Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pregreta smetana
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 27 Avg 2015 18:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zna biti, najbrž bo res to. Ker pri kislem vrhnjo smetanasto plast tudi odgrnem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 27 Avg 2015 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jeste kislo zelje, kislo repo? Ja? Zakaj potem silaža ne bi bila OK? Ne razumem.
Po mojih izkušnjah (in pri mojih letih) bi rekla, da je problem lahko v tem, da se mleko, če se molze na roke ali tako, da pride v stik z zrakom v hlevu (kjer je vonj po silaži), zaradi velike vsebnosti maščobe in disperzije kapljic mleka ob molži hitro navzame vonja. Res je tudi, da se nekatero hrano (recimo repo) da okusiti v mleku.
(Ne le mimogrede: Sicer je pa tako, da skozi materino mleko mladiči dobijo mnoge pomembne informacije o hrani, ki je na voljo v okolju, kjer živijo. Tudi pri nas je tako, ne le živalih. Pogosto so izbirčneži povezani s tem, kaj so, še bolj, česa mame niso jedle, ko so bile noseče in ko so dojile. To potrjujejo znanstveni poskusi na živalih, to je ena od oblik epigenetskega dedovanja).

Marjeta, sama imam dobre izkušnje s 3 mlekomatov (Ljubljana, Litija, Radeče), sploh pa z nakupom mleka na tržnici v Radečah. Slednje mleko da izjemno kislo mleko, ostala pa tudi dobra. Obvezno pa je treba mleko nacepiti s kislim mlekom, ker je tako čisto, da se s prisotnimi bakterijami v njem ne skisa. Tudi pregreta smetana in skuta sta vedno OK.
Če bi se sama odločala med tem, katero mleko je kvalitetnejše, bi se, brez dvoma, odločila za mleko z mlekomatov, če ne drugega, tam je, vsaj v večini, mleko le nekaj krav in vedno le z ene lokacije, praviloma lokalno. Bogve (če ve) kakšnega izvora je mleko v kakršnikoli embalaži v trgovini. In gotovo je velika večina iz mleka krav, hranjenih (tudi) s silažo. Dobro pripravljena silaža diši!!
Čeprav, resnici na ljubo, se okoli tega kaj dosti ne vrtim, uporabljam tudi homogenizirano mleko, ker je praktično (a ne za kisanje, seveda, pa za pregreto smetano tudi ne), kot mleko z mlekomatov, pa direktno pri kmetih kupljeno, če je prilika.
Skratka, Marjeta, mleko z mlekomata bo gotovo dalo dobro pregreto smetano. Poskusi, pa boš videla.
Kot vedno in povsod, je pa seveda možno, da se kak konkreten primer razlikuje od opisanih. Tako je v življenju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2015 07:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pogosto so izbirčneži povezani s tem, kaj so, še bolj, česa mame niso jedle, ko so bile noseče in ko so dojile. - je napisala Metuljc.

Metuljc, prav imaš!!! Sedaj mi je šele jasno, zakaj moji otroci ne jedo skoraj ničesar - ker sem med nosečnostjo jedla zelo malo ali skoraj nič. hrana mi ni odgovarjala, jedla sem malo, samo zaradi preživetja.
z možem pojeva vsak veliko skledo solate, veliko zelenjave, najina mladiča pa popolnoma nič, čeprav zgledi vlečejo. Mame smo vedno vsega krive, s tem sem se že sprijaznila.
Je pa res, da tudi okusila skozi materino mleko nista nič drugega kot 5 živil, tukaj je zajeto že olje.
Marjetka in Sanjarka Ana, težava pri ljudeh, ki uživajo mleko, namenjeno živalskemu mladiču, ki mora v kratkem času samostojno stati in hitro zrasti (pa to mleko ni mleko oslic, ki imajo najbolj podobno mleko človeškemu) in imajo težave ali uživajo trgovinsko mleko je, da verjetno prvega ne prenašajo najbolje, drugo pa je bolj kot ne osiromašeno vsega, spremenjeno tako, da telo ne ve, kam z njim in posledično brez težav. Sem trgovinski navadni jogurt imela 3 mesece na pultu, pa se z njim ni zgodilo nič! Po tem času sem se naveličala in ga odstranila. Wink
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2015 09:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živa je napisal/a:
Sem trgovinski navadni jogurt imela 3 mesece na pultu, pa se z njim ni zgodilo nič! Po tem času sem se naveličala in ga odstranila. Wink


A je bil odprt? Ker, če ni bil, gre lahko za podoben učinek, kot pri naših zimskih shrankih: odsotnost bakterij pri polnjenju in neprodušno zaprta posoda.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 28 Avg 2015 10:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
živa je napisal/a:
Sem trgovinski navadni jogurt imela 3 mesece na pultu, pa se z njim ni zgodilo nič! Po tem času sem se naveličala in ga odstranila. Wink


A je bil odprt? Ker, če ni bil, gre lahko za podoben učinek, kot pri naših zimskih shrankih: odsotnost bakterij pri polnjenju in neprodušno zaprta posoda.


Ni nujna odsotnost bakterij, zadošča, da pH pade tako nizko, da jih blokira, tudi mlečnokislinske bakterije. Za znižanje pH poskrbijo kar bakterije same (lahko), ker medij zakisa mlečna kislina, ki je stranski produkt njihove presnove.
No, morda imajo kaj tudi biotehnologi zraven, ne rečem, da ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marjeta



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:09
Prispevkov: 297
Kraj: blizu Sl. Bistrice, 700 mnm

PrispevekObjavljeno: 31 Avg 2015 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, hvala za zapisano.
Poskusila sem z mlekom iz mlekomata in mislim, da bi se z njim dalo narediti dobro smetano, a sem bila malo štorasta in mi ni najbolje uspelo.
Vsekakor bo treba vajo ponoviti!

Če jo kdo dela v električni pečici, kolikšno temperaturo nastavite in kako dolgo pustite mleko v njej? Saj bo šlo tudi s poskušanjem, ampak če mi lahko kdo konkretno pove, bom pa več kot vesela. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2015 08:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha, ni bil odprt. Kupila sem ga in pustila na pultu. Mislim, da je bil iz Ljubljanskih mlekarn.

Marjetka, mleko prelij v posodo, pusti, da se vidno nabere smetana (ali pa tudi ne), potem pa lahko daš na štedilnik, da počasi vre. Ko je na vrhu vidna smetana, pa daj v pečico, da dobi rjavo barvo. Na koliko stopinj, pa sama poskusi. Jaz bi dala na 100 stopinj (vroč zrak), ko bo zate dovolj rjava, vzemi lonec ven. Verjetno bo rjavo tudi mleko. Za uporabo le-tega pa imaš že nasvete.

naj ti uspe!
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 02 Sep 2015 08:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Marjeta je napisal/a:
Če jo kdo dela v električni pečici, kolikšno temperaturo nastavite in kako dolgo pustite mleko v njej? Saj bo šlo tudi s poskušanjem, ampak če mi lahko kdo konkretno pove, bom pa več kot vesela. Smile

Ja, seveda v električni. V koviunski ali glinasti psoodi, različno. Dam na kake 180 stC, pustim pa toliko časa, da se naredi mešano rjavo-rumeno-bel vzoprec na površini. Če opazim, da se kakšen del smetane dvigne in zato bolj porjavi, prebodem ta del in malo potopim v mleko.
Ko pečico ugasnem, pustim mleko v njej, da se ohladi, vmes porežem rob smetane in jo malo potopim v mleko, tako postane tudi zgornja stran sočna, sicer ostane nekako papirnata.
Le veselo na delo. Zdaj, ko prihajajo hladnejši dnevi, lahko v posodo nalito mleko nekja ur pustiš in šele potem prižgeš pečico, bo že na začetku smetana debelejša.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.