|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 20 Mar 2015 21:28 Naslov sporočila: Cikorija puntarelle di galatina |
|
|
Sem kupil z očmi Bi potreboval kakšen nasvet.
_________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Mar 2015 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ooooo, pred kakima dvema tednoma je bil recept v Odprti kuhinji. Slavka Ilich. Drugače je pa to cikorija (tudi katalonski radič ji rečejo), samo varianta, ki dela take male poganjke. Ki jih jedo malo pokuhane in popečene, pa mislim, da tudi kar surove. Greni pač, kot vsaka cikorija.
Mene tudi mika, da bi jo preizkusila.
Kar se vzgoje tiče, posej in potem razredči. Po moje se skozi leto lahko reže in je, surova ali kuhana, potem prezimi in na pomlad tvori takele poganjke.
Puntarela di galatina ji tudi rečejo sosedje. Tukaj.
Sem našla članek iz Odprte kuhinje, brstična cikorija jo imenuje Slavka Ilich.
Tukaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 20 Mar 2015 22:00 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala tudi za tale info. Sem bil danes v Trstu pa sem kupil tako malo bolj iz firbca. Grenke stvari so mi itak všeč saj celo leto konzumiram regrat. _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Mar 2015 22:14 Naslov sporočila: |
|
|
Ni kaj, zoyba. In sporočam, da oni oranžni lepo rastejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40 Prispevkov: 2496 Kraj: okolica Kopra
|
Objavljeno: 20 Mar 2015 23:13 Naslov sporočila: |
|
|
Puntarelle se je vecinoma s pasto.
Na hitro jih popecejo na olju z raznimi dodatki (ali brez) in skupaj z ribanim sirom, vecinoma pecorino, vmesajo v kratko pasto, predvsem peresniki in svedri. _________________ Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nauta
Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53 Prispevkov: 273 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Mar 2015 23:54 Naslov sporočila: |
|
|
Mi liste uporabljamo za solato, sredico pa v rižoti, na hitro popečeno na olivnem olju, zalito z vinom, posebej kuhan riž, tik pred zdajci dodan radič in po vrhu malo parmezana.
Lahko se med pečenjem radiču doda tudi kaj suhomesnatega in ne zalije z vinom in vse variante vmes.
Osrednji del precej greni in je že mlad od spodaj precej vlaknat oziroma olesenel, tako, da jaz izrastke kar ločim in vsakega posebaj narežem, listi okrog pa so malo manj grenki. Sejan je bil v marcu, presajen je začel delat sredico konec avgusta, postopoma. Smo ga tudi rezali, zelo počasi se obnovi in potem naredi to sredico, mislim, da v tretje ne bi šlo, poskusila pa nisem. Pred tahudo zmrzaljo smo ga že vsega pojedli, tako, da nič ne vem, kako prezimi. Vem pa, da se polži niso lepili po njem.
Sejali smo ga lani prvič, ker ne znamo italijansko, o njem nismo dobili skoraj nobene uporabne informacije glede priprave, pa smo malo kopirali primorsko rižoto s pršutom in treviškim radičem.
Vsekakor ga bomo še sejali, z zamikom, da podaljšamo sezono. _________________ Lp
Nauta |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 21 Mar 2015 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla
Ali mi lahko kdo pove, kakšna je razlika med:
- Cicoria catalogna puntarelle di galatina in
-Radič catalogna frastagliaata (Cichorium intybus).
Letos bom prvič sejala to ddrugo. Nimam izkušenj. Morda je to eno in isto, ampak jaz res ne vem. Hvala za odgovore
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nauta
Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53 Prispevkov: 273 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Mar 2015 10:39 Naslov sporočila: |
|
|
Joj, to pa presega moje poznavanje radičev. _________________ Lp
Nauta |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 21 Mar 2015 14:59 Naslov sporočila: |
|
|
Precej preprosto, gre za različne sorte iste vrste. Uradni dokument pravi takole.
(kot, recimo, Ljubljanska in Dalmatinska ledenka, sta sorti iste vrste solate). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 21 Mar 2015 15:25 Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala Metuljc
lpcinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoyba
Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54 Prispevkov: 252 Kraj: gorenjska
|
Objavljeno: 22 Mar 2015 19:10 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za nasvete o vzgoji in čudovite recepte. Mislim,da bo to kar prava zelenjava zame. Ga bom posadil še v rastlinjak in čez zimo pokril z kopreno. Radiči in solate ter vsi ohrovti so odlično prezimili. Ali pa zima ni bila dovolj huda.
lp _________________ Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 14 Sep 2015 15:27 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla
Ravnokar spila kavo iz Cikorije. Kavo sicer pijem grenko, to sem morala malček skadkat. Glede na okus je bila malo premočna. Sicer pa dobrega okusa.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 14 Sep 2015 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
cinija1 je napisal/a: | Ojla...Ravnokar spila kavo iz Cikorije. | Kakšne cikorije - si jo kupila (tisto od Francka) ali si kaj čarala iz rastlin? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 14 Sep 2015 16:23 Naslov sporočila: |
|
|
Spomladi posejano cikorijo sem razredčila in potem sem jo rezala. Po moje ni bil čas za sejanje, ker mi je šla v cvet. Vseeno sem rezala tisto stran in na kompost. Čez čas je poglanlo mlade liste in tako sem delala vse skozi do sedaj. V soboto sem jo spulila in oprala okorenine s krtačo, posušila in dala v pečico na 100 za 1 uro in pol. Ja še prej sem na pol cm velike končke narezala.
Ko se je ohladilo sem jo zmlela kot kavo. E, to je to in lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 14 Sep 2015 21:57 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija, saj to je super.
Mislim, da je tudi tista kupljena hudo grenka (sicer naj bi se grenkoba s praženjem delno izgubila), zato jo pa za belo kavo mešamo s praženim ječmenovim sladom (Kneipp). In mleko seveda. Same cikorije nikoli ne pijem, že skuham mešanico. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|