|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Jan 2016 18:26 Naslov sporočila: |
|
|
Tujon, ki ga žajbelj res ima in je strupen, se načeloma izloča le z nepolarnimi topili (alkohol), ne pa s polarnimi, kot je voda. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 18 Jan 2016 18:41 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za recepte.
Me pa zanima, če ima kdo preverjen recept za trde bombone. Verjetno bi mogel uporabit cuker, pol pa ni to to. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Jan 2016 18:41 Naslov sporočila: |
|
|
Melona je napisal/a: | . Kolikor je splet včasih dobrodošel, je po drugi strani včasih pravo smetišče. |
Se popolnoma strinjam! Je marsikdaj tako, kot pri igri "telefončki", ki gre od ušes do ušes in na koncu pride ven čisto nekaj tretjega.
Tole okrog vretja žajblja je morda pobrano iz nasvetov za žajbljev liker. Kot pravi metuljc, se tujon izloča v alkoholu, v vodi pa ne, zato je treba najprej narediti močan žajbljev prevretek in precejeno tekočino potem zliti v alkohol. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Jan 2016 19:38 Naslov sporočila: |
|
|
Tole o 3 minutnem kuhanju sem prebrala v knjigi Rudolfa Breuss-a "Zdravljenje raka in levkemije), kjer parvi:
"za grgranje pustite žajbelj 10 minut v vroči vodi, za pitje pa ga je treba kuhati natančno tri minute..... V žajblju je veliko eteričnih olj, ki so za grgranje zelo pomembna, za pitje pa ne smejo biti zraven, zato se mora kuhati 3 minute. Po treh minutah je olje izkuhano in v tem trenutku se sprosti neki ferment, ki je življenjsko pomemben za vse žleze, hrbtni mozeg in medvretenčne ploščice. Zaradi tega bi morali vsak dan celo življenje piti žajbljev čaj...." _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Jan 2016 20:23 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Po treh minutah je olje izkuhano in v tem trenutku se sprosti neki ferment, ki je življenjsko pomemben za vse žleze, hrbtni mozeg in medvretenčne ploščice. Zaradi tega bi morali vsak dan celo življenje piti žajbljev čaj...." |
takle stavek je lahko le nakladanje. Po 3 minutah so vsi fermenti (ki jim že dolgo pravimo encimi) že davno zakrknjeni in neaktivni. Da o tem da se sproti NEK ferment, ne rečem nobene. Taki zapisi nimajo nobene teže (vsaj po mojem pogledu na svet). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zoto
Pridružen/-a: 23.10. 2014, 18:27 Prispevkov: 11
|
Objavljeno: 18 Jan 2016 22:48 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Tujon, ki ga žajbelj res ima in je strupen, se načeloma izloča le z nepolarnimi topili (alkohol), ne pa s polarnimi, kot je voda. |
nisem strokovnjak vendar - če se izloča tujon samo v alkoholu, ga v čaju v nobenem primeru ni, ko ga pijemo, saj damo liste (v katerih ostane tujon) prej ven |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|