|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 25 Jan 2016 09:36 Naslov sporočila: sm |
|
|
hvala vama, pa sem se nasmejala. No, to bo krasen dan, ko se je tako sladko začel |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Feb 2016 09:56 Naslov sporočila: |
|
|
Oj, jaz sem pa šele ravnokar odkril to temo Uh, koliko je še dela.
LB bi morda lahko bil pojasnilo, zakaj je popularno "domače zdravilo" škropljenje mleka po rastlinah, ki jih napadejo plesni (pepelovka etc)? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 20 Feb 2016 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
v eni od revij sem prebrala, da špricanje z mlekom ne "zdravi" plesni na rastlini, ampak se uporablja kurativno, da nebi prišlo do plesni. namreč mleko je gosto in zapre pore. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Feb 2016 16:36 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | v eni od revij sem prebrala, da špricanje z mlekom ne "zdravi" plesni na rastlini, ampak se uporablja kurativno, da nebi prišlo do plesni. namreč mleko je gosto in zapre pore. lpvoda | 1. Najbrž si mislila preventivno, a ne? Kurativa je zdravljenje.
2. Če s porami misliš listne reže, potem tole ne bo šlo. Če bi bile zaprte, bi rastlina ne prišla do ogljikovega dioksida za fotosintezo in ne bi mogla oddajati vode in se s tem hladiti.
Še najbolj verjetno je, da se mleko skisa (mlečno kislinske bakterije) in kislo okolje ni všeč glivam. Moje mnenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 20 Feb 2016 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
ma tako ja -preventivno (se opravičujem). da se mleko skisa, zagotovo. koliko mleko zapre-premaže listne reže in kaj se zgodi ko se skisa -nimam pojma. sicer, če se ne motim je potrebno mleko razredčiti z vodo. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Maj 2020 08:19 Naslov sporočila: |
|
|
Uh, vidim, da obujam (pra)staro temo
Diagram na str. 4 je fantastična strnjena oblika vsega (ali pa vsaj osnovnega), kar je treba vedeti o LB. Jaz jutri odcedim zelje in dobil bom dobre 1/2 litra LBs. Kako bom stestiral delovanje, pa še gruntam
Hm, ena ideja je, da dodam eno žlico LBs v flašo z organko tekočino, škodilo menda ne bo. Me prav firbec matra, če bo kakšna sprememba (motnost, barva, vonj). _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 14 Maj 2020 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
Koliko ima veze sirotka ali "voda", ki ostane od izdelave jogurta z LB?
Malo zalivam testno... ni videti da bi škodilo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Maj 2020 23:23 Naslov sporočila: |
|
|
Uh...
Moj poskus kultiviranja se je danes končal. Dobil sem 1/2 l LBs (ki mdr. lepo diši - značilen rahlo kiselkast vonj zeljnice), 4 dl dal v hladilnik, 1 dl pa zmešal s 3 žlicami moscavada (ne vem, sem gledal v dveh štacunah, pa nisem zasledil melase ).
Dalje bom poskušal z LBss priti do LBk, potem pa...
Vprašanje za tiste, ki ste se ali pa se še ukvarjate s tem: obstaja kak praktičen preizkus, da veste, da zadeva "štima"? Ali obratno - kako veš, da je zadeva zanič oz. mrtva (če že govorimo o živosti laktobacilov)?
Aja, mogoče še ena okoli mililitrov in gramov. Ob približni predpostavki, da je 1ml = 1g, potem res veljajo naslednje relacije:
1 jedilna žlica = 10 ml tekočine (oz. lab. potrjeno 11 ml - hvala, AB = 30 g sladkorja (zvrhana žlica kristalnega), kar je res preračunan ekvivalent 30 ml
Se pravi, vse je stvar interpretacije - po eni strani je žlica 10 ml (vse, kar je več, se zlije), po drugi strani pa 30 g (oz. ekvivalent 30 ml), odvisno, kaj merimo
Takole, bolj laična poenostavitev, ker je roko na srce tudi mene begalo, koliko mililitrov sladkorja gre v 10 dag LBs _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 08 Maj 2021 14:14 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba je napisal/a: | Uh...
.... s 3 žlicami moscavada (... nisem zasledil melase ). |
z melaso se več ne obremenjujem, za LB dodam kar beli sladkor
Citiram: | ....kak praktičen preizkus, da veste, da zadeva "štima"? Ali obratno - kako veš, da je zadeva zanič |
vonj, če smrdi je slabo, bolj kot smrdi bolj je zanič
Citiram: | 1 jedilna žlica = x ml tekočine |
merimo naše žlice ampak v receptih je 1tbs, ki je precej večja mera (unconventional farmer uporablja 1 tbs=30ml, kar je naše 3 žlice) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|