|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 09 Okt 2013 13:37 Naslov sporočila: Kisanje v kozarcih |
|
|
Glej tudi Kisanje zelja in repe
Prenešeno iz teme Gartlcmanija 2013
Slavc
Na srečanju sem dvema ali trem kolegom/kolegicam razlagal recepte za kisanje zelja, repe in pa blitve, v kozarcih za vlaganje. Pa sem malo pomešal zadeve in širil krivo vero.
Kisanje blitve:
- vzamemo le stebla, jih operemo,
- narežemo na 1cm dolge koščke,
- damo v steklenico z malo širšim vratom (moja varianta - kar v kozarec za vlaganje)
- zalijemo z neklorirano vodo, rahlo zapremo, damo na sobno tempreraturo; pod steklenico preventivno postavimo pladenj, da ulovimo morebitno vodo ob vrenju
- čez 24 ur vodo zamenjamo
- čez 24 ur vodo zamenjamo in dodamo 1 žličko soli
- damo na malo hladnješi prostor, da vre počasi dalje,
- 1 do 2x tedensko preverimo nivo tekočine, po potrebi dolijemo s slanico
- ko neha vreti, dobro zapremo in damo v klet
Podoben recept: http://foodpreservation.about.com/od/Fermenting/r/Fermented-Swiss-Chard-Stems-Recipe.htm
Nazadnje urejal/a muha 19 Dec 2014 20:48; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 10 Okt 2013 00:07 Naslov sporočila: |
|
|
Preverjen recept:
KISANJE ZELENJAVE V KOZARCIH:
Za repo, preizkušeno je tudi za zelje, črno redkev, rumeno kolerabo in rdečo peso.
1. Operi in olupi repo (lahko na pol olupiš).
2. Naribaj. Najbolje je na tanke palčke, sicer na velike luknje.
3. Posoli 12g na kg ribane repe, premešaj in pusti stati pol ure do eno uro.
4. Kar tesno natlači v kozarec. Repa bo spustila vodo in bo skoraj vsa pokrita s tekočino. Na koncu dolij do vrha z dna posode, kjer je repa stala naribana. Če manjka tekočine, dolij par žlic vode. Pokriti mora biti do 3 mm pod robom kozarca.
5. Postavi pokrovček in NE zatisni!
6. Postavi kozarce v večjo posodo ali podstavek, ker se bodo cedile pene ali tekočina.
7. Postavi na 21-24 stopinj za TOČNO 3 dni, bolje v temo (lahko pokriješ s črno vrečo)
8. Odpri pokrov, potlači repo in zalij z vodo, če manjka tekočine. (ne bi smelo več kot za 2 žlici)
9. Zatisni pokrove, operi kozarce in nesi v klet. V principu bo stalo vse ok celo leto, kakšen kozarec se pa v praksi še vedno cedi, zato daj spodaj časopis in malo spremljaj dogajanje. Ponovi postopek zapiranja ali porabi čimprej.
10. Če bo repa postala mehka čez mesec ali kasneje, je možno naslednje:
- preveč zrelo repo si kisal
- ni bila prava luna (korenovke pobiraj na sivo korenino po Mariji Thun, zelje na bel list. Ribaš pa VEDNO na siv cvet!!
Taka kisla zelenjava je že po enem tednu blago kisla in dobra za jest.
Pa še to je važno, da nimaš zelenjave predolgo pobrane, preden jo začneš ribati za kisanje. Lahko preveč ovene ali postaja puhla. Optimalno je največ do 1 tedna, če imaš zelenjavo v kleti na hladnem pokrito s kakšno cunjo ali pa prav v zasipnici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lana
Pridružen/-a: 27.09. 2013, 13:00 Prispevkov: 147 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 20:11 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala zuf za recept. Bom probala. Kako velike kozarce pa vzameš, tiste običajne ta velike od kumaric recimo, ki držijo 750g načeloma, ali kake druge? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 20:26 Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi tiste, ki si jih omenila.
Brez problema pa se tudi v večjih ali manjših. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 24 Okt 2013 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, odličen recept.
Mi razložiš, kaj je siv cvet, siva korenina, bel list? Tega izrazoslovja še nisem zasledila, pač pa glede na lunine mene, čas presanja, čas nepresajanja...
Mi je pa ena na hitro povedala podoben recept, le da je rekla, da kozarce zapreš, daš v veliko posodo, naliješ vodo, da so kozarci prekriti. Pustiš. Ni mi čisto jasno tole, ker repa verjetno zavre in napihne pokrovčke.
Naslednje leto poskusim po tvojem receptu. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 24 Okt 2013 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa najprej kisam repo v črnem 25 l loncu in šele nato po 2+3 dneh natlačim v kozarce, ki mi držijo celo leto do druge sezone. lp D _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 25 Okt 2013 13:03 Naslov sporočila: |
|
|
Darso, samo 2 dni pustiš v rahlo osoljeni (predvidevam, da daš mlačno vodo, da hitreje skisa?) vodi? Ne dvigne pokrovčka?
Nimamo primerne shrambe, vonj je neprijeten po hiši, če se kisa z deskami in kamni. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 25 Okt 2013 16:21 Naslov sporočila: |
|
|
Oj.
Glede sive pa bele, pa korenin in listov... to biodinamični izrazi, meni ne preveč znani, ker se ne ukvarjam s tem.
Recept je od prijateljice, zdaj ga že dve leti uspešno uporabljam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Furman
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 19:08 Prispevkov: 535 Kraj: Kot pod Travno Goro, 500m nm
|
Objavljeno: 31 Okt 2013 17:24 Naslov sporočila: |
|
|
Sem ppred dnevi videl sosedo kako kisa repo na tak način v kozarcih. Imela je zraven neke plastične vstavke, ki se jih dobi pri nas v zadrugi, so iz prozorne plastike in jih daš nad repo v kozarce. Zadeva preprečuje, da bi se repa dvignila nad nivo tekočine. Verjetno tisti, ki vlagate v kozarce to že poznate, meni je bilo nekaj novega. _________________ Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 31 Okt 2013 18:35 Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljam le pri kompotih, drugje ne. Ali je pri repi in zelju koristno ali ne, ne vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 31 Okt 2013 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
Bi rekla, da je, ker potiska zelje/repo pod gladino tekočine.
Zelje kisam v plastičnem čebričku, repe pa ne, ker je zaenkrat še nsiem nikjer dobila, zato izkušenj s temi plastičnimi vstavki sicer nimam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 24 Mar 2014 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem po treh tednih odprl doma skisano zelje.
Zgleda sem ga prehitro zatesnil, ker mi je pokrovček kar odneslo, zeljnica je špricnila v radiju pol metra okrog. Iz kozarca pa je pogledal kupček zelja ca 3 cm nad robom (prej je bilo pa 1 cm pod robom).
Tri dni sem ga pustil na 21 stopinj, potem pa zatesnil in na ca 10 stopinj.
Okus je ok, malo manj skisano kot tisto kupljeno.
Morda kakšen predlog, da me ne bo strah odpreti vsakega kozarca |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 19 Dec 2014 20:48 Naslov sporočila: |
|
|
20 kg naribanega zelja sva natlačila v plastično posodo, ki ima zgoraj rob z vodo. Tako da daš pokrov v vodo. Zelje je čudovito. Uh, tako zelo škriplje pod zobni, samo malček sem ga preveč solila. Moj pravi, da ne. Meni se pa zdi, da ja.
Sem pa naribala v kozarce tudi repo in jo dala v škaf z vodo. Danes pojedli zadnjo. Tudi repa je en čink preslana, tako da surova v solati bi bilo preslano, če jo pa skuhaš, pač ne soliš več, oziroma po potrebi.
Upam, da bo dobro zdržalo do konca. Dala sem pa vmes samo poper in narezano kutino.
Lep pozdrav
Z veseljem še povem, da je repa lepo bela. _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 19 Dec 2014 21:04 Naslov sporočila: |
|
|
... pravijo, da se kisanje in stopnja kislosti lahko malce upočasni, če se doda še nekaj soli.
Recimo lepa kata, da bo tvoje letošnje kisanje malce počasneje napredovalo v še bolj kislo varianto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Dec 2014 23:31 Naslov sporočila: |
|
|
Repe pri nas ne solimo, ko jo damo kisat. Moja je bila letos po 14 dneh že skoraj kisla, je bila kar okusna, jutri preverim, kako je zdaj z njo. Zelje pa tudi škripa, kot mora, dodam pa sol brez jod (grobo piranskih solin), kutine v rezinah, cel poper in celo kumino. Oboje je kisano v plastičnih čebričkih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|