|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 15 Avg 2015 15:23 Naslov sporočila: Špinača Malabar red - Basella rubra. |
|
|
Vijolična vzpenjajoča se špinača
listka s latinskim imenom te zelenjave sem zagubila. drugače je to prekrasna rastlina in jo prav zaradi tega nekako ne želiš nabirati. ob oporo se vzpenja visoko. tudi čez dva m. je lepa s svojimi mesnatimi bleščečimi zelenimi srcolistnimi listi, vijoličnim steblom in malimi roza bunkicami (cvet) kateri se kasneje spremenijo v temno vijola ali bolj črno barvo. okus je osvežilen, meni po limoni. mislim, da bi se jo lahko uporabilo za senco enako kot za prehrano, predvsem pri balkonski vzgoji.
rastlino sem dobila od naše "laborantke" in sem ji zelo hvaležna. kako ravnati s semeni nimam pojma. poskušala bom po sistemu ala paradižnik, ker je po eno seme v sočni skoraj črni ovojnici (bunkici). lpvoda
. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 15 Avg 2015 17:05 Naslov sporočila: |
|
|
voda, lahko ji popraviš ime, to je špinača Malabar red Basella Rubra.
Nekaj dodatnih informacij:
- hitro rastoča plezalka, ljubi direktno sonce, v resnici ni prava špinača
- ne mara mraza, ni prezimna
- je zelo bogata z vitamini A, C, B-kompleks, antioksidanti, železom in kalcijem
- ima malo kalorij in veliko mineralov (kalij, mangan, magnezij in baker)
- vsebuje tudi oksalno kislino
- jemo jo svežo, rahlo kuhano ali ocvrto, jemo listje, mlade poganjke, cvetove, stebla, sadeže
- v čorbah deluje kot zgostitvena sestavina
- lajša prebavo, zmanjšuje absorpcijo holesterola in pomaga pri zapeki, pomaga preprečevati osteoporozo in anemijo ob pomanjkanju železa v krvi
- s sokom sadežev lahko barvamo hrano
Lepo ti uspeva kar nabiraj jo in jej, ko greš mimo, utrgaj poganjek s cvetom ali listek ali nekaj črnih bunkic in kar v usta z njimi
Sadeže, ki se že začnejo na rastlini sušiti poberi in posuši dalje - to bo seme za drugo leto.
(vidim, da tudi tebi Callaloo štrajka, moj največji je le nekaj cm višji - to je tista rumeno-rdeče-zelena rastlina na drugi strani) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 17 Avg 2015 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Krasno in zdravo, lepo prosim za par semen. lp D _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 17 Avg 2015 11:40 Naslov sporočila: |
|
|
Res prekrasen pogled na tole meni nepoznano rastlinco. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 17 Avg 2015 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
Figula, Callaloo je taka že "od majhnega". hvala ti za dopolnilo k š. Malabar.
vsaka črna bunkica ima po eno seme, če bodo kaljiva bomo videli. mislim, da jih bo dovlj za zainteresirane. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Avg 2015 13:41 Naslov sporočila: |
|
|
Se tudi jaz priporočam za kakšno seme, zanimiva rastlina, tudi za oko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 17 Avg 2015 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
voda se priporočam ! _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 17 Avg 2015 15:48 Naslov sporočila: |
|
|
No, potem se bom pa tudi sam zganil in probal pobrati kaj semena, ... ko je ravno zanimanje zanj.
Se pa meni zdi ta rastlina tako interesantna, da je nisem nič trgal. Sploh so posebni cvetovi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 17 Avg 2015 16:03 Naslov sporočila: |
|
|
he he, hecni pa ste - tako je lepa, da je ne bi pojedli ?
Ker tako voljno raste v našem okolju, pričakujem, da bodo njena semena najverjetneje tudi pridno kalila.
juglans, če boš malo sadežev poskusil - vijolična barva ! boš imel vse roke pobarvane pa še "peške" boš očistil, da bodo za seme (samo ne pričakovat sladkega okusa ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 17 Avg 2015 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
A se barva opere z vodo al ne?
No, jutri jo poberem barva gor ali dol. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 18 Avg 2015 07:31 Naslov sporočila: |
|
|
Ja lepo zgleda tale špinača, je za pojest, ni pa tako okusna, vsaj meni ne. Nekako sluzasta je, že tudi surova, kaj šele skuhana. A le sprobajte saj ima vsak svoj okus, morda komu paše. Rabi tudi zelo topla poletja kot je bilo letošnje, res idealno. V slabem poletju, ni tako bujna, skoraj ne odžene. Vsaj jaz imam take izkušnje z njo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 18 Avg 2015 07:50 Naslov sporočila: |
|
|
Sluzasta? Bo pa za črevesje koristna. Vsa sluzasta živila so blagodejna za razdraženo ali kako drugače obolelo črevesje, med drugim seveda. (lan, čia, psilium, tapioka, ...) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 18 Avg 2015 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
No, saj koristna in zdrava naj bi bila. Ponavadi me sluz ne moti, to kar si naštel še celo zelo rada jem. Podoben okus malabarski špinači ima tudi malva cripsa (Malva verticillata var. crispa), tudi podobno uporabo, čeprav jo uvrščajo višje po okusnosti. Meni ti okusi ne potegnejo. Pa čeprav je zdravo, pač stvar okusa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 18 Avg 2015 09:59 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye, sveži listki v solati ali mali poganjki s cvetovi direktno v usta - se mi zdijo čisto sprejemljivi. Niso gurmanski presežek pa saj lahko v ta namen jemo kaj drugega.
Fermenirala je v umazano rjavo barvo zaradi sluzavosti skoraj tako zoprna kot gabez. Čakam, da malo odsedi in razvije pravi obraz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 19 Avg 2015 14:34 Naslov sporočila: |
|
|
hja ko jo probaš surovo je res prisotna sluzavosti. a ko sem jo pripravila tako, da sem oprano, cele lisete vrgla v ponev z maslom, nekaj kapi olivca ter nekaj česna, zelo na hitro nekaj krat obrnila in malo posolila je bil izvrsten dodatek k nečemu.
vijola barva gre z rok takoj dol iz blaga pa ne vem. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|