|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
No, jest bom počakal še naslednje napovedane sončne dni, pol pa zaključil z letošnjo sezono. Morda se bom odločil prezimiti kak primer Habanera, vendar še nisem odločen.
Sezona je bila sicer bolj uspešna v primerjavi z lansko, a vseeno bi rad prihodnje leto pridelal več vragecov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
donkey
Pridružen/-a: 20.04. 2015, 13:11 Prispevkov: 83 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | miha je napisal/a: | zorenje traja dlje. plodovi pa so - vsaj moji - veliko bolj "strupeni" kot pa tisti, kar je dozorelo poleti in to ne glede na vrsto feferona |
Jah, veliko razlogov, da bi bili sedajle čiliji bolj pekoči, res ni . Se pa vseskozi čiliji radi obnašajo "abnormalno" , v mislih imam njihove izpade z ekstra pekočimi plodovi ali ekstra milimi plodovi.
Meni so Habanero Black zadnje tedne čisto "zvodeneli", tako da mi dva ne zadoščata za malico; jih ocenjujem bliže 100.000 skovilov, kot pa 200.000 .
Sem pa dobil nekaj habanerov na probo, in so nekateri zažigali še pa še .
LP |
Nikoli mi ne bo jasno, kako lahko uživate tako pekoče čilije. Mene že pri določenih jalapenotih tako žge, da si jih režem na majhne koščke. Zadnjič sem med vlaganjem narezanih Jalapenotov skočil na računalnik, pa je potem "pekočina" ostala na tipkovnici in me je še par dni zatem, če sem kaj tipkal in dal roke v bližino ust, vse peklo. Tega hudiča res zlepa ne spraviš z rok, enkrat na začetku, ko tega še nisem vedel, sem med tem, ko sem rezal jalapenota šel odtočit na wc in si prej še splahnil roke, ampak ni kaj dosti pomagalo, ker je peklo kot hudič |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Konzumiranje čilijev je stvar vsakega posameznika. Nekoga bolj, nekoga pa manj žge. Seveda je tudi odvisno od "uspešnosti" plodov in sorte.
Jest naprimer lahko komot zmažem 2 frišna, zelo pekoča Habanera med malico (jed na žlico ali kaj podobnega), ne morem pa ga pojest samostojno...
Kar pa se brutalnih sort tiče (Moguga, Jolokia, Karolina...), so pa zame primerni izključno kot posušen čili in ga namočim v olivno olje ali pa zmeljem in nato uporabljam za posipanje.
Kot rečeno - stvar vsakega posameznika |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Med_Ica
Pridružen/-a: 05.06. 2015, 15:14 Prispevkov: 83 Kraj: Klenik (Pivka)
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 14:21 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | miha je napisal/a: | zorenje traja dlje. plodovi pa so - vsaj moji - veliko bolj "strupeni" kot pa tisti, kar je dozorelo poleti in to ne glede na vrsto feferona |
Jah, veliko razlogov, da bi bili sedajle čiliji bolj pekoči, res ni . Se pa vseskozi čiliji radi obnašajo "abnormalno" , v mislih imam njihove izpade z ekstra pekočimi plodovi ali ekstra milimi plodovi.
Meni so Habanero Black zadnje tedne čisto "zvodeneli", tako da mi dva ne zadoščata za malico; jih ocenjujem bliže 100.000 skovilov, kot pa 200.000 .
Sem pa dobil nekaj habanerov na probo, in so nekateri zažigali še pa še .
LP |
Tudi jaz sem opazil, da so moji čilije vedno bolj pekoči... Vendar se mi zdi, da tudi moja "forma" niha. Nekaj časa prenesem več, potem pa kar naenkrat bistveno manj.
Vedno bolj pa razmišljam, da naslednje leto ne bi sejal nič kar ima več kot 30k SHU, ker ta hudih imam za kakšno leto ali dve na zalogi. Bom pa vseeno poskusil kakšnega prezimiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 15:11 Naslov sporočila: |
|
|
seba993 je napisal/a: | Moj DCFSHUR (kot sem ga poimenoval jaz) oz brbotalnik....upam da mi uspe
|
Nažalost mi je omaka začela na vrhu plesnit in sem jo moral vreč na kompost. Sem prevečkrat odpiral. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 17:35 Naslov sporočila: |
|
|
Heh, konzumiranje čilijev postane čez čas, vsaj pri meni, neke vrste zasvojenost.
Že čez dan razmišljam, kaj in koliko si bom zvečer privoščil in si pripravim ustrezne kandidate za konzumacijo.
Zanimivo pri tem je, da sem prav razočaran, če kakšen primerek ni tiste ostrine-jakosti-vročine, kot sem pričakoval. Kar izgubi na spoštovanju in si takoj mislim, kaj je narobe, zakaj ni izpolnil pričakovanj.
Je pa res, da začetniki zmorejo nižje vrednosti SHU, redni uživalci pa za doseganje enakih užitkov rabijo nekaj več SHU.
Seveda takoj grem iskat ustrezno zamenjavo, da izpolni moja pričakovanja.
Ob tem vsak čili ljubitelj občuti zadovoljstvo in užitek. Nekako te izpolni, vzradosti, v bistvu te naredi srećnega in zadovoljnega.
Dan postane popolen, večer pa pravi zaključek dneva.
Slišati je trapasto, vendar je neko prav posebno zadovoljstvo in užitek v tej pekočini, ki je prev posebna in se pravzaprav ne da opisati na enostaven način.
Dodani v kakšno drugo jed, surovi, vloženi, pečeni ali omaka... prav vse opcije pri meni nudijo kulinarični užitek.
Le kaj bi brez njih? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
seba993 je napisal/a: | Na žalost mi je omaka začela na vrhu plesnit in sem jo moral vreč na kompost. Sem prevečkrat odpiral. | Mogoče bi to lahko preprečil, če bi na vrh vlil toliko olja, da bi bila čez in čez pokrita z oljem ??? samo razmišljam! _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 19:30 Naslov sporočila: |
|
|
Je nevem če bi potem lahko bakterije delale. Moram pogleati ali so lakto bakterije anaerobne ali aerobne bakterije.
Razmišal sem tudi da bi vse skupaj po mletju in mešanju z vodo zavrel da bi pobil vse kar je v masi in potem v čisto okolje dodal lakto bakterije. Pa seveda čim manj odpiral kozarce. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 20:08 Naslov sporočila: |
|
|
Anaerobne so. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
donkey je napisal/a: | Nikoli mi ne bo jasno, kako lahko uživate tako pekoče čilije. Mene že pri določenih jalapenotih tako žge, da si jih režem na majhne koščke. |
Donkey, vaja dela mojstra
Malo za šalo, malo zares; res imamo različen prag "čili bolečine", ki se ga da pomakniti precej višje. Poznam pa tudi ljudi, ki ne pridejo nikamor naprej z odpornostjo .
Sicer pa tudi jaz ne uživam samih presnih čilijev, v tem ne vidim užitka. Pač pa sveže čilije narežem v sendvič, kateremu je osnova sir. In malo mesa, večinoma kak sestavni del pujseka . Malo tudi menjam, z belim mesom; recimo, prileže se mi dimljen puran.
Sem pa verjetno zasvojen s čiliji, priznam , saj poleg "obrednega" sendviča vsak dan najdem priložnost, da obroke dopolnim z ali čili omako, čilijem v olju, pa tudi zmleti čili občasno.
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 21 Okt 2015 16:39 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Anaerobne so. |
Potem bi morale delati tudi če bo olje navrhu. Bom mogu probat. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
julijak
Pridružen/-a: 25.01. 2015, 19:18 Prispevkov: 146 Kraj: Ormož, 183 nmv
|
Objavljeno: 21 Okt 2015 17:05 Naslov sporočila: |
|
|
Moj jalapeno je tista sorta, kjer nič ne poka. Sem naredila poskus z vodo. Kar ostane na vrhu, zlijem stran, semena na dnu posušim. Upam, da so mi dobro svetovali par strani nazaj
Tudi pri meni se je zgodilo, da so nekateri čiliji premalo pekoči, pa so po opisu sodeč kar hudi. Pa skrižali so se med seboj, to sem opazila pri enih sortah, ki bi naj bili izvirno zeleni, pa so pordečeli. Glavno, da dobro zažigajo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Okt 2015 18:10 Naslov sporočila: |
|
|
Še ena "zblojena sorta", danes eno nabral še eno gajbico Ancho Grande. Šest jih je žena nafilala - klasika, ostale danes razrežem in posušim.
Ma so zopet zažigale , skoraj bi rekel da delujejo naizmenično, vsaj dvakrat niso nič pekle, vsaj dvakrat preveč.
Plodovi pa še zeleni, rdečih seveda ne bom čakal, in bi pričakoval, da manj pečejo. Uradno imajo od 1000 - 2500 skovilov.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
choco_chili
Pridružen/-a: 01.04. 2015, 13:58 Prispevkov: 105 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Okt 2015 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
Bil je že skrajni čas, da prestavim FOTRA nazaj na svoje mesto. Je pa letos veliko prevelik ;)
Poleg tega, da je bil že 3-krat kvalitetno obran, bo do novega leta še kar nekaj robe.
Mojo je pa kap, ko je prišla domov in hotela pogledat skozi okno. Zunaj so ostale še jolokie, moruge in aji-cito, ampak je že vse precej bogo, pa še 1/3 ne zrelih.
Kot je mfranc zadnjič napisal, ga imam lahko za novoletno jelko.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 21 Okt 2015 20:26 Naslov sporočila: |
|
|
choco_chili, kapo dol
Koliko pa je že star tale tvoj FOTR ? _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 129, 130, 131 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 129, 130, 131 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Stran 130 od 137 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|