|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 29 Avg 2017 08:12 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček je napisal/a: | Pa tudi vakumske mašine ne rabiš, če je nimaš. Lahko imaš navadno dobro zaprto vrečko, ki jo občasno ožmeš in dobro zapreš nazaj. |
Ni tako komplicirano, kot se mi je sprva zdelo. Bo treba probat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 29 Avg 2017 09:00 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sicer ne prakticiram, da bi ločeval po vrstah, razen halapenjote za lastno uporabo, bi bilo pa zanimivo imet samo npr. habanerote, ki imajo svojstven okus. Melona, poskusi in poročaj. Mislim pa, da tisti najhujši škorpijoni niso primerni. Kot sem že omenil, imam rad blagi tabasco, da si ga lahko veliko doziram v jedi in uživam v okusu. Če pa je stvar tako močna, da že po treh kapljicah jočeš, potem ne moreš zares okusiti čilijev. Da s solznimi očmi in med kolcanjem nakladaš o nekem sadnem okusu, je čisto blefiranje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 29 Avg 2017 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček je napisal/a: | ... imam rad blagi tabasco, ... Če pa je stvar tako močna, da že po treh kapljicah jočeš, potem ne moreš zares okusiti čilijev.... | Kakor kdo. Da se o okusih ne da prerekati, so vedeli že stari Rimljani. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 29 Avg 2017 20:15 Naslov sporočila: |
|
|
Če poveš svoje mnenje, to še ni prerekanje. Stari Sumerci so radi dejali: Živi in pusti živeti! In tega bi se morali vsi držati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 29 Avg 2017 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj res ne poznaš pomena tega starega pregovora, Tonček? Mogoče tudi v obliki: "O okusih se ne razpravlja."? Da ljudje že dolgo vedo, da je takrat, ko razprava zaide na področje osebnega okusa in ni več racionalna, najbolje nehati. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 30 Avg 2017 06:37 Naslov sporočila: |
|
|
No, malo bolj natančni bi pa že lahko bili. Razprava je takrat, ko nekdo pove mnenje, drugi mu pove svoje mnenje ali mu celo oporeka in se potem to lahko nadaljuje v nedogled. V mojem primeru nisem z nikomer razpravljal. Mene pa moti, da se čutijo nekateri pozvani podučevat druge o osnovnih stvareh, ki bi morale biti splošno znane. Nekoč sem poznal upokojeno učiteljico, ki je še odrasle ljudi kar naprej nekaj podučevala. Prav tečna je bila, verjetno je mislila, da si kot starejša oseba to lahko dovoli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 30 Avg 2017 06:53 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček je napisal/a: | Nekoč sem poznal upokojeno učiteljico, ki je še odrasle ljudi kar naprej nekaj podučevala. Prav tečna je bila, verjetno je mislila, da si kot starejša oseba to lahko dovoli. |
Meni se to zdi samo po sebi razumljivo . Kaj pa nam upokojencem drugega še preostane? V službi ne moremo več težit, partnerji so nas hitro siti .... . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 30 Avg 2017 07:01 Naslov sporočila: |
|
|
Eni se zaposlijo s pridelovanjem izvrstnega sočivja. Drugi kuhajo izvrstne čili omake. (To zadnje sem omenil zato, da se ne oddaljimo s teme). Eni pa sledijo Karlovim smernicam (Ne mislim Marxa). Živi in pusti živeti! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 30 Avg 2017 07:35 Naslov sporočila: |
|
|
Tonček je napisal/a: | Mene pa moti, da se čutijo nekateri pozvani podučevat druge o osnovnih stvareh, ki bi morale biti splošno znane. |
Repetitio est mater studiorum. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 30 Avg 2017 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Tonček je napisal/a: | Mene pa moti, da se čutijo nekateri pozvani podučevat druge o osnovnih stvareh, ki bi morale biti splošno znane. |
Repetitio est mater studiorum. |
Exigua est virtus praestrare silentia rebus; at contra est culpa tacenda loqui. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 30 Avg 2017 09:10 Naslov sporočila: |
|
|
In omaka zacenja "brbotati"... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 30 Avg 2017 09:25 Naslov sporočila: |
|
|
Ne znam latinščine . No tole od metuljc sem še kar razumela, naprej se mi je pa zataknilo. Ampak med brskanjem za prevodom sem našla zelo priročno stran . Bo tudi meni kdaj prišla prav .
<hr>
Tonček, če ne želiš, da smetimo tule v temi omake, lahko "stranpot" oddvojim v samostojno temo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 30 Avg 2017 10:07 Naslov sporočila: |
|
|
Se mi pa zdi, da bi napravil smrtni greh, če ne bi omenil omake iz dimljenih čilijev (čipotli, chipotle chili). Odlično se poda k mesu na žaru in podobnim "nevarnim" jedem. To omako kupujem, ker je preveč zamudno za pripravo v količinah, ki jih potrebujem. https://www.tabasco.com/product/chipotle-sauce/. Bi bilo zanimivo slišat, če jo kdo od gartlčanov pripravlja. Kolikor sem zasledil, jo pri nas prodaja le en podjetnik, ki pa je menda ne pripravlja sam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 10 Sep 2017 09:20 Naslov sporočila: |
|
|
Domači tabasco.
Sklepam da glavno vrenje poteka nekaj tednov, morda dva-tri ?
A potem lahko pokrov od kozarca zategneš, ali bo verjetno še po malem vrelo?
Letos sem naredil e eno serijo omake. Kuhane, samo premalo kisa in konzervansov, pa s je pokvarila in bila ne-tekoča. Zdaj pa tuhtam da bi naredil kar tabasco. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 10 Sep 2017 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz prakticiram,da imam pokrov ves čas rahlo odvit. Fermentacija lahko poteka ves čas, vse skupaj je zaprto v kontrolirani atmosferi. Ko nehajo prevrevat kvasovke, ki so aerobna bitja in v bistvu porabijo kisik, pridejo na potezo bakterije, ki so anaerobne in začnejo svoje delo. To so najprej ocetne in mlečnokislinske, ki tvorijo v glavnem mlečno kislino in kis. Za njimi pridejo do veljave še druge vrste bakterij, ki predelujejo ostalo, med drugim tudi produkte prejšnjih drobnoživk. Torej zadeva še traja po prvotnih burnejših dogodkih. Tako se razvijejo tisti najfinejši produkti fermentacije in okusi, za razliko od kuhanih omak, kjer so aroma in okusi v glavnem od surovine in začimb (česen, čebula itd.).
S prej napisanih se nisem hotel delati kunštnega in verjamem, da bi kak znanstvenik tule na forumu bolj strokovno napisal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|