustiš nekaj časa. Tako delam tudi z breskvami,.....
Šlo biu tudi s sokom, kašastim. Skuhaš jabolka, nekaj citronske kisline ali limoninega soka, morda malo sladkorja, zmiksaš s paličnim mikserjem in vrelo polniš v steklenice. Uporabiš kar tako, še bolje, razredčeno.
Ostale možnosti so tudi super.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5407
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2018 16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Šlo biu tudi s sokom, kašastim. Skuhaš jabolka, nekaj citronske kisline ali limoninega soka, morda malo sladkorja, zmiksaš s paličnim mikserjem in vrelo polniš v steklenice.


Lahko pa skuhaš jabolka v malinovem soku in potem še nekoliko zgostiš po potrebi, pa imaš krasno malinovo-jabolčno zadevo za namaz ali na žlico.

Malinov sok za ta primer = samo pokuhaš maline na malenkost vode, toliko da se ne prijemajo, z malo citronke zaradi barve; ko lepo spustijo sok, prepasiraš, še malo pokuhaš, precediš gosto, maso spraviš za kake druge namene, precediš fino in evo ga sok za nadaljno rabo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2018 12:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj mislite, bi se dalo v kozarce dati naribana jabolka za kakšno pito?

Razmišljam v tej smeri: da bi jabolka naribala, na hitro prepražila na maslu, dodala sladkor in cimet, potem pa vroče v kozarce, ki bi jih še pasterizirala. Po receptih sodeč se za pite večinoma uporabi kar surova in naribana jabolka, ampak po moje tudi takole ne bi bilo slabo.

Brbr, a bi na tvoj način tudi šlo z že naribanimi surovimi jabolki?
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2018 16:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Copatka, jaz bi jih le na malo masla zdušila, pa na kocke narezana, spustijo manj sok (da jih bo šlo več v kozarec), nato pa pasterizirala. Ne more se slabo obnesti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2018 17:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Metuljc, bom naredila tako Very Happy .
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3087
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2018 18:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz že leta delam čežano in jo dam v kozarce.
Jabolka očistim in narežem na krhlje in s čisto mamlo vodike podušim, da se razpustijo. Nato jih sladkam, ne preveč in klinčke dam not mlete. Vroče v vroče kozarce in v deko. Meni je to najenostavneje in zelo uporabno pozimi za pite, zavitke in zraven praženega krompirja ali pa zabelenega fižola.
lep pozdrav
cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2018 23:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cinija1, čežano tudi jaz delam vsako leto Very Happy . Jo imam in v kozarcih in zmrznjeno - samo napol otajana je kot sladoled in gre super k pečenemu kostanju Smile .
Zdaj sem bolj razmišljala o skoraj surovih, se mi zdi boljše za pito, če jabolka niso čisto "razpadla", ampak malo bolj konkretna Wink .
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2018 06:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot sem nakazala v prvem prispevku, sem jih narezala s na malo debelejše rezine, na hitro podušila, koščki ne smejo razpasti, dodala sladkor, malo limoninega soka, na rahlo natlačila v litrske kozarce za vlaganje in pasterizirala. Vsebina se je posedla za 1/3, vendar pokrovčki še vedno držijo in vsebina po 2 mesecih izgleda nespremenjena. Maščobi se pri vlaganju raje izogibam. Bojim se, da bi znala preveč vplivati na okus.

Takole izgleda shranek danes:
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2077
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2018 09:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, hvala, za slikco! Prej si nisem čisto predstavljala tvoje metode Wink . Najbrž je res bolje brez masla.
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18590
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2020 14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni mi bilo všeč, da so se na rezine narezana jabolka v kozarcu tako močno posedla. Pa sem jih tokrat pripravila malo drugače:

- narezala na koščke. Posoda je 8-litrska

- sesekljala v multipraktiku

- natlačila v kozarce in dala pasterizirati

po pasterizaciji. Iz 8 litrov koščkov sem napolnila 5 litrskih in en 0,75 l kozarec.


izgledajo dosti bolje, kot oni v rezinah. Kozarci so še vedno polni do vrha, saj sem jih lahko dosti bolj močno natlačila. Takole za zavitek od nedavna sesekljam tudi sveža jabolka. Boljša so mi, kot naribana in bolj pripravna pri zvijanju, kot rezine.

Tokrat sem se prepozno spomnila, da bi lahko sladkor dodala že sedaj, ne šele med pripravo na testu. Naslednja runda bo s sladkorjem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2020 15:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo! Koliko časa pa potem takšen shranek obstoji?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.