![Gartlc Seznam forumov](./images/logos/gartlc.2.1373709712.png) |
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Nanook
![](images/avatars/gartlc/114983929052d038a53c36a.jpg)
Pridružen/-a: 04.01. 2014, 20:01 Prispevkov: 221 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 30 Jun 2016 17:14 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Raziskovalci iz Finske so ugotovili, da zalivanje paradižnikov z urinom delež pridelka poveča za 4-krat.
Ko človek misli, da je preživel že vse internetske neumnosti ...., evo ti ga na ![Wink](images/smiles/icon_wink.gif) |
Stored Human Urine Supplemented with Wood Ash as Fertilizer in Tomato (Solanum lycopersicum) Cultivation and Its Impacts on Fruit Yield and Quality
This study evaluates the use of human urine and wood ash as fertilizers for tomato cultivation in a greenhouse. Tomatoes were cultivated in pots and treated with 135 kg of N/ha applied as mineral fertilizer, urine + ash, urine only, and control (no fertilization). The urine fertilized plants produced equal amounts of tomato fruits as mineral fertilized plants and 4.2 times more fruits than nonfertilized plants. The levels of lycopene were similar in tomato fruits from all fertilization treatments, but the amount of soluble sugars was lower and Cl− was higher in urine + ash fertilized tomato fruits. The β-carotene content was greater and the NO3− content was lower in urine fertilized tomato fruits. No enteric indicator microorganisms were detected in any tomato fruits. The results suggest that urine with/without wood ash can be used as a substitute for mineral fertilizer to increase the yields of tomato without posing any microbial or chemical risks. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
mfranc
![](images/avatars/gartlc/174153948455f7382e97a4f.jpg)
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jun 2016 17:52 Naslov sporočila: |
|
|
Da skratimo ; kot mulc sem bil vsako leto obdarjen s prelestnimi dišavami, ko je oče kompletno vsebino greznice znosil na vrt.
Torej uporaba urina, verjetno na veliko načinov (sploh vzhodnjaki, ki zemljo cenijo bistveno bolj kot mi, imajo sigurno doterane "tehnologije" za uporabo)
ni nič novega.
Ta, celo 4.2 krat večji pridelek, kot na negnojenih površinah mi pa tudi ne potegne; premalo referenčnih podatkov. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
mfranc
![](images/avatars/gartlc/174153948455f7382e97a4f.jpg)
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jun 2016 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel je napisal/a: | Iz zalistnika preverjeno nastanejo nove rastline. Seveda so primerne predvsem sorte z neskončno rastjo (indeterminantne). Imam nekaj podtaknjenih v zemlji za rezervo. Je pa treba paziti kako jih ukoreniniš. V tej vročini v vodi lahko hitro zgnijejo, zato morajo biti v senci na hladnejšem. Priporočam nekaj dni v vodi in potem v zemljo stalnim zalivanjem, da zalistnik nikoli ne uvene. |
Tudi sem se uštel in "posadil" več paradajzovk, kot sem imel sadik .
Ravno negujem nekaj potaknjencev, temperatura pa ta čas res ni najbolj ugodna. Dva dni je tega, kar sem prve potaknjence, ki so že imeli koreninice (prvi po štirih dnevih v vodi) dal v lončke, vendar še vedno povešajo vejice. In to v senci!
Če bodo še jutri žalovali, gredo nekam v hišo, na hladno. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jun 2016 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, meni je nekaj let nazaj Muha svetovala, da naj zalistek (sveže odtrgan) preprosto posadim v zemljo, na stalno mesto in ga za nekaj dni pokrijem z lončenim cvetličnim lončkom. Tako sem naredila in potaknjenec se je brez problema prijel in zrastel v lepo rastlino. Ne vem pa, kakšne so bile takrat tempetrature... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Rade
Pridružen/-a: 27.05. 2016, 09:43 Prispevkov: 177 Kraj: štajerska
|
Objavljeno: 30 Jun 2016 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Bi prosil, če bi lahko kdo, ki ima izkušnje s špricanjem z mlekom, da recepturo za tako škropivo (razmerje mleko - voda in če je še treba kaj dodati) in kolikokrat je treba škropiti.
Je pri moji mami napadla plesen, še dobro, da sva 5 km luftlinije narazen (tudi žena se strinja s tem, ) _________________ kar zraste pač zraste |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
mfranc
![](images/avatars/gartlc/174153948455f7382e97a4f.jpg)
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jun 2016 22:28 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Hm, meni je nekaj let nazaj Muha svetovala, da naj zalistek (sveže odtrgan) preprosto posadim v zemljo, na stalno mesto in ga za nekaj dni pokrijem z lončenim cvetličnim lončkom. Tako sem naredila in potaknjenec se je brez problema prijel in zrastel v lepo rastlino. Ne vem pa, kakšne so bile takrat tempetrature... |
Brbr, muhina tehnika je čisto v redu, sploh če imaš na razpolago dovolj rezerve.
Paradižniki se res tako radi ukoreninijo, da tega ne poznam pri nobeni rastlini.
Spomnim se veliko primerov, ko so se mi ukoreninili odtrgani zalistniki, ki sem jih odvrgel na tla. Po celi dolžini, ki je nalegala na tla, so pognali korenine.
Sistem ki ga uporabljam, je 101% siguren (pa še druge prednosti ima), mora biti ziher, ker negujem nekaj nafehtanih potaknjencev . _________________ mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 01 Jul 2016 00:19; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
copatka
![](images/avatars/gartlc/752233269542ee9a6ae996.gif)
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 30 Jun 2016 22:30 Naslov sporočila: |
|
|
Rade, moja izkušena prijateljica tu v bližini že vse življenje šprica paradižnik z mlekom in praktično nikoli nima na njih plesni .
Kadar je vreme zelo muhasto, razredči domače neposneto mleko približno pol pol z vodo. Kadar pa šprica samo "za vsak slučaj", pa približno eno petino mleka, drugo pa vodo.
Ravno danes popoldne sva se pogovarjali o tem. Na rastlinah se naredi nekakšen film, ki tudi pomaga, da se dež ne zadrži dolgo, ampak se skoncentrira v kapljice, ki prej zdrsnejo dol. Na mastni podlagi vsaka tekočina tako reagira . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Nanook
![](images/avatars/gartlc/114983929052d038a53c36a.jpg)
Pridružen/-a: 04.01. 2014, 20:01 Prispevkov: 221 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 01 Jul 2016 07:43 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: |
Ta, celo 4.2 krat večji pridelek, kot na negnojenih površinah mi pa tudi ne potegne; premalo referenčnih podatkov. |
Če bi rad prebral cel članek, javi, ti pošljem pdf. ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
MARIJAV
![](http://shrani.si/f/3r/7f/1ZTlvhvb/kuza-za-avatar-marijav.jpg)
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 01 Jul 2016 10:38 Naslov sporočila: |
|
|
Ali ste paradižnikom letos že tudi redčili listje? Moj je tako bogato obložen tudi z listno maso, da bom to morala mogoče še danes narediti. Koliko listov največ lahko približno odtrgam iz ene sadike v tem času, ko je ena ali dve etaži plodov že kar lepih, višje pa se nastavljajo in tudi bogato cveti? _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Rade
Pridružen/-a: 27.05. 2016, 09:43 Prispevkov: 177 Kraj: štajerska
|
Objavljeno: 01 Jul 2016 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
Marija, pod prvo etažo plodov poreži čisto vse, da bo zračno. Potem pa med vsakima dvema etažama odreži en list od običajno treh, najbolje tistega tik pod plodom. Ostalo po potrebi, če slučajno kakšen list dela napoto in se gužva z ostalimi, pač po zdravi kmečki logiki, da je paradajz zračen, kar bo omejilo tako možnost raznih bolezni, kot tudi omogočilo dobro zorenje plodov.
Jaz delam to postopoma, vsak dan nekaj, kakor je pač potreba in čas. _________________ kar zraste pač zraste |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
Nanook
![](images/avatars/gartlc/114983929052d038a53c36a.jpg)
Pridružen/-a: 04.01. 2014, 20:01 Prispevkov: 221 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 01 Jul 2016 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da sem v eni knjigi od Miše Pušenjak prebrala, da naj bi odstranil 5 listov/teden. Priznam, da se tega bolj ne držim kot obratno. So pa moji paradajzki še tako majhni, da nimam skoraj kaj trgat. ![Rolling Eyes](images/smiles/icon_rolleyes.gif) |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
mfranc
![](images/avatars/gartlc/174153948455f7382e97a4f.jpg)
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jul 2016 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Nanook je napisal/a: | Če bi rad prebral cel članek, javi, ti pošljem pdf. ![Smile](images/smiles/icon_smile.gif) |
Daj, prosim, me vseeno firbec matra ![Wink](images/smiles/icon_wink.gif) _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
mfranc
![](images/avatars/gartlc/174153948455f7382e97a4f.jpg)
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jul 2016 14:23 Naslov sporočila: |
|
|
Bemu mast (bi rekel Pajo :-), vsi se hvalite s paradajzem - izgleda, da sem res zamudil nekaj tednov lepega vremena.
Včeraj sem prvič privezoval vrtne paradižnike .....
Mimogrede, prvič imam tudi eno sadiko Goldfish; berem da je precej močne rasti, pa me zanima koliko vrhov mu puščate? _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
muha
![](images/avatars/gartlc/8.gif)
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Jul 2016 17:08 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: |
Mimogrede, prvič imam tudi eno sadiko Goldfisch; berem da je precej močne rasti, pa me zanima koliko vrhov mu puščate? |
Moja želja je 1 sam vrh a si sam hitro postreže tudi s tremi, ker ga ne uspem dovolj hitro "zgrabiti za roge" . Bolj problem kot več vrhov je njegova višina. Kar raste in raste, pravi paradižnik za pergolo.
Letos sem s semeni nekaj zabrkljala in je pod znamko Delicious ven prilezel Goldfisch. Pozabila sem, da sem ga naknadno sejala v posodo, kjer Delicious ni kalil, napisa pa nisem zamenjala .. In tako imam pod tunelom 4 Goldfische. Ne bo druge, treba bo rezat vrhove. |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
sqjam
Pridružen/-a: 06.03. 2014, 19:28 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jul 2016 17:21 Naslov sporočila: |
|
|
Niti slučajn ne trgam listov dokler ne začno rumenet. Zdrave temno zelene liste pa še nikol nisem trgal in jih ne bom.
Najbolje mi pa uspeva sorta Tomatoberry ter Sungold |
|
Nazaj na vrh |
|
![](templates/Acid/images/spacer.gif) |
|
![Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.](templates/Acid/images/lang_slovenian/reply-locked.gif) |
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 83, 84, 85 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 83, 84, 85 Naslednja
|
Stran 56 od 85 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|