Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Laktobacili - LB
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 23 Mar 2014 18:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juhej, našel sem najboljši način meni osebno za pridobivanje lb seruma!
Nesoljena zeljnica.
Preprosto se naredi tako, da sveže zelje drobno narežem, ga dam za debelino treh-štirih prstov v kozarec za vlaganje, zalijem z vodo in pripnem s pokrovom, ne zatesnim.
Po treh dneh na sobni temperaturi je stvar narejena in se uporablja kot lb serum.
Zdaj po dežju bom šel škropiti breskve, ker bo odličen čas za razvoj glivičnih obolenj.
Mikrobi na pomoč - konkretno laktobacili.
Vzel bom ta serum, namešal eno žlico seruma na en liter vode in škropil breskve.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
babaco



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09
Prispevkov: 917
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 08:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako so breskve, so kodrave, kaj pa luknjičavost in monilija ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 11:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tukaj v Litiji, kjer smo v jeseni posadili več 15 mladih, do dve leti starih sadik - sedaj imajo lepe in močne poganjke.
Luknjičavost je na nekaterih prisotna, a to je še s starega rastišča, luknjičavost na novem rastišču bo znana šele drugo leto, če se ne motim.
Cvetele še niso, zato glede monilije ne morem nič reči.



Ne vem pa kakšno je stanje na starejših rastlin v Vitanju, bom poročal.
Lansko leto so bile zelo kodrave, a lani še nisem imel teh pripravkov, pa tudi pomlad je bila mokra, če dodam še vrt z golo zemljo v bližini, ki je bil za moje pojme glavni vir okužbe.
V Vitanju nisem še nikoli škropil, bo pa zanimivo, če bodo letos kodrave, da preizkusim, če se pripravki obnesejo tudi kot kurativa.


Nazadnje urejal/a zuf 21 Apr 2014 11:54; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 11:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes bom tretjič škropil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
babaco



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09
Prispevkov: 917
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 18:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuf, konice lanskih poganjkov so suhe, kar kaže na lansko okužbo z lukničavostjo. Te suhe poganjke poreži do zdravega lesa.
Me prav zanima kako ti bo šlo v boju z boleznimi breskev, držim pesti.
Koščičarji se lahko okužijo z luknjičavostjo od zgodje pomladi do jeseni.
Prezgodnje odpadanje listja poleti in zgodaj jeseni kaže na okužbo z luknjčavostjo, ki močneje napade še od drugih bolezni in škodljivcev osljabljena drevesa ( monilije,pegavosti, kodravost,..uši, tripsi,..)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2014 10:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Včeraj sem odlila in precedila še en koncentrat laktobacilov. Ujela sem jih na kuhan riž, opravila en postopek gojenja in jih odlila, nato pa še na pobrano "smetano" znova nalila vodo, dodala sladkor, pustila nekaj dni, odlila in zalila z mlekom. V eni uri se je sesirilo, po štirih dneh (včeraj) sem odlila.
Od riževe vode ima koncentrat še najbolj prijeten kiselkast vonj. Ko sem ga - neuspešno - hotela ločiti od sesirka s slamico, sem ga nekaj dobila na jezik - bil je zelo kisel, a prijeten. Izmerila sem pH- 3! Ta močna kislost me kar preseneča Confused
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 22:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čeprav te preseneča, je optimalno - LB-serum ima takšno kislost in je na tvoji strani pokazatelj, da ti je uspelo narediti dober LB-serum.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
forest727



Pridružen/-a: 26.03. 2014, 14:22
Prispevkov: 586

PrispevekObjavljeno: 02 Okt 2014 18:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:
Čeprav te preseneča, je optimalno - LB-serum ima takšno kislost in je na tvoji strani pokazatelj, da ti je uspelo narediti dober LB-serum.


5 mesecev zamujaš... ;) Smile

Dolgo te ni bilo po forumu...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 02 Okt 2014 22:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nikoli ni prepozno... Smile to temo sem spregledal, pa najbrž še kaj.
Ravno danes sem zmlel rdeče domače zelje in ga namočil v vodo - to bo dober vir laktobakterij.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2015 22:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

andreja62 je napisal/a:
Zuf, naredila sem LB-serum iz svežega zelja, vendar sem ga imela v kozarcu 5 dni in ko sem precejela, je bila na vrhu zelja tako zelena plesen. Je to škodljivo? SOK SEM VSEENO PRECEDILA IN SEDAJ IMAM NAMEN POŠKROPITI OBREZANE VRTNICE IN SICER ŽLICA NA LITER.
Upam, da je to v redu.

Zelo zelo pozno odgovarjam... zelena plesen ni primerna. Bela plesen je najbolj optimalna in je pokazatelj prisotnosti dobrih mikroorganizmov. Izogibamo se zeleni in črni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2015 19:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako pripravimo lb serum iz kefirja? Redno delam svoj kefir s surovim rahlo zagretim kmečkim mlekom. Ko sem bila nekaj dni odsotna, se je vsebina razdelila v tri plasti- spodaj rumena tekočina, na njej sirček, na vrhu bela mrenica. Vse sem premešala in vseeno pojedla. Nič mi ni bilo hudo, torej ni bilo strupeno. Ali tudi serum naredim tako? Ali je to tista rumena tekočina? lp in hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2015 19:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živijo. Ja, v tisti rumeni tekočini je ogromno laktobacilov oziroma to je lb serum.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 04 Maj 2015 07:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy Hvala, bom uporabila
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 04 Maj 2015 12:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če prav sklepam, jih je prav tako veliko tudi v tekočini, ki se včasih naredi na domačem kislem mleku pod smetano?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
rukola



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52
Prispevkov: 367
Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje

PrispevekObjavljeno: 03 Jun 2015 13:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz nesoljene zelnice sem pripravil LBs (LB serum) in LBss (LB serum stabilni).

Na vrtu imam dva soda 200lit v katera napumpam vodo iz kapnice. Pa sem v vsakega nalil malo LBs (1/2 dcl) in je voda kmalu dobila svež občutek - vonj. S tem sem zalil vrt.

Ta LBss je res dobra zadeva. Tudi okusna po žlički.

V mleko v lončku za kisanje sem dal po žličko LBss. Mleko se je hitro sesirilo, bolj v jogurt kot v kisano mleko.

LBss sem dal tudi v FishFertilizer in v GrowFertilizer.

Še čakam, da bo kje kakšen smrad, da ga uničim s špric-špric Laughing


lpmami je napisal/a:
Če prav sklepam, jih je prav tako veliko tudi v tekočini, ki se včasih naredi na domačem kislem mleku pod smetano?

Po moje ga je, samo da se mi zdi ta tekočina bolj "mastna". Verjetno bi bila dobra za škropljenje, ker bi dodali poleg mila lahko manj olja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 3 od 5

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.