Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




OMAKA IZ ČILIJEV
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
JERCA



Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13
Prispevkov: 146
Kraj: DOLENJSKE TOPLICE

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2017 12:40    Naslov sporočila: OMAKA IZ ČILIJEV Odgovori s citatom

Ne vem ali je ta recept že nekje v forumu o čilijih. V tem primeru se bo podvojil. Čilijevo omako delam po receptu, ki sem ga dobila od Ivčk. Malo sem ga dodelala in sedaj ga delim še tukaj. Meni je zelo preprost in hitro narejen.
POSTOPEK:
Čilije (tiste ki imaš trenutno na voljo) opereš in očistiš zelenih delov(pecelj). Razrežeš na večje kose, semen ne odstranjuješ.
Daš v lonec in preliješ s tekočino, toliko da so malo pokriti.
Tekočina = voda : kis za vlaganje, v razmerju 2 : 1 ( 2 dela vode in 1 del kisa).
Posoliš in kuhaš dokler se ne zmehča(cca 15 minut). Tekočino odliješ in jo shraniš. Čilije zmiksaš s paličnim mikserjem. (Semena bodo ostala cela).
Tekočino zliješ nazaj k čilijem. Jaz sedaj vse skupaj precedim da odstranim semena. Če te ne motijo, jih lahko tudi pustiš.
Precejeni omaki dodaš žličko sladkorja in kuhaš še 10 -15 minut, da se malo zgosti. Ne pozabi občasno premešati.
V tem času pripraviš stekleničke, majhne kozarčke.
Vrelo omako polnem v tople kozarčke, nato jih zložim v hladilno torbo, ali zavijem v deko, da se počasi ohladijo.
_________________
JERCA- nekdanja ERIENNE
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Trocki



Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50
Prispevkov: 460
Kraj: Notranjska - 540mnv

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2017 15:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno se to dela iz kakšnih blagih vrst čilijev kajne? Ker to je čista omaka iz samih čilijev in če bi to delal iz kakih habanerov, jolokij ali še kaj hujšega, ne bi bilo za jest. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
JERCA



Pridružen/-a: 11.07. 2013, 10:13
Prispevkov: 146
Kraj: DOLENJSKE TOPLICE

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2017 17:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pravzaprav jo jaz delam iz srednje hudih čilijev. Mešala sem Jalapenote, habanerote...
Pozabila sem napisati, da omako uporabljam po kapljicah. Natočim jo v male flaške po 1 dl in jo doziram v razne omake, pasulje, bolonez....(kot tabasco)
_________________
JERCA- nekdanja ERIENNE
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 27 Avg 2017 14:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Recept za to omako mi je dala mama, ki ga je dobila od gospe na hrvaški obali.

Mala razlika od Jerčine različice je ta, da odrežem samo peclje, čilijev pa ne režem, temveč jih le prepikam z vilico ali s konico noža, podušim v zaprti posodi na malo olivnega olja, potem pa zalijem z mešanico 1dl belega balzamičnega kisa (včasih dodam tudi sok ene limete), 1 žličke soli in ene žličke rjavega sladkorja.

Ker so čiliji suhi in nimajo dovolj tekočine, dodam 1 večji, na kockice narezan paradižnik za tekočnost omake (paradižnik je vedno v barvi čilijev, da ne spreminjam barve omake).
Za bolj eksotičen pridih sem v eno omako iz oranžnih čilijev namesto paradižnika dodala zelo zrel mango, bilo je božansko.

Kuham, da se paradižnik razusti in spasiram s paličnim mešalnikom, nakar pokuham do željene gostote in še vroče vlijem v visoke flaške (od sokov Dana lai Fructal). Če želim omako brez semen, prej vlivanjem v flaške precedim skozi sito, semena pa zavržem.

Količine (in jakost) čilijev so poljubne, jaz rada naredim čilijevo omako, ne pa mezgo z dodatkom čilija, kot to počnejo mnogi. V moji omaki je vedno najmanj 80% čilijev...
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 27 Avg 2017 21:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz prisegam na tabasco omako, narejeno po tradicionalnem postopku iz Louisiane (cajun folk). Uporabi se le čili in sol, fermentacija pa poteka najmanj 1 leto v anaerobnih razmerah, originalno 3 leta. Ne v sodih, ampak v 5 l kozarcih. Postopke zelo dobro opisujejo jutjubovi prispevki. Npr. https://www.youtube.com/watch?v=ZgWk4nhwHNY Pa ste verjetno o tem že razpravljali. Če bo koga zanimalo, opišem še finto fermentacije.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2017 07:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček, če bi bil pri volji malce tipkati bi mi potešil zanimanje o tej fermentaciji. Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2017 08:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, kljub temu da eno žensko boli želodec, ko me bere, sem se razpisal.
1. Če želiš rdečo omako, naberi le rdeče plodove, podobno za zeleno omako. Jaz uporabljam le halapenjote.
2. Zmiksaj vse do goste tekoče/pastozne konsistence. Za manjšo pekočnost lahko dodaš rdečo/zeleno svežo papriko.
3. Dodaj 3% soli na maso, zmešaj. Prestavi v večji steklen kozarec, samo rahlo privij pokrov.
4. To postavi v shrambo za nekaj dni.To omogoči naravnim bakterijam in kvasovkam čilijev, da fermentirajo ogljikove hidrate v mlečno kislino in estre, ki dajejo omaki enkraten okus.
5. Ko opaziš, da je pričela fermentacija (mehurčki plina), stekleno posodo postavi v vakum vrečko, vakumiraj in zavari vrečko. Postavi v klet ali hladnejšo shrambo.
6. V vrečki se čez čas pojavijo plini, ki vsebujejo le malo kisika. Odreži vogal vrečke in zopet vakumiraj in zavari. To ponovi še enkrat, ko se plin pojavi. Zdaj je vse anaerobno.
7. Postavi v klet ali shrambo in pozabi za 1 leto ali manj.
8. Primešaj vinski kis, da se doseže željen okus. Manj kisa = bolj pekoče.
9. Ponovno pokrij in postavi v temen in hladen prostor za 1 teden.
10. Nato precedi maso skozi cedilo.
11. Na tej točki lahko dodaš še več kisa, če želiš manj pekoče oz. bolj kislo.
12. Prelij v stekleničke in pasteriziraj. Pri uporabi hraniti v hladilniku.

Namesto vakum vrečke lahko uporabiš vrelno veho.

Kako zgleda je razvidno iz slike. Tisto belo na vrhu so kvasovke, nič narobe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2017 09:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček je napisal/a:
Juglans, kljub temu da eno žensko boli želodec, ko me bere, sem se razpisal.

Toncek, ce ni to zaradi omake, ne bo sile... Ce je pa zaradi omake, pa povej vnaprej Laughing Wink .

(drugace pa zanimivo branje, bo treba poizkusit...)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2017 09:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za obširnost, super je.
Predno se lotim poslušanja jutubeja (zvečer) me še zanima tvoja ocena okusa omenjene omake. Sploh v primerjavi s "kuhanimi" variantami.

Morda še to. Na stopnji, ko je vakumirano in se vrečka napolni s plini, moramo odrezati vogal, nato pa vrečko ponovno zavakumirati. Ali to pomeni, da v vrečko spustimo kisik in to temeljito, ali pa samo na hitro. V čemu je poanta, če stremimo za anaerobnim stanjem? Razmišljam v smeri, da večkrat sprožimo proces fermentacije in tako dosežemo nekakšno absolutno stanje fermentiranosti in posledično skoraj popolnoma anaerobnega stanja. Koliko sem kiksnil?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2017 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček je napisal/a:
6. V vrečki se čez čas pojavijo plini, ki vsebujejo le malo kisika. Odreži vogal vrečke in zopet vakumiraj in zavari. To ponovi še enkrat, ko se plin pojavi. Zdaj je vse anaerobno.


Tonček, hvala za zapisano. Na uč približno; koliko je to "čez čas"? Nekaj dni?

Glede bolečin v želodcu; če se to ne dogaja ravno tvoji gospe, ki ti pere in kuha, ni nobene panike. No, ona te najbrž bolj posluša, kot bere, upam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2017 11:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vakumirana vrečka se začne napihovati zaradi plinov fermentacije. Namen izpuščanja plinov je ta, da prvi plini vsebujejo še nekaj zraka (kisika), ki je ostal v masi. Po izpustu bo v drugi rundi tega že zelo malo itd. "Čez čas" pa pomeni, da izpustiš plin prej, preden napravi PUUUFFFF in vrečko razkadi. Ko spustimo plin ven, ne dovolimo, da zrak vdre noter ampak takoj zopet vakumiramo.
V anaerobnih pogojih ne delujejo škodljive bakterije, podobno kot pri kisanju zelja, fermentaciji mošta.
Meni je ta tabasco omaka bolj "elegantnega", prefinjenega okusa. Če pa omako kuhamo ali ji celo dodajamo začimbe, potem je to nekaj drugega. Jaz pripravljam za sebe tabasco iz halapenjotov, za prijatelje pa iz mešanice ostalih čilijev. Meni je bolj blaga všeč, drugi pa uživajo v mučenju ustne sluznice.

P.S. Uporaba vakumskih vrečk je moja pogruntavšna tolk da se ve.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2017 07:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček je napisal/a:
Juglans, kljub temu da eno žensko boli želodec, ko me bere, sem se razpisal.
1. Če želiš rdečo omako, naberi le rdeče plodove, podobno za zeleno omako. Jaz uporabljam le halapenjote.
2. Zmiksaj vse do goste tekoče/pastozne konsistence. Za manjšo pekočnost lahko dodaš rdečo/zeleno svežo papriko.
3. Dodaj 3% soli na maso, zmešaj. Prestavi v večji steklen kozarec, samo rahlo privij pokrov.
4. To postavi v shrambo za nekaj dni.To omogoči naravnim bakterijam in kvasovkam čilijev, da fermentirajo ogljikove hidrate v mlečno kislino in estre, ki dajejo omaki enkraten okus.
5. Ko opaziš, da je pričela fermentacija (mehurčki plina), stekleno posodo postavi v vakum vrečko, vakumiraj in zavari vrečko. Postavi v klet ali hladnejšo shrambo.
6. V vrečki se čez čas pojavijo plini, ki vsebujejo le malo kisika. Odreži vogal vrečke in zopet vakumiraj in zavari. To ponovi še enkrat, ko se plin pojavi. Zdaj je vse anaerobno.
7. Postavi v klet ali shrambo in pozabi za 1 leto ali manj.
8. Primešaj vinski kis, da se doseže željen okus. Manj kisa = bolj pekoče.
9. Ponovno pokrij in postavi v temen in hladen prostor za 1 teden.
10. Nato precedi maso skozi cedilo.
11. Na tej točki lahko dodaš še več kisa, če želiš manj pekoče oz. bolj kislo.
12. Prelij v stekleničke in pasteriziraj. Pri uporabi hraniti v hladilniku.

Namesto vakum vrečke lahko uporabiš vrelno veho.

Kako zgleda je razvidno iz slike. Tisto belo na vrhu so kvasovke, nič narobe.


OK, kiksnil sem. Tvoj postopek je bolj logičen in ne vem kaj sem razmišljal.
Skratka, cilj je okolje neprimerno za življenje s čimer pridobimo čas, da omaka v miru razvije okuse. Svoje doprinese tudi sama pretvorba OH v tiste reči.

V končni fazi bi vse to lahko počel le v kozarcih, zrak pa izsesaval s zračno črpalko za kozarce. Pač da se izogneš vrečki. Edino to je, da imaš pri kozarcu precej manj maneverskega prostora glede količine plina in bi moral biti vesten pri zvedbi.
Če bi recimo 2 krat dnevno izsesaval, recimo nekaj dni (10 recimo) bi verjetno štimalo.

Me prav firbec daje in po malem že ogledujem katere bom zatenstal.

Hvala še enkrat, pa če imaš še kakšno nepoznano finto na zalogi jo ne zadržuj za sebe.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2017 08:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans je napisal/a:
Skratka, cilj je okolje neprimerno za življenje s čimer pridobimo čas, da omaka v miru razvije okuse. .


Neprimerno le za organizme, ki potrebujejo kisik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2017 08:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še ena pripomna: ne napolni preveč kozarcev, sicer bo po fermentaciji zadeva podobna prizorom s soške fronte. Pa tudi vakumske mašine ne rabiš, če je nimaš. Lahko imaš navadno dobro zaprto vrečko, ki jo občasno ožmeš in dobro zapreš nazaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2017 08:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
juglans je napisal/a:
Skratka, cilj je okolje neprimerno za življenje s čimer pridobimo čas, da omaka v miru razvije okuse. .


Neprimerno le za organizme, ki potrebujejo kisik.

Res je. To so v glavnem bakterije razen večine klostridijev in podobne svojati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.