Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2015
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 121, 122, 123 ... 135, 136, 137  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 09:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

stara postaja je napisal/a:
Pajo, kako pa jih narežeš? Sem mislila, da vlagate cele (glede na Zelenćevo sliko). Kaj pa peške, tudi te posušene dodaš vloženemu ali jih zavržeš? Oprosti, začetniška vprašanja, morda neumna za izkušene čililjubce Embarassed .
Pridelala sem precej čilija, pa razen omake ne vem kaj početi z njim...

Delam drugače. Namočim posušene razrezane v olje pusti 3 - 4 mesece na miru potem v stekleničke ali v prahu pa potemv stekleničke. Tako kot dela Zelenc sam ne upam.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 10:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Emmm.... ...jest jih prerežem, očistim in popolnoma posušim. Šele nato romajo v olje...

Kaj naj bi bilo s tem narobe?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 11:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelenc je napisal/a:
Emmm.... ...jest jih prerežem, očistim in popolnoma posušim. Šele nato romajo v olje...

Kaj naj bi bilo s tem narobe?

Oprosti se opravičujem sem napačno oziroma prehitro pogledal! jutranja kavica
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 11:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ni problema, samo zanimalo me je, ker je receptov za pikantno olje malo morje in vsak zagovarja svoj sistem. Zanimivo se mi predvsem zdi, da nekateri pravijo, da zna biti to nevarno, ker naj bi s tem vzpodbujali nastanek bakterij v olju, a po drugi strani je takih receptov res veliko.

No, lani sem naredil tudi olje iz svežih čilijev, pa je bilo ravno tako uredu, le rok trajanja je zelo kratek, oziroma se moral čilije takoj ven vzeti. Vsekakor pa je najbolje imati popolnoma presušen čili. Ostalo pa verjetno najbolje kar po filingu delat (poper, česen, lovor, rožmarin...)...

(jest česna ne uporabljam)
Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Trocki



Pridružen/-a: 08.05. 2014, 19:50
Prispevkov: 460
Kraj: Notranjska - 540mnv

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 12:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa nimam namen naredit pikantno olje ampak čilije vložene v olju. To se pravi kozarec poln suhih plodov in nato zalito z oljem. Tako kot vloženi suhi paradižniki. Seveda bo pa tudi tisto olje notri peklo kot hudič.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 13:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@Trocki - V čem je razlika med suhimi čiliji v olju (glej mojo sliko prejšnje strani) in tvojim receptom? V mojem primeru namreč uporabim tako olje kot tudi čilije, res pa je da dajem večji poudarek na količini olja, ker ga veliko uporabljam pri kuhanju. Če prav razumem, je v bistvu oboje enako le da imaš ti poudarek na čilijih?

Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Legi86



Pridružen/-a: 23.08. 2014, 18:14
Prispevkov: 27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 17:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@pajo: hvala za odgovor. Kako je pa z izgubo arome glede na temp. sušenja? Določeni pišejo, da bi se naj sušilo med 35-50 stop., spet drugi 70.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Legi86



Pridružen/-a: 23.08. 2014, 18:14
Prispevkov: 27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 17:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aja pa še to: Kako se obnese sušenje celotnih plodov v sušilniku? Ali jih malo napikate z iglo, da se prej posušijo ali kako? Shocked
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 19:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Legi86 je napisal/a:
Aja pa še to: Kako se obnese sušenje celotnih plodov v sušilniku? Ali jih malo napikate z iglo, da se prej posušijo ali kako? Shocked

Ni se obneslo celi plodovi niti manjša temperatura. Potem se razvleče na 24h!
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
JANEZ L



Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20
Prispevkov: 180
Kraj: Radmannsdorf/ Radolca

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2015 20:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom







Stekleničke so, po 100 mililitrov, tako za predstavo.


_________________
S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 26 Sep 2015 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JANEZ L je napisal/a:


Tole je pa super 'recept', čisto lepo se vidi količina, dodana v omako. Le začimbe še manjkajo. Zgleda krasno!
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 26 Sep 2015 20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, obiskal sem tudi čili festival v Izoli. Pohvale vsem razstavljalcem, predvsem pa mojima otrokoma, ki sta (mislim da prvič) v družbi prijateljev preizkušala omake in čokolade. Poizkusil sem veliko vragecov. Pajo je žel pohvale na račun habanero/breskev omake (ena blond punca se mi je zdela prav simatična, ko je imela oči rdeče kot paradajz), Pipp je razdajal zmagovalko iz Ljubljane Gift (močnejša od Pajotove, ampak bistveno bolj zanič po mojem okusu!), jest sem pa svojo gofljo nato hladil z raznimi siri, kruhom in drugimi "pomirjevalnimi" sredstvi.

Še enkrat - res pohvalno za take prireditve!

PS: Pajo, moja mulca sta rekla da imaš najbolj "sadne" okuse Wink Evo, prva nagrada v tej kategoriji s strani moje familije je tako brez dvoma oddana, he he...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2015 14:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grandpa’s (Siberian) Home Pepper, projektirano Rolling Eyes obiranje januar - april '16 . Rastel bo v dnevni sobi, pri temperaturi 20 - 23 °C.



Sejan že 22. junija, se je revež mučil in mučil, nikamor ni šlo. Če res izhaja iz Sibirije, mu je bilo letošnje leto daleč prevroče!
Sedaj čakam in pričakujem, da pride k sebi in začne pospešeno rasti!
Drugače ne bo nič od planiranja Cool Wink .

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Zelenc



Pridružen/-a: 15.08. 2014, 13:10
Prispevkov: 464
Kraj: Ljubljana Podutik

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2015 15:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc - kaj bi lahko pričakoval od (naprimer) kaljenja Habanera v tem mesecu, stalno na temperaturi okoli 20 - 22 stopinj? Je sploh možno, da bi kaj uspelo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Sep 2015 15:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najverjetneje životarjenje in mogoče počasno rast Rolling Eyes ; če bo kaj sončnih dni, z višjo temperaturo, pa primerno rast.

Če ga zdravega in mogoče 15 do 30 cm visokega, pripelješ do pomladnih mesecev, pa bistveno zgodnejša berba Razz .

Sicer pa, probat ni greh Wink .

LP
_________________
mfranc


Nazadnje urejal/a mfranc 27 Sep 2015 18:19; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 121, 122, 123 ... 135, 136, 137  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 121, 122, 123 ... 135, 136, 137  Naslednja
Stran 122 od 137

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.