Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2015
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 129, 130, 131 ... 135, 136, 137  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 13:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, jest bom počakal še naslednje napovedane sončne dni, pol pa zaključil z letošnjo sezono. Morda se bom odločil prezimiti kak primer Habanera, vendar še nisem odločen.

Sezona je bila sicer bolj uspešna v primerjavi z lansko, a vseeno bi rad prihodnje leto pridelal več vragecov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
donkey



Pridružen/-a: 20.04. 2015, 13:11
Prispevkov: 83
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 13:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
miha je napisal/a:
zorenje traja dlje. plodovi pa so - vsaj moji - veliko bolj "strupeni" kot pa tisti, kar je dozorelo poleti in to ne glede na vrsto feferona


Jah, veliko razlogov, da bi bili sedajle čiliji bolj pekoči, res ni Rolling Eyes . Se pa vseskozi čiliji radi obnašajo "abnormalno" Very Happy , v mislih imam njihove izpade z ekstra pekočimi plodovi ali ekstra milimi plodovi.

Meni so Habanero Black zadnje tedne čisto "zvodeneli", tako da mi dva ne zadoščata za malico; jih ocenjujem bliže 100.000 skovilov, kot pa 200.000 Rolling Eyes .

Sem pa dobil nekaj habanerov na probo, in so nekateri zažigali še pa še Wink .

LP


Nikoli mi ne bo jasno, kako lahko uživate tako pekoče čilije. Mene že pri določenih jalapenotih tako žge, da si jih režem na majhne koščke. Zadnjič sem med vlaganjem narezanih Jalapenotov skočil na računalnik, pa je potem "pekočina" ostala na tipkovnici in me je še par dni zatem, če sem kaj tipkal in dal roke v bližino ust, vse peklo. Tega hudiča res zlepa ne spraviš z rok, enkrat na začetku, ko tega še nisem vedel, sem med tem, ko sem rezal jalapenota šel odtočit na wc in si prej še splahnil roke, ampak ni kaj dosti pomagalo, ker je peklo kot hudič Embarassed Embarassed Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 14:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Konzumiranje čilijev je stvar vsakega posameznika. Nekoga bolj, nekoga pa manj žge. Seveda je tudi odvisno od "uspešnosti" plodov in sorte.

Jest naprimer lahko komot zmažem 2 frišna, zelo pekoča Habanera med malico (jed na žlico ali kaj podobnega), ne morem pa ga pojest samostojno...

Kar pa se brutalnih sort tiče (Moguga, Jolokia, Karolina...), so pa zame primerni izključno kot posušen čili in ga namočim v olivno olje ali pa zmeljem in nato uporabljam za posipanje.

Kot rečeno - stvar vsakega posameznika Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Med_Ica



Pridružen/-a: 05.06. 2015, 15:14
Prispevkov: 83
Kraj: Klenik (Pivka)

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 14:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
miha je napisal/a:
zorenje traja dlje. plodovi pa so - vsaj moji - veliko bolj "strupeni" kot pa tisti, kar je dozorelo poleti in to ne glede na vrsto feferona


Jah, veliko razlogov, da bi bili sedajle čiliji bolj pekoči, res ni Rolling Eyes . Se pa vseskozi čiliji radi obnašajo "abnormalno" Very Happy , v mislih imam njihove izpade z ekstra pekočimi plodovi ali ekstra milimi plodovi.

Meni so Habanero Black zadnje tedne čisto "zvodeneli", tako da mi dva ne zadoščata za malico; jih ocenjujem bliže 100.000 skovilov, kot pa 200.000 Rolling Eyes .

Sem pa dobil nekaj habanerov na probo, in so nekateri zažigali še pa še Wink .

LP


Tudi jaz sem opazil, da so moji čilije vedno bolj pekoči... Vendar se mi zdi, da tudi moja "forma" niha. Nekaj časa prenesem več, potem pa kar naenkrat bistveno manj.

Vedno bolj pa razmišljam, da naslednje leto ne bi sejal nič kar ima več kot 30k SHU, ker ta hudih imam za kakšno leto ali dve na zalogi. Bom pa vseeno poskusil kakšnega prezimiti. Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 15:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

seba993 je napisal/a:
Moj DCFSHUR (kot sem ga poimenoval jaz) oz brbotalnik....upam da mi uspe


Nažalost mi je omaka začela na vrhu plesnit in sem jo moral vreč na kompost. Sem prevečkrat odpiral.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15
Prispevkov: 356
Kraj: NM 243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 17:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Heh, konzumiranje čilijev postane čez čas, vsaj pri meni, neke vrste zasvojenost.
Že čez dan razmišljam, kaj in koliko si bom zvečer privoščil in si pripravim ustrezne kandidate za konzumacijo.

Zanimivo pri tem je, da sem prav razočaran, če kakšen primerek ni tiste ostrine-jakosti-vročine, kot sem pričakoval. Kar izgubi na spoštovanju in si takoj mislim, kaj je narobe, zakaj ni izpolnil pričakovanj.
Je pa res, da začetniki zmorejo nižje vrednosti SHU, redni uživalci pa za doseganje enakih užitkov rabijo nekaj več SHU.

Seveda takoj grem iskat ustrezno zamenjavo, da izpolni moja pričakovanja.
Ob tem vsak čili ljubitelj občuti zadovoljstvo in užitek. Nekako te izpolni, vzradosti, v bistvu te naredi srećnega in zadovoljnega.
Dan postane popolen, večer pa pravi zaključek dneva.
Slišati je trapasto, vendar je neko prav posebno zadovoljstvo in užitek v tej pekočini, ki je prev posebna in se pravzaprav ne da opisati na enostaven način.

Dodani v kakšno drugo jed, surovi, vloženi, pečeni ali omaka... prav vse opcije pri meni nudijo kulinarični užitek.
Le kaj bi brez njih?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 18:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

seba993 je napisal/a:
Na žalost mi je omaka začela na vrhu plesnit in sem jo moral vreč na kompost. Sem prevečkrat odpiral.
Mogoče bi to lahko preprečil, če bi na vrh vlil toliko olja, da bi bila čez in čez pokrita z oljem ??? samo razmišljam!
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 19:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je nevem če bi potem lahko bakterije delale. Moram pogleati ali so lakto bakterije anaerobne ali aerobne bakterije.
Razmišal sem tudi da bi vse skupaj po mletju in mešanju z vodo zavrel da bi pobil vse kar je v masi in potem v čisto okolje dodal lakto bakterije. Pa seveda čim manj odpiral kozarce.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 20:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Anaerobne so.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Okt 2015 21:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

donkey je napisal/a:
Nikoli mi ne bo jasno, kako lahko uživate tako pekoče čilije. Mene že pri določenih jalapenotih tako žge, da si jih režem na majhne koščke.


Donkey, vaja dela mojstra Very Happy

Malo za šalo, malo zares; res imamo različen prag "čili bolečine", ki se ga da pomakniti precej višje. Poznam pa tudi ljudi, ki ne pridejo nikamor naprej z odpornostjo Rolling Eyes .

Sicer pa tudi jaz ne uživam samih presnih čilijev, v tem ne vidim užitka. Pač pa sveže čilije narežem v sendvič, kateremu je osnova sir. In malo mesa, večinoma kak sestavni del pujseka Laughing . Malo tudi menjam, z belim mesom; recimo, prileže se mi dimljen puran.
Sem pa verjetno zasvojen s čiliji, priznam Embarassed , saj poleg "obrednega" sendviča vsak dan najdem priložnost, da obroke dopolnim z ali čili omako, čilijem v olju, pa tudi zmleti čili občasno.

njami hot palec gor
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
seba993



Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09
Prispevkov: 862
Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2015 16:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Anaerobne so.


Potem bi morale delati tudi če bo olje navrhu. Bom mogu probat.
_________________
LP seba993
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
julijak



Pridružen/-a: 25.01. 2015, 19:18
Prispevkov: 146
Kraj: Ormož, 183 nmv

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2015 17:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moj jalapeno je tista sorta, kjer nič ne poka. Sem naredila poskus z vodo. Kar ostane na vrhu, zlijem stran, semena na dnu posušim. Upam, da so mi dobro svetovali par strani nazaj Embarassed

Tudi pri meni se je zgodilo, da so nekateri čiliji premalo pekoči, pa so po opisu sodeč kar hudi. Pa skrižali so se med seboj, to sem opazila pri enih sortah, ki bi naj bili izvirno zeleni, pa so pordečeli. Glavno, da dobro zažigajo Twisted Evil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2015 18:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še ena "zblojena sorta", danes eno nabral še eno gajbico Ancho Grande. Šest jih je žena nafilala - klasika, ostale danes razrežem in posušim.

Ma so zopet zažigale Evil or Very Mad , skoraj bi rekel da delujejo naizmenično, vsaj dvakrat niso nič pekle, vsaj dvakrat preveč.

Plodovi pa še zeleni, rdečih seveda ne bom čakal, in bi pričakoval, da manj pečejo. Uradno imajo od 1000 - 2500 skovilov.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
choco_chili



Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58
Prispevkov: 105
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2015 19:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bil je že skrajni čas, da prestavim FOTRA nazaj na svoje mesto. Je pa letos veliko prevelik ;)



Poleg tega, da je bil že 3-krat kvalitetno obran, bo do novega leta še kar nekaj robe.



Mojo je pa kap, ko je prišla domov in hotela pogledat skozi okno. Zunaj so ostale še jolokie, moruge in aji-cito, ampak je že vse precej bogo, pa še 1/3 ne zrelih.

Kot je mfranc zadnjič napisal, ga imam lahko za novoletno jelko.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 21 Okt 2015 20:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

choco_chili, kapo dol Very Happy
Koliko pa je že star tale tvoj FOTR ?
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 129, 130, 131 ... 135, 136, 137  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 129, 130, 131 ... 135, 136, 137  Naslednja
Stran 130 od 137

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.