|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
stara postaja je napisal/a: | Pajo, kako pa jih narežeš? Sem mislila, da vlagate cele (glede na Zelenćevo sliko). Kaj pa peške, tudi te posušene dodaš vloženemu ali jih zavržeš? Oprosti, začetniška vprašanja, morda neumna za izkušene čililjubce .
Pridelala sem precej čilija, pa razen omake ne vem kaj početi z njim... |
Delam drugače. Namočim posušene razrezane v olje pusti 3 - 4 mesece na miru potem v stekleničke ali v prahu pa potemv stekleničke. Tako kot dela Zelenc sam ne upam. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
Emmm.... ...jest jih prerežem, očistim in popolnoma posušim. Šele nato romajo v olje...
Kaj naj bi bilo s tem narobe? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenc je napisal/a: | Emmm.... ...jest jih prerežem, očistim in popolnoma posušim. Šele nato romajo v olje...
Kaj naj bi bilo s tem narobe? |
Oprosti se opravičujem sem napačno oziroma prehitro pogledal! _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
Ni problema, samo zanimalo me je, ker je receptov za pikantno olje malo morje in vsak zagovarja svoj sistem. Zanimivo se mi predvsem zdi, da nekateri pravijo, da zna biti to nevarno, ker naj bi s tem vzpodbujali nastanek bakterij v olju, a po drugi strani je takih receptov res veliko.
No, lani sem naredil tudi olje iz svežih čilijev, pa je bilo ravno tako uredu, le rok trajanja je zelo kratek, oziroma se moral čilije takoj ven vzeti. Vsekakor pa je najbolje imati popolnoma presušen čili. Ostalo pa verjetno najbolje kar po filingu delat (poper, česen, lovor, rožmarin...)...
(jest česna ne uporabljam)
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Trocki
Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50 Prispevkov: 460 Kraj: Notranjska - 540mnv
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 12:00 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa nimam namen naredit pikantno olje ampak čilije vložene v olju. To se pravi kozarec poln suhih plodov in nato zalito z oljem. Tako kot vloženi suhi paradižniki. Seveda bo pa tudi tisto olje notri peklo kot hudič. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 13:09 Naslov sporočila: |
|
|
@Trocki - V čem je razlika med suhimi čiliji v olju (glej mojo sliko prejšnje strani) in tvojim receptom? V mojem primeru namreč uporabim tako olje kot tudi čilije, res pa je da dajem večji poudarek na količini olja, ker ga veliko uporabljam pri kuhanju. Če prav razumem, je v bistvu oboje enako le da imaš ti poudarek na čilijih?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Legi86
Pridružen/-a: 23.08. 2014, 18:14 Prispevkov: 27 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 17:44 Naslov sporočila: |
|
|
@pajo: hvala za odgovor. Kako je pa z izgubo arome glede na temp. sušenja? Določeni pišejo, da bi se naj sušilo med 35-50 stop., spet drugi 70. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Legi86
Pridružen/-a: 23.08. 2014, 18:14 Prispevkov: 27 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 17:45 Naslov sporočila: |
|
|
Aja pa še to: Kako se obnese sušenje celotnih plodov v sušilniku? Ali jih malo napikate z iglo, da se prej posušijo ali kako? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
Legi86 je napisal/a: | Aja pa še to: Kako se obnese sušenje celotnih plodov v sušilniku? Ali jih malo napikate z iglo, da se prej posušijo ali kako? |
Ni se obneslo celi plodovi niti manjša temperatura. Potem se razvleče na 24h! _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JANEZ L
Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20 Prispevkov: 180 Kraj: Radmannsdorf/ Radolca
|
Objavljeno: 24 Sep 2015 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Stekleničke so, po 100 mililitrov, tako za predstavo.
_________________ S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 26 Sep 2015 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
JANEZ L je napisal/a: | |
Tole je pa super 'recept', čisto lepo se vidi količina, dodana v omako. Le začimbe še manjkajo. Zgleda krasno! _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 26 Sep 2015 20:48 Naslov sporočila: |
|
|
No, obiskal sem tudi čili festival v Izoli. Pohvale vsem razstavljalcem, predvsem pa mojima otrokoma, ki sta (mislim da prvič) v družbi prijateljev preizkušala omake in čokolade. Poizkusil sem veliko vragecov. Pajo je žel pohvale na račun habanero/breskev omake (ena blond punca se mi je zdela prav simatična, ko je imela oči rdeče kot paradajz), Pipp je razdajal zmagovalko iz Ljubljane Gift (močnejša od Pajotove, ampak bistveno bolj zanič po mojem okusu!), jest sem pa svojo gofljo nato hladil z raznimi siri, kruhom in drugimi "pomirjevalnimi" sredstvi.
Še enkrat - res pohvalno za take prireditve!
PS: Pajo, moja mulca sta rekla da imaš najbolj "sadne" okuse Evo, prva nagrada v tej kategoriji s strani moje familije je tako brez dvoma oddana, he he... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Sep 2015 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Grandpa’s (Siberian) Home Pepper, projektirano obiranje januar - april '16 . Rastel bo v dnevni sobi, pri temperaturi 20 - 23 °C.
Sejan že 22. junija, se je revež mučil in mučil, nikamor ni šlo. Če res izhaja iz Sibirije, mu je bilo letošnje leto daleč prevroče!
Sedaj čakam in pričakujem, da pride k sebi in začne pospešeno rasti!
Drugače ne bo nič od planiranja .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Zelenc
Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10 Prispevkov: 464 Kraj: Ljubljana Podutik
|
Objavljeno: 27 Sep 2015 15:30 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc - kaj bi lahko pričakoval od (naprimer) kaljenja Habanera v tem mesecu, stalno na temperaturi okoli 20 - 22 stopinj? Je sploh možno, da bi kaj uspelo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Sep 2015 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
Najverjetneje životarjenje in mogoče počasno rast ; če bo kaj sončnih dni, z višjo temperaturo, pa primerno rast.
Če ga zdravega in mogoče 15 do 30 cm visokega, pripelješ do pomladnih mesecev, pa bistveno zgodnejša berba .
Sicer pa, probat ni greh .
LP _________________ mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 27 Sep 2015 18:19; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 121, 122, 123 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 121, 122, 123 ... 135, 136, 137 Naslednja
|
Stran 122 od 137 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|