Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kutinov sir
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2015 18:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mi smo ga posušili na vrhu krušne peči na peki papirju. Sicer pa, kombinaxija zrelih kakijev in kuhanih kutin, oboje zmleto v maso in sušenje na peki papirju, debelina pol cm... njami!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 27 Nov 2015 22:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zelo dobro se sliši in ti verjamem zuf. edino pri meni je en majhen problem velik 1,5x1,5x1,60 če se ne motim, da bi ta način probala. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2015 22:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kutin sir je uspel. Da imam vsaj se kaj kutin.
Voda delala sem po tvojem receptu. Trudila sem se da nic ne improviziram. Splacalo se je. Njami. Narezane kockice sem povaljala se v mletih mandeljih in pustila v skatli na hladnem. Danes smo testirali. Ocena 5+. Saj do danes sploh nisem vedela,da so kutine tako dobre, okusne, aromaticne.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2015 22:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

če dovolite le eno drobno pripombo. Ker se sir nanaša na kutino, je to kutinov sir. O njegovi slastnosti ni dvoma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2015 22:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za opozorilo Metuljc. Pri nas bi rekli kutinof sir, pa to sem vedela da ni pravilno.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2015 07:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
če dovolite le eno drobno pripombo. Ker se sir nanaša na kutino, je to kutinov sir.
.


Popravljeno v naslovu - saj ne zameriš, voda, kajne da ne Smile . Je že tako, da več glav, več ve
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2015 10:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče bo tolo še oljašalo kuho: pred časom sem prečitala v enih navodilih za kuhanje polente, da jo kuhaš v vodni kopeli (ni bojazni, da se bi prismodila). Od takrat je polenta pri nas večkrat na jedilniku, ker ni več stalnega, dolgotrajnega mešanja.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2015 15:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

prav je da je pravilno napisano, hvaležna sem za popravljen naslov (še opazila nisem in tudi jaz rečem kutinov sir, a se mi je zdelo tako hrvaško ?!).

zadnjih nekaj kutin sem naredila po istem postopku. rezultat je bil žele bomboni uvaljani v citronovo brašno. čas kuhanja cca 40min, sušenja 2 dni. na majhnem protvančku trda ampak res trda masa, komaj sem jo rezala. delicioza od bombončkov. enkratno, samo za izbrance, ker ga je mal.

ugotavljam, (ali sem v pravu ne vem), da je čas kuhanja odvisen od zrelosti, medenosti kutin, količine mase in posode. namreč tokrat sem kuhala maso v posodi "kjer se zanjo ne lepijo" sestavine. teža mase je bila okrog 650gr. in seveda tudi toliko sladkorja (1/3 mase se pri kuhi pokuha, izpari).

letos je to bilo probno leto kutinovega sira. drugo leto, ter naslednja bo to zakon. ta kutinov sir je probalo vsaj 40-tak ljudi in so vsi bili navdušeni nad okusom in aromom tega sadeža.

tajana, veseli me da si imela potrpljenja pri kuhi, ker je potem uspeh zagotovljen in lpvoda.
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2015 15:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr, ideja dobra, a dokaj težko izvedljiva, če imaš več kil mase, ker takih posod ne premorem. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2015 16:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda se strinjam da je cas kuhanja odvisen tudi od kolicine kutin. Jaz sem imela 3 kv mase kutin plus se toliko sladkorja. Kuhala sem se vec kot 4 ure na robu stedilnika na drva. Zadnjo uro sva si z R menjavala kuhalnico. Je bilo kar tezko mesat. Da imam zdaj se kutine, bi kuhala to kolicino v treh rundah. Ampak na koncu sem pa le zadovoljna. Okus je res njami.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2015 18:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako mislite, bi se tole kuhanje obneslo v pečici - bi šlo?

Ne sprašujem zase, ker se te sladice ne nameravam lotiti, ampak tako na splošno, ker marsikje preberem, da se stalnemu mešanju in bojazni pred prismojevanjem izognejo s pripravo v pečici. Bilo bi nekaj podobnega, kot na pari.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2015 19:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha, pojma nimam kako bi uspelo. vem da eni delajo slivovo marmelado v pekaču. nikoli nisem pribala. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 04 Dec 2015 23:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Znova sem se lotil zadeve, skuhal cele kutine, pasiral, dal 1:1 sladkor.

(Naša kutina je verjetno vranja, leskovačka po opisu ne more biti. Če prav berem, ima vranjska še zlasti visoko koncentracijo pektina.)

Pri pasiranju sem imel ogromno odpadka (več kot pol mi ni šlo skozi cedilo) in bil zelo nesrečen glede tega.

Iz mase, ki sem jo spravil skozi, sem mislil - ah, to bo marmelada, ker je tako tekoče. Pa sem pretočil v lončke.

Potem se je zadeva zelo hitro zelo močno strdila, je super čvrsta in po okusu fantastična.

Če bi jo namesto v lončke nalil v model, bi se ravno tako. Tako da pravzaprav sem bil čisto blizu Smile

Na zalogi je še nekje 10 kg. Venceremos.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2015 08:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

crtj, za večji izplen:

Kutine dobro opereš, da odstraniš dlačice, prerežeš na pol, odstraniš vsa peščišča, trde dele, olupiš le grde dele lupin. Če so obrezani deli lepi (ali sproti ločuješ lepe od, recimo, črvivih), jih posebej v toliko vode, da so le pokriti, skuhaš, odcediš. Odcejeno tekočino boš kasneje prilil kuhanim kutinam.
Očiščene kutine narežeš na koščke, zaliješ s toliko vode, da niso čisto pokrite in jih skuhaš, doliješ tekočino, odcejeno s kuhanih peščišč. Zmiksaš s paličnim mikserjem, dodaš sladkor in skuhaš. In spraviš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2015 10:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako sem delal prvič - razrezal in kuhal sem samo "meso" in lupino, brez peščišč. Pri tem sem dobil super sok in po količini impresivno, vendar po lastnostih neimpresivno preostalo maso, ker je bilo toliko manj pektina.

Zakaj - manjkal mi je tisti del, ki ga posebej navajaš: peščišča vseeno tudi skuhati, vendar ločeno, in potem dodati.

Danes v tretjem poskusu bom šel po tvoji varianti, ki bi tudi glede na dosedanje vtise morala biti najboljša. Mislim, da bom tudi tisto maso izpred nekaj tednov zmetal nazaj v lonec, naj se lepo strdi skupaj s tokratno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.