|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Apr 2016 23:24 Naslov sporočila: Čemaž tako in drugače |
|
|
ČEMAŽEV PESTO:
V multipraktik do vrha naložimo čemaževe liste, dodamo žličko soli in 2 dl oljčnega olja. Zmiksamo in naložimo v kozarčke. Pazimo, da v kozarčku ni mehurčkov. Na vrh dolijemo olje, da se dobro zapre.
Tako shranjen pripravek zdrži do naslednje sezone, če ga prej ne pojeste.
UPORABA PESTA:
* Namesto česna v solatah ali pri ribah namesto tržaške omake
* Za namaz 4 žlice čemaževega pesta zmešamo z 250 g pretlačene skute.
* Špageti - v višji kozici pogrejemo 3 žlice pesta, dodamo kozarček vloženih artičok in dodamo pravkar skuhane špagete. Premešamo, serviramo na krožnik, potresemo s parmezanom in pinjolami. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
turururu
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 22:52 Prispevkov: 135 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 21 Apr 2016 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Martinka, da si spomnila na čemaž, jaz sem čisto pozabila . Takoj jutri grem v akcijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 21 Apr 2016 20:00 Naslov sporočila: |
|
|
hvala martinka, smo ugibali, če je v njem majoneza,.....pa vidim, da je res preprost in super namaz. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 07:39 Naslov sporočila: |
|
|
Zadnjič sem v dar dobila kozarček čemaževega pesta v katerem so poleg naštetega še zdrobljeni orehi, lešniki in pinjole. Ne vem pa, kako je z obstojnostjo ...
Ja tudi jaz bom letos nabirala že pošteno odrasel čemaž. Mislim, da pride nabiranje na vrsto naslednji teden (glede na stvari, ki jih moram postoriti prej in so bolj nujne). _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Zadnjič sem v dar dobila kozarček čemaževega pesta v katerem so poleg naštetega še zdrobljeni orehi, lešniki in pinjole. Ne vem pa, kako je z obstojnostjo ...
|
Lahko tudi zmlete sončnice. Čisto na koncu primešamo še malo sveže naribanega parmezana (ne tistega, ki se že nariban kupi v vrečki - je velika razlika v okusu). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 08:35 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz vedno dodam sončnično seme. Z obstojnostjo ne vem, kako je, ker takoj porabimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 09:23 Naslov sporočila: |
|
|
Za shranjevanje jaz dodam čimbolj drobno narezanemu čemažu, le sol in oljčno olje. Sem ga tudi že miksala, ampak za daljše shranjevanje nam je bolj všeč drobno narezan (kakor komu ugaja), je pa z rezanjem malo več dela.
Čemaž v kozarčku čimbolj potlačim in na vrh dodam še žlico, ali dve oljčnega olja zaradi boljše obstojnosti in shranim v hladilnik.
Tako pripravljenega rabim za juhe, omake, frtaljo....
Za namaz pa mu dodam nekaj skute, trdo kuhano jajce, sol, kislo smetano, sladko papriko (popra ne dodajam, ker ga ne marajo)malenkost majoneze in vse skupaj zmiksam.
Za pesto pa ga zmiksam z dodatkom oljčnega olja, pinjol, ali mandljev, soli in parmezana.
Lepo se ohrani tudi v skrinji, ampak jaz ga pripravim za skrinjo v listih, da ne izgubi preveč eteričnega olja. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tudi mi raje kot, da bi vnaprej delali pesto, zamrznemo cele liste (tako bazilike, kot čemaža) in ju potem pripravimo tik pred uporabo - sproti. Se nam zdi, da je okus boljši, bolj svež, skratka bliže sveže nabranim. Edino kar me pri zamrzovanju moti je, da se porablja energija (želim kar v največji meri prispevati k ohranjanju naše Zemljice). Pravijo pa tudi, da z zmrzovanjem izničimo sončno energijo shranjeno v listih. Tako je shranek osiromašen za vitalne energije... Zaradi obeh naštetih razlogov se trudim kar največ shrankov pripraviti s pomočjo pasterizacije, sušenja, soljenja in sladkorjenja.
Ali vi tako pripravljen pesto hranite v hladilniku? Jaz sem lansko leto pripravila nekaj kozarčkov česnovih listov v ol.olju. Hranim jih v shrambi in so še vedno v redu. Sem se pa pogovarjala s prijateljem, ki je naredil čemažev pesto (dodal je tudi orehe, pinjole), pa so mu vsi kozarčki zavreli.... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 11:41 Naslov sporočila: |
|
|
V kozarčkih hranim samo pripravljeno s soljo in oljčnim oljem.
Pesto z orehi, mandlji, ali pinjolami in parmezanom pripravljam sproti iz shrankov v kozarčkih, ki jim dodam le sol in oljčno olje.
Sušila pa nisem čemaža še nikoli, ker s sušenjem zgubi preveč eteričnega olja.
V shrambi nisem še nikoli hranila tega, nekako si ne upam, čeprav sem že večkrat brala, da ljudje tako shranjujejo - "neveren Tomaž"
To pa bi verjela, da ni obstojno, če mu že takoj dodaš oreščke, parmezan in .... shraniš.
Ker je čemaž sorodnik česna, sem pred leti, enkrat samkrat namočila v kozarcu od 70 ml samo cvetje čemaža, ga zalila z dobrim domačim šnopcom in ga imela kake 3 tedne na soncu na oknu.
Če je bil kakšen učinek ne vem, ker sem ga podarila starejšemu gospodu, ki je imel težave s srcem, arterisklerozo... ... starostne težave
lp _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kravzlj
Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59 Prispevkov: 762 Kraj: Dol pri Ljubljani
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
sem delal čemažev pesto. pa je zavrel v špajzi. pa zelo smrdi ko zavre. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 12:23 Naslov sporočila: |
|
|
Čemažev pesto delam podobno, kot MARTINKA, le brez soli, ker se mi zdi, da sol preveč spremeni okus.
Shranjujem ga v kleti na približno 16 - 18 stopinj C. Ni se mi še pokvaril, čeprav sem imela en pozabljen kozarček v kleti 2 leti. Potem, ko ga odprem, ga takoj dam v hladilnik in poskušam čimprej porabiti. Zato ga tudi polnim v male kozarčke po 1 dl ali še manj. Največ ga porabim kot namaz na kruhu, največkrat brez kakršnihkoli drugih dodatkov.
Kravzlj: zelo pomembno je, da je v pestu dovolj olja in da zadnja plast olja povsem prekrije čemaž.
In to, da listi ob pripravi niso mokri. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 12:36 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="muha".]In to, da listi ob pripravi niso mokri.[/quote]
Še bolje je, da so že malo uveli, imajo še manj odvečne vode v sebi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Apr 2016 14:55 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, tole s suhimi in malo uvelimi listi pa zna biti ključni podatek. Bom letos tako (samo z oljem) pripravila nekaj kozarčkov.
Mi veliko čemaža pojemo kot juho... Pa tudi skutni štruklji s čemažem so odlični. Uh, se mi že cedijo sline _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 12.04. 2016, 21:39 Prispevkov: 198 Kraj: Stara Sušica pri Pivki
|
Objavljeno: 23 Apr 2016 07:13 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz čemaž skuham s koprivami in enim krompirčkom ali žlico prosenih semen.....zmiksam in dobim kremasto juho......Primerna tudi za dojenčke. _________________ Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 23 Apr 2016 09:07 Naslov sporočila: |
|
|
Čemaž lahko uporabimo povsod tam, kjer običajno uporabljamo česen.
Ko spomladi pripravljam špinačo (jed) iz mladih kopriv, vedno napravim mešano s čemažem. Je zelo dobra in zdrava jed. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|