|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Nov 2016 23:37 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Zelenih paradižnikov je bilo cca 3kg in so danes končali v chutneyu. |
Zanimivo tole, vem, da se "čatni" dela tudi z paradižnikom, vendar zrelim. Kaj pa se doda, da se prekrije okus (oziroma neokus ) zelenega paradižnika?
Zelenih paradižnikov imamo še veliko ..... _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 01:43 Naslov sporočila: |
|
|
Mfranc, jaz sem ga lani delala po raznih receptih z neta in od brbr, potem pa kombinirala . Notri sem dala, kar sem imela - bučke, buče, nezrela jabolka, par nektarin, ingver ... ni da ni . In seveda dosti eksotičnih začimb. Pa je ratal krasen, vsaka runda malo drugačna.
Letos ga še nisem uspela narediti, zelen paradižnik sem zrezala in zmrznila, ko bom utegnila, bom pa delala čatni . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 07:37 Naslov sporočila: |
|
|
Mfranc, tukaj imaš en recept.
Drugače pa, čatni se da narediti iz skoraj vseh sadežev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz delam čatni po tem receptu:
- 2kg zelenih paradižnikov,
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine,
- 2 veliki zeleni papriki,
- 3 srednje velike čebule,
- 3 čiliji,
- 8 zrn pimenta,
- 3cm cimetove skorje,
- 10 nageljnovih žbic,
- 5 kardamomovih semen (stročkov),
- 10 zrn črnega popra,
- 350-400g sladkorja,
- 3-4 dcl kisa za vlaganje (9%),
To so sestavine po osnovnem receptu. Jaz dodam še en mango.
Ostala priprava je taka, da zelenjavo zrežem na kose, ingver naribam in dam v lonec vse skupaj. Potem pa počasi kuhljam do želene gostote (1-2uri). Na koncu, če so koščki preveliki, še spasiram. Vroče nadevam v kozarce, zaprem in ohladim pod odejo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
Še nekaj idej:
Nedozoreli paradižniki
Zeleni paradižniki
Ali za shranke uporabite tudi tiste zelene plodove, ki še nimajo gela okrog semen? Jaz sem dosedaj take brez gela dajala na kompost. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabim vse - tudi tiste zelo majhne(jih je pa ponavadi malo). A sem "škrt" , a ne? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 12:10 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Jaz uporabim vse - tudi tiste zelo majhne(jih je pa ponavadi malo). A sem "škrt" , a ne? |
Ne zakaj? Saj smo vsi glih. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem se poslovila od zadnjih treh paradižnikov na balkonu Whippersnapper, Wooly Blue Jay iz potaknjenca in en majhen zapoznelec, ki je sedaj veselo cvetel v dveh etažah, a ga niti dežne kapljice niti snežinke niso oprašile. Saj so bili še vsi zdravi, a pri teh temperaturah in vlagi nimam več kaj pričakovati.
Kar je bilo svetlo zelenorumeno in dva večja vijolična so šli v kuhinjo med jabolka, upam, da pozorijo. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Nov 2016 14:55 Naslov sporočila: |
|
|
Preverjeno deluje, če jih vsakega posebej zaviješ v časopisni papir.... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Nov 2016 22:06 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem uspel vse recepte za zeleni paradižnik z vaših linkov spraviti na "čistopis" v mojo arhivo. Jutri sprintam, in oddam "tozdu kuhinja" .
Sem pa opazil (zopet ) kar precej debate in bojazni okrog solanina ......
Moram prvo omeniti, da je mama že pred (zelo) debelimi petdesetimi leti porabila ves nedozorel zelen paradižnik, kot okisano vloženino. Deloma same, cele paradižnike, deloma v srbski/ruski solati.
O solaninu smo že na starem forumu precej debatirali, v paradižniku ga celo ni, je pa v njem bistveno manj "strupen" alkaloid Tomatine.
Tudi solanin v krompirju ni tak bavbav, zaradi ogromnih količin krompirja, ki bi ga morali zaužiti za resno zastrupitev. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Nov 2016 08:53 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se pred leti pogovarjala z znancem, ki je biolog ali agronom (ne vem zagotovo). On pravi, da je solanin termolabilen, tako se skozi postopek vlaganja razgradi.
Kar se tiče moje letošnje sezone paradižnika - imamo še tri rdeče za pojest. Predvidevam, da končajo v skledi ta vikend. Tako je moja sezona sladkanja s svežimi plodovi trajala kake tri mesece... _________________ naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 11 Nov 2016 08:59; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 11 Nov 2016 08:57 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, to smo že nekjakraz napiali, ja, da je solanin termolabilen, pa, da ga je malo, pa da se razgradi z zorenjem,.......
Preveč panike okoli solanina res ni potrebne. No, sploh ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nikolaj
Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28 Prispevkov: 42 Kraj: Vipavska
|
Objavljeno: 27 Nov 2016 20:31 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Počasi začenjam razmišljati o nabavi semen za novo sezono in me zanima, kaj svetujete za biološko pridelavo? Pridelek bi v glavnem porabil za paradižnikovo mezgo, zaželjen je torej mesnat plod s čim manj vode.
Sicer je sort 'malo morje', v oči mi je padel 'Abraham Lincoln', ki je menda zelo trpežen. Kdo pozna? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Nov 2016 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
Sorte Abraham Lincoln ne poznam. Za mezge imam najraje pelate. Na primer Romeo, Jersey Giant, Cream Sausage, naslednje leto bom imela tudi Abbattisto, pa Elbo. Pa Uncle Charlie's Italian Pear se mi zdi tudi primeren za mezge.
Tule http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about1591-0.html smo naštevali in opisovali svoje favorite. Mogoče ti bo kaj v pomoč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nikolaj
Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28 Prispevkov: 42 Kraj: Vipavska
|
Objavljeno: 27 Nov 2016 21:37 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Sorte Abraham Lincoln ne poznam. Za mezge imam najraje pelate. Na primer Romeo, Jersey Giant, Cream Sausage, naslednje leto bom imela tudi Abbattisto, pa Elbo. Pa Uncle Charlie's Italian Pear se mi zdi tudi primeren za mezge.
Tule http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about1591-0.html smo naštevali in opisovali svoje favorite. Mogoče ti bo kaj v pomoč. |
Letos sem imel nekaj pelatov 'San Marzano', ki se je izkazal za kar zahtevnega. Najprej gnitje na konicah plodov(očitno pomanjkanje kalcija), proti koncu sezone pa še kap polovice rastlin - posušile so se v nekaj dneh. Meter stran je druga sorta paradnižnika, ki ji na žalost ne poznam imena, normalno uspevala.
Bom vsekako pregledal temo o favoritih, hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 83, 84, 85 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 83, 84, 85 Naslednja
|
Stran 84 od 85 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|