Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Cikorija puntarelle di galatina

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zoyba



Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54
Prispevkov: 252
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 20 Mar 2015 21:28    Naslov sporočila: Cikorija puntarelle di galatina Odgovori s citatom

Sem kupil z očmi Smile Bi potreboval kakšen nasvet.


_________________
Robert
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Mar 2015 21:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ooooo, pred kakima dvema tednoma je bil recept v Odprti kuhinji. Slavka Ilich. Drugače je pa to cikorija (tudi katalonski radič ji rečejo), samo varianta, ki dela take male poganjke. Ki jih jedo malo pokuhane in popečene, pa mislim, da tudi kar surove. Greni pač, kot vsaka cikorija.
Mene tudi mika, da bi jo preizkusila.

Kar se vzgoje tiče, posej in potem razredči. Po moje se skozi leto lahko reže in je, surova ali kuhana, potem prezimi in na pomlad tvori takele poganjke.
Puntarela di galatina ji tudi rečejo sosedje. Tukaj.
Sem našla članek iz Odprte kuhinje, brstična cikorija jo imenuje Slavka Ilich.
Tukaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoyba



Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54
Prispevkov: 252
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 20 Mar 2015 22:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala tudi za tale info. Sem bil danes v Trstu pa sem kupil tako malo bolj iz firbca. Grenke stvari so mi itak všeč saj celo leto konzumiram regrat.
_________________
Robert
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Mar 2015 22:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni kaj, zoyba. In sporočam, da oni oranžni lepo rastejo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Garden-ja



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:40
Prispevkov: 2496
Kraj: okolica Kopra

PrispevekObjavljeno: 20 Mar 2015 23:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Puntarelle se je vecinoma s pasto.
Na hitro jih popecejo na olju z raznimi dodatki (ali brez) in skupaj z ribanim sirom, vecinoma pecorino, vmesajo v kratko pasto, predvsem peresniki in svedri.
_________________
Imenuj mi vrtnico in povem ti zgodbo ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nauta



Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53
Prispevkov: 273
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Mar 2015 23:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi liste uporabljamo za solato, sredico pa v rižoti, na hitro popečeno na olivnem olju, zalito z vinom, posebej kuhan riž, tik pred zdajci dodan radič in po vrhu malo parmezana.
Lahko se med pečenjem radiču doda tudi kaj suhomesnatega in ne zalije z vinom in vse variante vmes.
Osrednji del precej greni in je že mlad od spodaj precej vlaknat oziroma olesenel, tako, da jaz izrastke kar ločim in vsakega posebaj narežem, listi okrog pa so malo manj grenki. Sejan je bil v marcu, presajen je začel delat sredico konec avgusta, postopoma. Smo ga tudi rezali, zelo počasi se obnovi in potem naredi to sredico, mislim, da v tretje ne bi šlo, poskusila pa nisem. Pred tahudo zmrzaljo smo ga že vsega pojedli, tako, da nič ne vem, kako prezimi. Vem pa, da se polži niso lepili po njem.
Sejali smo ga lani prvič, ker ne znamo italijansko, o njem nismo dobili skoraj nobene uporabne informacije glede priprave, pa smo malo kopirali primorsko rižoto s pršutom in treviškim radičem.
Vsekakor ga bomo še sejali, z zamikom, da podaljšamo sezono. Razz
_________________
Lp

Nauta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 21 Mar 2015 09:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla
Ali mi lahko kdo pove, kakšna je razlika med:
- Cicoria catalogna puntarelle di galatina in
-Radič catalogna frastagliaata (Cichorium intybus).
Letos bom prvič sejala to ddrugo. Nimam izkušenj. Morda je to eno in isto, ampak jaz res ne vem. Hvala za odgovore
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Nauta



Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53
Prispevkov: 273
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Mar 2015 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joj, to pa presega moje poznavanje radičev. Rolling Eyes
_________________
Lp

Nauta
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Mar 2015 14:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Precej preprosto, gre za različne sorte iste vrste. Uradni dokument pravi takole.
(kot, recimo, Ljubljanska in Dalmatinska ledenka, sta sorti iste vrste solate).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 21 Mar 2015 15:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najlepša hvala Metuljc
lpcinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zoyba



Pridružen/-a: 20.06. 2013, 21:54
Prispevkov: 252
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: 22 Mar 2015 19:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem za nasvete o vzgoji in čudovite recepte. Mislim,da bo to kar prava zelenjava zame. Ga bom posadil še v rastlinjak in čez zimo pokril z kopreno. Radiči in solate ter vsi ohrovti so odlično prezimili. Ali pa zima ni bila dovolj huda. Smile

lp
_________________
Robert
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2015 15:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojla
Ravnokar spila kavo iz Cikorije. Kavo sicer pijem grenko, to sem morala malček skadkat. Glede na okus je bila malo premočna. Sicer pa dobrega okusa.
lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2015 15:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

cinija1 je napisal/a:
Ojla...Ravnokar spila kavo iz Cikorije.
Kakšne cikorije - si jo kupila (tisto od Francka) ali si kaj čarala iz rastlin?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2015 16:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spomladi posejano cikorijo sem razredčila in potem sem jo rezala. Po moje ni bil čas za sejanje, ker mi je šla v cvet. Vseeno sem rezala tisto stran in na kompost. Čez čas je poglanlo mlade liste in tako sem delala vse skozi do sedaj. V soboto sem jo spulila in oprala okorenine s krtačo, posušila in dala v pečico na 100 za 1 uro in pol. Ja še prej sem na pol cm velike končke narezala.
Ko se je ohladilo sem jo zmlela kot kavo. E, to je to in lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 14 Sep 2015 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cinija, saj to je super.
Mislim, da je tudi tista kupljena hudo grenka (sicer naj bi se grenkoba s praženjem delno izgubila), zato jo pa za belo kavo mešamo s praženim ječmenovim sladom (Kneipp). In mleko seveda. Same cikorije nikoli ne pijem, že skuham mešanico.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.