Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnik 2016
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 83, 84, 85  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4671
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2016 23:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Zelenih paradižnikov je bilo cca 3kg in so danes končali v chutneyu.

Zanimivo tole, vem, da se "čatni" dela tudi z paradižnikom, vendar zrelim. Kaj pa se doda, da se prekrije okus (oziroma neokus Wink ) zelenega paradižnika?

Zelenih paradižnikov imamo še veliko ..... da premislim
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2226
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 01:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mfranc, jaz sem ga lani delala po raznih receptih z neta in od brbr, potem pa kombinirala Very Happy . Notri sem dala, kar sem imela - bučke, buče, nezrela jabolka, par nektarin, ingver ... ni da ni Rolling Eyes . In seveda dosti eksotičnih začimb. Pa je ratal krasen, vsaka runda malo drugačna.
Letos ga še nisem uspela narediti, zelen paradižnik sem zrezala in zmrznila, ko bom utegnila, bom pa delala čatni Wink .
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9507
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 07:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mfranc, tukaj imaš en recept.
Drugače pa, čatni se da narediti iz skoraj vseh sadežev.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7964
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 10:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz delam čatni po tem receptu:
- 2kg zelenih paradižnikov,
- 10cm sveže olupljene ingverjeve korenine,
- 2 veliki zeleni papriki,
- 3 srednje velike čebule,
- 3 čiliji,
- 8 zrn pimenta,
- 3cm cimetove skorje,
- 10 nageljnovih žbic,
- 5 kardamomovih semen (stročkov),
- 10 zrn črnega popra,
- 350-400g sladkorja,
- 3-4 dcl kisa za vlaganje (9%),

To so sestavine po osnovnem receptu. Jaz dodam še en mango.

Ostala priprava je taka, da zelenjavo zrežem na kose, ingver naribam in dam v lonec vse skupaj. Potem pa počasi kuhljam do želene gostote (1-2uri). Na koncu, če so koščki preveliki, še spasiram. Vroče nadevam v kozarce, zaprem in ohladim pod odejo.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19237
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 10:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še nekaj idej:

Nedozoreli paradižniki
Zeleni paradižniki

Ali za shranke uporabite tudi tiste zelene plodove, ki še nimajo gela okrog semen? Jaz sem dosedaj take brez gela dajala na kompost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7964
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz uporabim vse - tudi tiste zelo majhne(jih je pa ponavadi malo). A sem "škrt" , a ne? Embarassed
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Jaz uporabim vse - tudi tiste zelo majhne(jih je pa ponavadi malo). A sem "škrt" , a ne? Embarassed

Ne zakaj? Saj smo vsi glih.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8288
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem se poslovila od zadnjih treh paradižnikov na balkonu Whippersnapper, Wooly Blue Jay iz potaknjenca in en majhen zapoznelec, ki je sedaj veselo cvetel v dveh etažah, a ga niti dežne kapljice niti snežinke niso oprašile. Saj so bili še vsi zdravi, a pri teh temperaturah in vlagi nimam več kaj pričakovati.
Kar je bilo svetlo zelenorumeno in dva večja vijolična so šli v kuhinjo med jabolka, upam, da pozorijo.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7964
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Nov 2016 14:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preverjeno deluje, če jih vsakega posebej zaviješ v časopisni papir....
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4671
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2016 22:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes sem uspel vse recepte za zeleni paradižnik z vaših linkov spraviti na "čistopis" v mojo arhivo. Jutri sprintam, in oddam "tozdu kuhinja" Wink .

Sem pa opazil (zopet Cool ) kar precej debate in bojazni okrog solanina ...... Rolling Eyes

Moram prvo omeniti, da je mama že pred (zelo) debelimi petdesetimi leti porabila ves nedozorel zelen paradižnik, kot okisano vloženino. Deloma same, cele paradižnike, deloma v srbski/ruski solati.

O solaninu smo že na starem forumu precej debatirali, v paradižniku ga celo ni, je pa v njem bistveno manj "strupen" alkaloid Tomatine.

Tudi solanin v krompirju ni tak bavbav, zaradi ogromnih količin krompirja, ki bi ga morali zaužiti za resno zastrupitev.
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7964
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2016 08:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem se pred leti pogovarjala z znancem, ki je biolog ali agronom (ne vem zagotovo). On pravi, da je solanin termolabilen, tako se skozi postopek vlaganja razgradi.

Kar se tiče moje letošnje sezone paradižnika - imamo še tri rdeče za pojest. Predvidevam, da končajo v skledi ta vikend. Tako je moja sezona sladkanja s svežimi plodovi trajala kake tri mesece...
_________________
naredimo svet lepši


Nazadnje urejal/a brbr 11 Nov 2016 08:59; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9507
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2016 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, to smo že nekjakraz napiali, ja, da je solanin termolabilen, pa, da ga je malo, pa da se razgradi z zorenjem,.......
Preveč panike okoli solanina res ni potrebne. No, sploh ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nikolaj



Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28
Prispevkov: 42
Kraj: Vipavska

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2016 20:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Počasi začenjam razmišljati o nabavi semen za novo sezono in me zanima, kaj svetujete za biološko pridelavo? Pridelek bi v glavnem porabil za paradižnikovo mezgo, zaželjen je torej mesnat plod s čim manj vode.
Sicer je sort 'malo morje', v oči mi je padel 'Abraham Lincoln', ki je menda zelo trpežen. Kdo pozna?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11015
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2016 21:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sorte Abraham Lincoln ne poznam. Za mezge imam najraje pelate. Na primer Romeo, Jersey Giant, Cream Sausage, naslednje leto bom imela tudi Abbattisto, pa Elbo. Pa Uncle Charlie's Italian Pear se mi zdi tudi primeren za mezge.

Tule http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about1591-0.html smo naštevali in opisovali svoje favorite. Mogoče ti bo kaj v pomoč.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nikolaj



Pridružen/-a: 06.08. 2016, 17:28
Prispevkov: 42
Kraj: Vipavska

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2016 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plamenka je napisal/a:
Sorte Abraham Lincoln ne poznam. Za mezge imam najraje pelate. Na primer Romeo, Jersey Giant, Cream Sausage, naslednje leto bom imela tudi Abbattisto, pa Elbo. Pa Uncle Charlie's Italian Pear se mi zdi tudi primeren za mezge.

Tule http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about1591-0.html smo naštevali in opisovali svoje favorite. Mogoče ti bo kaj v pomoč.


Letos sem imel nekaj pelatov 'San Marzano', ki se je izkazal za kar zahtevnega. Najprej gnitje na konicah plodov(očitno pomanjkanje kalcija), proti koncu sezone pa še kap polovice rastlin - posušile so se v nekaj dneh. Meter stran je druga sorta paradnižnika, ki ji na žalost ne poznam imena, normalno uspevala.
Bom vsekako pregledal temo o favoritih, hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 83, 84, 85  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 83, 84, 85  Naslednja
Stran 84 od 85

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.