|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 27 Nov 2015 18:00 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo ga posušili na vrhu krušne peči na peki papirju. Sicer pa, kombinaxija zrelih kakijev in kuhanih kutin, oboje zmleto v maso in sušenje na peki papirju, debelina pol cm... njami! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 27 Nov 2015 22:24 Naslov sporočila: |
|
|
zelo dobro se sliši in ti verjamem zuf. edino pri meni je en majhen problem velik 1,5x1,5x1,60 če se ne motim, da bi ta način probala. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 03 Dec 2015 22:05 Naslov sporočila: |
|
|
Kutin sir je uspel. Da imam vsaj se kaj kutin.
Voda delala sem po tvojem receptu. Trudila sem se da nic ne improviziram. Splacalo se je. Njami. Narezane kockice sem povaljala se v mletih mandeljih in pustila v skatli na hladnem. Danes smo testirali. Ocena 5+. Saj do danes sploh nisem vedela,da so kutine tako dobre, okusne, aromaticne. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Dec 2015 22:11 Naslov sporočila: |
|
|
če dovolite le eno drobno pripombo. Ker se sir nanaša na kutino, je to kutinov sir. O njegovi slastnosti ni dvoma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 03 Dec 2015 22:41 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za opozorilo Metuljc. Pri nas bi rekli kutinof sir, pa to sem vedela da ni pravilno. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Dec 2015 07:23 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | če dovolite le eno drobno pripombo. Ker se sir nanaša na kutino, je to kutinov sir.
. |
Popravljeno v naslovu - saj ne zameriš, voda, kajne da ne . Je že tako, da več glav, več ve |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Dec 2015 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bo tolo še oljašalo kuho: pred časom sem prečitala v enih navodilih za kuhanje polente, da jo kuhaš v vodni kopeli (ni bojazni, da se bi prismodila). Od takrat je polenta pri nas večkrat na jedilniku, ker ni več stalnega, dolgotrajnega mešanja. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 04 Dec 2015 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
prav je da je pravilno napisano, hvaležna sem za popravljen naslov (še opazila nisem in tudi jaz rečem kutinov sir, a se mi je zdelo tako hrvaško ?!).
zadnjih nekaj kutin sem naredila po istem postopku. rezultat je bil žele bomboni uvaljani v citronovo brašno. čas kuhanja cca 40min, sušenja 2 dni. na majhnem protvančku trda ampak res trda masa, komaj sem jo rezala. delicioza od bombončkov. enkratno, samo za izbrance, ker ga je mal.
ugotavljam, (ali sem v pravu ne vem), da je čas kuhanja odvisen od zrelosti, medenosti kutin, količine mase in posode. namreč tokrat sem kuhala maso v posodi "kjer se zanjo ne lepijo" sestavine. teža mase je bila okrog 650gr. in seveda tudi toliko sladkorja (1/3 mase se pri kuhi pokuha, izpari).
letos je to bilo probno leto kutinovega sira. drugo leto, ter naslednja bo to zakon. ta kutinov sir je probalo vsaj 40-tak ljudi in so vsi bili navdušeni nad okusom in aromom tega sadeža.
tajana, veseli me da si imela potrpljenja pri kuhi, ker je potem uspeh zagotovljen in lpvoda. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 04 Dec 2015 15:15 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, ideja dobra, a dokaj težko izvedljiva, če imaš več kil mase, ker takih posod ne premorem. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 04 Dec 2015 16:34 Naslov sporočila: |
|
|
Voda se strinjam da je cas kuhanja odvisen tudi od kolicine kutin. Jaz sem imela 3 kv mase kutin plus se toliko sladkorja. Kuhala sem se vec kot 4 ure na robu stedilnika na drva. Zadnjo uro sva si z R menjavala kuhalnico. Je bilo kar tezko mesat. Da imam zdaj se kutine, bi kuhala to kolicino v treh rundah. Ampak na koncu sem pa le zadovoljna. Okus je res njami. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 04 Dec 2015 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
Kako mislite, bi se tole kuhanje obneslo v pečici - bi šlo?
Ne sprašujem zase, ker se te sladice ne nameravam lotiti, ampak tako na splošno, ker marsikje preberem, da se stalnemu mešanju in bojazni pred prismojevanjem izognejo s pripravo v pečici. Bilo bi nekaj podobnega, kot na pari. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 04 Dec 2015 19:34 Naslov sporočila: |
|
|
muha, pojma nimam kako bi uspelo. vem da eni delajo slivovo marmelado v pekaču. nikoli nisem pribala. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 04 Dec 2015 23:44 Naslov sporočila: |
|
|
Znova sem se lotil zadeve, skuhal cele kutine, pasiral, dal 1:1 sladkor.
(Naša kutina je verjetno vranja, leskovačka po opisu ne more biti. Če prav berem, ima vranjska še zlasti visoko koncentracijo pektina.)
Pri pasiranju sem imel ogromno odpadka (več kot pol mi ni šlo skozi cedilo) in bil zelo nesrečen glede tega.
Iz mase, ki sem jo spravil skozi, sem mislil - ah, to bo marmelada, ker je tako tekoče. Pa sem pretočil v lončke.
Potem se je zadeva zelo hitro zelo močno strdila, je super čvrsta in po okusu fantastična.
Če bi jo namesto v lončke nalil v model, bi se ravno tako. Tako da pravzaprav sem bil čisto blizu
Na zalogi je še nekje 10 kg. Venceremos. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Dec 2015 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
crtj, za večji izplen:
Kutine dobro opereš, da odstraniš dlačice, prerežeš na pol, odstraniš vsa peščišča, trde dele, olupiš le grde dele lupin. Če so obrezani deli lepi (ali sproti ločuješ lepe od, recimo, črvivih), jih posebej v toliko vode, da so le pokriti, skuhaš, odcediš. Odcejeno tekočino boš kasneje prilil kuhanim kutinam.
Očiščene kutine narežeš na koščke, zaliješ s toliko vode, da niso čisto pokrite in jih skuhaš, doliješ tekočino, odcejeno s kuhanih peščišč. Zmiksaš s paličnim mikserjem, dodaš sladkor in skuhaš. In spraviš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 05 Dec 2015 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
Tako sem delal prvič - razrezal in kuhal sem samo "meso" in lupino, brez peščišč. Pri tem sem dobil super sok in po količini impresivno, vendar po lastnostih neimpresivno preostalo maso, ker je bilo toliko manj pektina.
Zakaj - manjkal mi je tisti del, ki ga posebej navajaš: peščišča vseeno tudi skuhati, vendar ločeno, in potem dodati.
Danes v tretjem poskusu bom šel po tvoji varianti, ki bi tudi glede na dosedanje vtise morala biti najboljša. Mislim, da bom tudi tisto maso izpred nekaj tednov zmetal nazaj v lonec, naj se lepo strdi skupaj s tokratno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|