Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




OMAKA IZ ČILIJEV
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4456
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2017 08:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček je napisal/a:
Pa tudi vakumske mašine ne rabiš, če je nimaš. Lahko imaš navadno dobro zaprto vrečko, ki jo občasno ožmeš in dobro zapreš nazaj.


Ni tako komplicirano, kot se mi je sprva zdelo. Bo treba probat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2017 09:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sicer ne prakticiram, da bi ločeval po vrstah, razen halapenjote za lastno uporabo, bi bilo pa zanimivo imet samo npr. habanerote, ki imajo svojstven okus. Melona, poskusi in poročaj. Mislim pa, da tisti najhujši škorpijoni niso primerni. Kot sem že omenil, imam rad blagi tabasco, da si ga lahko veliko doziram v jedi in uživam v okusu. Če pa je stvar tako močna, da že po treh kapljicah jočeš, potem ne moreš zares okusiti čilijev. Da s solznimi očmi in med kolcanjem nakladaš o nekem sadnem okusu, je čisto blefiranje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7974
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2017 15:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček je napisal/a:
... imam rad blagi tabasco, ... Če pa je stvar tako močna, da že po treh kapljicah jočeš, potem ne moreš zares okusiti čilijev....
Kakor kdo. Da se o okusih ne da prerekati, so vedeli že stari Rimljani.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2017 20:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če poveš svoje mnenje, to še ni prerekanje. Stari Sumerci so radi dejali: Živi in pusti živeti! In tega bi se morali vsi držati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7974
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2017 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj res ne poznaš pomena tega starega pregovora, Tonček? Mogoče tudi v obliki: "O okusih se ne razpravlja."? Da ljudje že dolgo vedo, da je takrat, ko razprava zaide na področje osebnega okusa in ni več racionalna, najbolje nehati.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2017 06:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, malo bolj natančni bi pa že lahko bili. Razprava je takrat, ko nekdo pove mnenje, drugi mu pove svoje mnenje ali mu celo oporeka in se potem to lahko nadaljuje v nedogled. V mojem primeru nisem z nikomer razpravljal. Mene pa moti, da se čutijo nekateri pozvani podučevat druge o osnovnih stvareh, ki bi morale biti splošno znane. Nekoč sem poznal upokojeno učiteljico, ki je še odrasle ljudi kar naprej nekaj podučevala. Prav tečna je bila, verjetno je mislila, da si kot starejša oseba to lahko dovoli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18756
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2017 06:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček je napisal/a:
Nekoč sem poznal upokojeno učiteljico, ki je še odrasle ljudi kar naprej nekaj podučevala. Prav tečna je bila, verjetno je mislila, da si kot starejša oseba to lahko dovoli.


Meni se to zdi samo po sebi razumljivo Wink . Kaj pa nam upokojencem drugega še preostane? V službi ne moremo več težit, partnerji so nas hitro siti .... Embarassed Laughing .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2017 07:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eni se zaposlijo s pridelovanjem izvrstnega sočivja. Drugi kuhajo izvrstne čili omake. (To zadnje sem omenil zato, da se ne oddaljimo s teme). Eni pa sledijo Karlovim smernicam (Ne mislim Marxa). Živi in pusti živeti!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9305
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2017 07:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tonček je napisal/a:
Mene pa moti, da se čutijo nekateri pozvani podučevat druge o osnovnih stvareh, ki bi morale biti splošno znane.


Repetitio est mater studiorum.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2017 08:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Tonček je napisal/a:
Mene pa moti, da se čutijo nekateri pozvani podučevat druge o osnovnih stvareh, ki bi morale biti splošno znane.


Repetitio est mater studiorum.


Exigua est virtus praestrare silentia rebus; at contra est culpa tacenda loqui.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4235
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2017 09:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In omaka zacenja "brbotati"...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18756
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2017 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne znam latinščine Embarassed . No tole od metuljc sem še kar razumela, naprej se mi je pa zataknilo. Ampak med brskanjem za prevodom sem našla zelo priročno stran . Bo tudi meni kdaj prišla prav Wink .

<hr>
Tonček, če ne želiš, da smetimo tule v temi omake, lahko "stranpot" oddvojim v samostojno temo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 30 Avg 2017 10:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se mi pa zdi, da bi napravil smrtni greh, če ne bi omenil omake iz dimljenih čilijev (čipotli, chipotle chili). Odlično se poda k mesu na žaru in podobnim "nevarnim" jedem. To omako kupujem, ker je preveč zamudno za pripravo v količinah, ki jih potrebujem. https://www.tabasco.com/product/chipotle-sauce/. Bi bilo zanimivo slišat, če jo kdo od gartlčanov pripravlja. Kolikor sem zasledil, jo pri nas prodaja le en podjetnik, ki pa je menda ne pripravlja sam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 760
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2017 09:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Domači tabasco.

Sklepam da glavno vrenje poteka nekaj tednov, morda dva-tri ?
A potem lahko pokrov od kozarca zategneš, ali bo verjetno še po malem vrelo?

Letos sem naredil e eno serijo omake. Kuhane, samo premalo kisa in konzervansov, pa s je pokvarila in bila ne-tekoča. Zdaj pa tuhtam da bi naredil kar tabasco.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tonček



Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31
Prispevkov: 698
Kraj: okolica Celja

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2017 10:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz prakticiram,da imam pokrov ves čas rahlo odvit. Fermentacija lahko poteka ves čas, vse skupaj je zaprto v kontrolirani atmosferi. Ko nehajo prevrevat kvasovke, ki so aerobna bitja in v bistvu porabijo kisik, pridejo na potezo bakterije, ki so anaerobne in začnejo svoje delo. To so najprej ocetne in mlečnokislinske, ki tvorijo v glavnem mlečno kislino in kis. Za njimi pridejo do veljave še druge vrste bakterij, ki predelujejo ostalo, med drugim tudi produkte prejšnjih drobnoživk. Torej zadeva še traja po prvotnih burnejših dogodkih. Tako se razvijejo tisti najfinejši produkti fermentacije in okusi, za razliko od kuhanih omak, kjer so aroma in okusi v glavnem od surovine in začimb (česen, čebula itd.).
S prej napisanih se nisem hotel delati kunštnega in verjamem, da bi kak znanstvenik tule na forumu bolj strokovno napisal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 2 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.