|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Avi
Pridružen/-a: 06.02. 2015, 21:36 Prispevkov: 36 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 11 Avg 2015 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Sem na hitro poguglala in nič našla, mogoče se pa kdaj drugič bolj potrudim Sicer pa se sliši zanimivo, pa še novi rezalnik za zelenjavne špagete imam Predvidevam, da drugače bi lahko suhe bučke dala kamot zraven kakim omakam in podobnemu. Vseeno bom pa vesela še kake ideje od koga, ki sušenje buč dejansko prakticira. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Avi
Pridružen/-a: 06.02. 2015, 21:36 Prispevkov: 36 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 12 Avg 2015 11:07 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala! Si bom v kratkem vzela čas in pogledala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 19 Avg 2015 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
Avi, vse kaj posušim tudi uporabim in zdi se mi zelo praktično, ker si ne jemljem drugod prostor, pa še zadržijo maksimalno okus in ostale ...itd stvari katere imajo v sebi. ko se sušeno popolnoma posuši jih daš v steklenko in zapreš, ker bi se drugače nabrala znova vlaga in bi lahko plesen uničila shranek.
vse vrste buč in bučke-cukete daš v enolončnice tako, da jih suhe narežeš ali nalomiš. kasneje lahko zmiksaš ter ko daš v skledico na vrhu položiš za dekoracijo košček take ali onake suhe one. zaradi tega jih tudi drugače narežem in so zanimivi ko plavajo npr. v bučni rumeni juhi kjer sem dodala kap bučnega olja in z vilico potegnila čez kapljico in nastanejo čudovite črne proge. lahko dodaš še nekaj prepraženih na maslu kockic starega kruha in na njem nekaj zelenih "špagic" suhih bučk. druga varianta, lahko jih ješ kot čips rahlo posoljene.
suhe korenovke enako uporabljam. pri vseh teh suhih shrankih je dobro da si pozoren na količine. namreč ko je pridelek svež je dosti velik in je lažje določiti količino pri kuhi. ko ta isto količino svežega posušiš je vsega veliko manje . npr. kar velik korenček ko ga zrežeš na tenko in še kolobarčke na 3/3 pride vsega skupaj ko je posušeno za 1,5 majhno žličko. pri suhem korenju nekaj več mogoče ne spremeni veliko okusa (ker nam je ta znan od otroštva naprej in nas ne moti) pri kakšnem drugem suhem shranku, če predoziramo in če je to kakšna novejša reč v naši kuhinji lahko se zgodi, da vsi za stolom ne bodo zadovoljni.
skratka spravljanje pridelkov v kakršnikoli obliki in kuhanje je prava umetnost poleg znanosti, ker je to ena od osnovnih ustvarjanj pri ljudeh od nekdaj. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 06 Jul 2018 16:05 Naslov sporočila: Re: Posušeni pridelki v shrambi |
|
|
voda je napisal/a: | letos sem posušila buče, por, itd...(glej slike). sušenje korenovk me je zamikalo predvsem zato, da dekoriram pripravljene jedi. istočasno sem ugotovila, da so izredno uporabne pri kuhi. nekaj sem imela lastne zelenjave druge sem kupila, ker me je zanimalo tudi to kako se ostale odzovejo na sušenje. zanimivo, lepo in uporabno.
kot ste opazili z rezanjem in barvanjem z naravnimi barvili (kurkumo, rdečo peso, tudi špinačo itd) pride zelo dekorativen izdelek.
eden od receptev dekoracije sem poimenovala "sračje gnezdo": na rezance posušenega pora položiš pečeno meso ini kaj drugega poleg tega.
ali "sračje gnezdo kar tako" žlica moke, žlica drobtin, sol, poper, malo mleka in malo vode, ter jajce. dobro zmešaš. mora biti kar gosto. vzameš šop porovih palčk ali žbic katere umočiš v testo tako da je sredica bolj prekrita z testom in vržeš v vroče olje. nič ne tlačiš. obrneš, daš da se pocedi na kuhinjski papir in na krožnik na katerga boš dodal ....itd itd.
vzameš ščepec tega in onega in je takoj zelenjavna juha.
poleg tega je posušena zelenjava tudi prisrčno darilo. lpvoda |
V novi številki Vzajemnosti je zanimiv prispevek ravno v tem stilu. Kaj od zelenjave je primerno sušiti in kako, kako shranjevati in še kaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 18 Jul 2018 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ena zagata: v govejo juho dam začimbe in zmrznjeno zelenjavo. Sušena se mi zdi odlična ideja. Kako precediti, da ne bo korenje med "odpadki" na cedilu? _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Jul 2018 14:45 Naslov sporočila: |
|
|
Že v juho ga daš v vrečki ali v zaprtem cedilčku.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Jul 2018 22:02 Naslov sporočila: |
|
|
Živa, saj lahko korenje sušiš tako, da ga narežeš na vzdolžne rezine, ki jih potem brez težav pobereš. sama sušim korenje v vseh oblikah, debela v kolutih, tanke dele v podolžnih rezinah, pa v kockicah, malih kolobarčkih,...oranžnega in rumenega in vsi so super. Enako korenina peteršilja, pastinaka, kolerabo, por, ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 18 Jul 2018 22:25 Naslov sporočila: |
|
|
Pač ne jem goveje juhe, zato sprašujem.
Zakaj jed-govejo juho cediti?
Morda zaradi izgleda, estetike, ali kaj? Kaj je tisto, kar ni za na krožnik? Kako je sestavina hrane lahko odpadek - nekaj, kar nikakor ni za pojesti?
Resnično mi ni jasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 18 Jul 2018 22:31 Naslov sporočila: |
|
|
jest ven poberem kosti pa kremplje, juho precedim, preostanek je pa golaž. Pol pa v glaž pa v zmrzovalnik |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Jul 2018 22:44 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, dvomim, da boš z užitkom pojedel muškatni cvet, strok ali dva neolupljenega česna, čebulo z lupino, lovorjev list, vejico rožmarina,.... Meni je pač všeč juha, ki je čista, zelenjavo pojem ali, če se je razkuhala, tudi ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Jul 2018 06:22 Naslov sporočila: |
|
|
Enako kot metuljc. Dostikrat pa vržem notri še obrezke od mesa, ki so preveč žilasti, hrustančasti. Pa začimbe z vrta kar v samo na grobo narezanih vejicah. Tudi koleraba iz juhe nam ne gre ravno v slast. Pojemo edinole korenček. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 26 Jul 2018 10:21 Naslov sporočila: |
|
|
ja, enako: dam začimbe, poper v zrnju, por, kolerabo, čebulo, česen, korenje, peteršilj, zeleno, luštrek, žafraniko. Kolerabo, korenje pojemo. začimb ne, ker so še na vejicah, por bi se dalo, ampak je na kolute rezan.
nemogoče je jesti to v goveji juhi. v zelenjavni je drugače. Škoda je domačo vegeto metati stran. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej B.
Pridružen/-a: 31.01. 2023, 17:08 Prispevkov: 145 Kraj: Otočec
|
Objavljeno: 06 Jun 2023 16:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ker nekako nisem našel primerne teme kjer bi vprašal, bom pa tule..
Zanima me, če ste že delali iz povrtnin domačo začimbno mešanico - vegeto ?
Na spletu je kar nekaj receptov, še največ v hrvaščini kar me ne moti. Sem videl, da delajo mokro in tudi suho izpeljanko vegete. Me pa zanimajo vaše izkušnje, če je že kdo to delal.
Rad bi se lotil ta suhe izvedbe, pa kak nasvet nebi škodil.
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 07 Jun 2023 07:39 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sicer ne sušim, uporabljam pa enako kot bi sušeno.
V multipraktik zmečem korenje, čebulo (oboje različnih barv, kakor nanese), peteršilj (korenino in perje), kolerabo, brokoli in kar je še pri roki in se mi zdi da bi pasalo zraven - izogibam se pa recimo karfjoli, ki ima precej več vode kot brokoli in ostalim vodenim zadevam.
Včasih sem dodajal še olivno olje, da se je lepše zmlelo, sedaj zaradi protestov ne več.
Pridobljeni zelenjavni masaker stehtam in dodam za 10% teže soli.
Natlačim v pasterizirane kozarce, da je čim manj mehurčkov zraka vmes in pospravim nekam na čimbolj hladno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|