|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 00:02 Naslov sporočila: |
|
|
lepa kata je napisal/a: | .
Sem pa naribala v kozarce tudi repo in jo dala v škaf z vodo. |
A lahko malo bolj opises ta nacin kisanja repe. Zanima me, ali das v vodo zaprte ali odprte kozarce in ali skaf potem zapres. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 06:06 Naslov sporočila: |
|
|
aladin, lahko najprej skisaš v večjem vedru na sobni temperaturi in potem ko je po treh dneh skisano natlačiš v kozarce. Več gre notri, ker ni odvečne tekočine. Mi nimamo več v kozarcih ampak kar v deset litrskih vedrih s zrakotesnim pokrovom. So zelo priročni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 13:06 Naslov sporočila: |
|
|
Fermentiramo lahko praktično vso zelenjavo in pri tem je zanimivo tudi to, da nas trud poplača v raznoliki prehrani, vključno z novimi okusi.
Zakaj pa bi obtičali še v naslednjem tisočletju zgolj na repi in zelju?
Moj angažma se je zgodil relativno pozno v jeseni in sem imel zato omejen izbor domače zelenjave. Namreč šele takrat me je za-popadla "zver" da se prehranjujem enolično.
Napotkov obstaja zelo veliko,rdeča nit vseh pa je oprana zelenjava v 2% slanici. Od tu naprej je nadaljevanje prepuščeno domišljiji posameznika v smislu dodajanja začimb ali kombiniranja zelenjave.
Na odmet ni dejstvo, da je potrebno iz kozarcev sproščati nastali CO2. Pritisk v trdno zaprtem kozarcu je kvaren za LAB kulture. Idealne bi bile vrelne vehe ali nekaj podobnega z enako funkcijo.
Več zbranih dejstev o fermentaciji se najde na http://www.pickl-it.com/faq/fermenting/ Celotna spletna stran je zelo poučna in ponudi marsikakšen odgovor, pojasnila in mnogo idej.
Uporabna mi je bila tudi http://divinehealthfromtheinsideout.com/2013/05/fermented-foods-easy-brine-veggie-recipes/
Skratka, področja se nisem loteval skrajno znanstveno v analiziranju še najglobljih vprašanj, tako je bila tudi praktična izvedba v enakem duhu.
Narežem, namočim v kozarec, počakam in pojem. Konec debate. Napake ne obstajajo.
Za pospešitev fermentacije se lahko doda nekaj zeljnice. Jaz sem poizkusil brez.
Fermentiran česen
Olupil sem strokov za en kozarec in zalil s slanico. Tukaj mi je bilo zanimivo pojasnilo kaj v samih strokih zganja kemija in kako na te procese vpliva rezanje, mečkanje itd. Zato predlagajo, da se strokov ne poškoduje, tre, tudi ne odreže spodnjega dela s koreninicami. Sem jim sledil. Več o tem tukaj, še več pa tukaj .
Na vrhu sem namestil "podstavček" da so stročki lepo ostali potopljeni.
Le še potrpljenje, ki je božja mast, in ... hama.
Vsekakor je okus zanimiv, mi je pa zagotovo bolj všeč v kombinaciji s kakšno drugo zelenjavo, ko lahko malce brskaš in poizkušaš "nepoznane" koščke ter se prepuščaš presenečenjem. Fino.
Fermentirana čebula
Postopek priprave je bil enak, kot pri česnu. Izbiral sem ptujsko rdečo čebulo, v upanju, da ferment postane malce rdečkast. In je postal.
Male fermentirane čebulice (cca 3cm debele) so potrebovale največ časa in so pravi nežen dodatek k jedem. Morebiti bi to reč vzljubili vsi, ki se sicer "bojijo" čebule.
V steklen kozarec sem namočil cele, se pravi zgolj olupljene. Mi je všeč, če in ko lahko čaram sam na krožniku, kar sproti z vilicami. Nič visoke kulinarike. Kmet pač.
Fermentiran paradižnik Tomaccio
Cele paradižničke sem enkrat"špiknil" z vilicami in hop v kozarec.
Pridružil sem mu nekaj vejic rožmarina in česnovih strokov. Z rožmarinom sem bil namenoma radodarnejši, ker me je zanimalo koliko bo ferment prevzel/nevtraliziral okus. Lepo se ga čuti in pričara podobne občutke kot slike s prizori iz morja.
Dobro, čeprav je salsa z vsemi začimbami boljša.
Vsak dan zjutraj in zvečer sem se z mislimi na LAB malce igral in "osvobajal CO2 golobčke" na prosto. (beri odpiral pokrovčke)
Cvetača in korenje skupaj
Cvetačo sem namnožil na manjše cvetove, s kvadratno kvadratnimi koščki korenja pa malce uravnovesil izgled. Jin jang.
Super samostojna solata ali kot hladna priloga, dejansko. Nežno dobro, hrustljavo, ne pre-trdo, prijetno kislo, menda zdravo. Zakaj iskati več preko dobrega pred nosom?
Težava. Če že cvetačo pogojno uspem pridelati, je s korenjem popolnoma nasprotno. Namreč zadevščina je resnično dobra in kot smrtni greh ne pripravljati sproti v letu.
Med tem, ko sem vse ostalo štartal na sobni temperaturi, sem slednje že v izhodišču postavil kar v hladilnik. Je uspelo fermentirati, vendar je trajalo in trajalo. Verjetno sem to reč napravil enkrat septembra. Sedaj je trenutek, ko jo zmanjkuje.
Fermentiran brokoli
Najbolj impresivnega okusa ferment. Bi rekel, kot bi bil dimljene izvedbe. Super dodatek v solatah, kislemu zelju, ...
Priprava je, kot sem poudaril že uvodoma po osnovnem principu. Narezal sem na koščke, vključno s cvetnimi stebli in listi, zalil s slanico ter podstavek pod pokrovček. Dvomim, da bi kakšno poizkušanje z dodatnimi začimbami nadgradilo že tako super okus. Terna.
Fermentirana listna zelena
Nekaj, kar nagajivo spominja na nekdanjo začimbo. Meni je všeč, rad "popram" jedi.
Listi in stebla na grobo nasekljani, ostalo po receptu.
Fermentirani listi boraga
Ne, tega pa ne želite poizkušati. Via kompost.
Ps. slik ni napravljenih, ker imam tako slab foto, da je joj.
Nazadnje urejal/a juglans 20 Dec 2014 21:42; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 14:45 Naslov sporočila: |
|
|
Uf, Črni oreh, ti se pa slastno in zanimivo prehranjuješ! Hvala, ker deliš z nami. Se moram spomniti drugo leto, ko bo kaj fermentirati. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kar na začetku septembra sem poknjene zeljne glave naribala, posolila in premešala. Natlačila v litrske kozarce, da stopi voda gor. Nato sem zaprla, ampak ne tako močno, lot pri vročem vlaganju v kozarce. Postavila v škaf z vodo in potunkala kozarce noter,. Imela sem v garaži, kjer je bilo še najprimernejša temperatura. 18-20 stopinj. V štirinajstih dneh je bilo zelje ravno prav kislo.
Popolnoma isto sem naredila z repo. Dala sem jo v kurilnico, kjer je bilo 18-20 stopinj. Najbolj všeč mi je to, da nima neprijetnega vonja in pa da ostane lepo bela. Pozabila sem povedat, da sem ćez škaf dala eno črno coto. Ja pa tisto plastiko sem dala v kozarec , da dol drži repo.
lp _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
će komu kaj pomaga, v semenarnah (R....) obstajajo vreče za kisanje zelja in repe različne teže od 5, 10, itd kg- lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 21 Dec 2014 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
lepa kata hvala za natancen opis. Zdi se mi enostavno in prakticno, da bo naslednje leto probala ta nacin.
Se se ucim te zadeva sama pripravljat. Letos sem naribano repo natlacila v vedro, cez dala vreco z vodo in zaprla. Repa je lepo kisla in bela. Sem zadovoljna. Kljub temu se mi zdi ta tvoj nacin bolj prakticen. Vzames kozarec in gres. Nic ni treba cistit in spomladi pazit, ali je se vse ok. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 21 Dec 2014 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla
Svetujem ti, da drugo leto narediš po svoje, tako kot letos, saj praviš, da je super. Naredi pa to za probo ena dva ali tri kozarce. Potem boš lahko naredila primerjavo. Veš jaz sem imela čisto malo repe. Če bi jo imela pa več, bi pa naredila tako kot ti.
Vsi se učimo Tajana, pravijo da do smrti, pa še butast umreš .
Lepo nedeljo in lp _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 21 Dec 2014 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ja še to. Škoda, da nisem en kozarec pustila za probo do spomladi, da bi videla kako se drži. Pa drugo leto _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 07 Sep 2016 10:52 Naslov sporočila: |
|
|
Rad bi recept .
Parika nadevana z zeljem in kisana. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 08 Sep 2016 08:16 Naslov sporočila: |
|
|
Zelje sem letos naribala in dala v kozarce. Kozarce pa v vodo. Bomo videli, kaj bo.
Recept:
- pobiram pred luno (tačrno), 3 dni pustim, da se omedi
- očistim, operem in naribam
- ko ribam sproti solim
- soli naj bi bilo 1-2 kg na 100 litrov
- med takšnim ribanjem se zelje omehča in spusti vodo
- prvi sloj na dnu vedra (ki je že omehčano in v vodi - drugače počakam kakšno uro, da dobim mehko zelje in njegov sok)natlačim v kozarce, pa ne pretiravam; natalčen je srednje močno; na vrh kozarca, malo pod rob dam ene vrste luknjast zamašek, ki se ga kupi v Mercatotju. Ta zamašek potisne zelje dol in sposti vodo gor
- trdno zaprem kozarce in dam v sod napolnjen z vodo
- dodam vode čez kakšen dan v kozarec,...če je ni v kozarcu
- zaenkrat se lepo kisajo
Pri repi pa malo manj natlačim in ostane v kozarcu kar dve leti preverjeno lepa bela.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 08 Sep 2016 14:32 Naslov sporočila: |
|
|
Po vsej verjetnosti bom tudi jaz morala letos nekaj zelja dati v kozarce, ker mi tako neenakomerno dela glave. Ene so poknjene, druge hočejo gniti, nekaj jih formira glave, tako da res ne vem kako bom letos sfurala s tem kisanjem. Pa bo že nekako.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 08 Sep 2016 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
Dajmar kot je povedala Metuljc tukaj ne gre na grame, če kaj ostane poješ pripravljeno kot solata. prilagam recept:
-10 lepih paprik- (babure)
- 2 kg zelja (lahko je tudi rdeče)
- 2 litre razblaženega kisa (npr: 1 kozarec kisa in 2 kozarca vode-probaš)
- 10 dkg soli
- 10 zrn popra ali več
- nekaj listov lorberja
- lahko dodaš koren hrena
Zelje očistiš, naribaš (ali zrežeš zelo na tenko), posoliš in pustiš nekaj časa. ta čas opereš in očistiš paprike (enako kot za polnjene paprike).
zelje ocediš (stisneš z rokami) in dodaš kisa (kot za solato) in napolniš paprike.
napolnjene zložiš v čiste kozarce (rahlo natlačiš a ne tako, da uhaja zelje). vmes med pol- paprike lahko porineš hren ali feferone.
na vrhu zatakneš navskriž dve paličici, da se paprike z zeljem ne dvignejo ko jih zaliješ s prokuhanim razblaženim kisom (lorber, poper). lpvoda
PS: za to shranjevanje so priporočljivi večji kozarci.
in stari recepti pravijo. " vkiseljeno povrtnino ne zapirajte z metalnimi pokrovci, ampak jih prekrijte s celofanom ali pergamentom in zvežite." _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|