|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 08 Jan 2015 21:42 Naslov sporočila: Posušeni pridelki v shrambi |
|
|
letos sem posušila buče, por, itd...(glej slike). sušenje korenovk me je zamikalo predvsem zato, da dekoriram pripravljene jedi. istočasno sem ugotovila, da so izredno uporabne pri kuhi. nekaj sem imela lastne zelenjave druge sem kupila, ker me je zanimalo tudi to kako se ostale odzovejo na sušenje. zanimivo, lepo in uporabno.
kot ste opazili z rezanjem in barvanjem z naravnimi barvili (kurkumo, rdečo peso, tudi špinačo itd) pride zelo dekorativen izdelek.
eden od receptev dekoracije sem poimenovala "sračje gnezdo": na rezance posušenega pora položiš pečeno meso ini kaj drugega poleg tega.
ali "sračje gnezdo kar tako" žlica moke, žlica drobtin, sol, poper, malo mleka in malo vode, ter jajce. dobro zmešaš. mora biti kar gosto. vzameš šop porovih palčk ali žbic katere umočiš v testo tako da je sredica bolj prekrita z testom in vržeš v vroče olje. nič ne tlačiš. obrneš, daš da se pocedi na kuhinjski papir in na krožnik na katerga boš dodal ....itd itd.
vzameš ščepec tega in onega in je takoj zelenjavna juha.
poleg tega je posušena zelenjava tudi prisrčno darilo. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Jan 2015 22:01 Naslov sporočila: |
|
|
Lepo izgleda, tudi mene je letos (no ja, lani) mikalo, pa mi nekako čas ni dopustil. No, bomo pa letos..................
Si pa čisto s časom, , to je zdaj trendi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 08 Jan 2015 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
Voda enkratno! Ne samo, da je pripravno, tudi za očke je lepo. Pa domače, brez raznoraznih dodatkov.
Tudi sama sušim zeleno, peteršilj tudi gomolje, korenček naribam kot za veliko ribano kašo. Sušim rožmarin, komarček liste, šatrajko in to troje zmeljem v prah, seveda vsako posebej. Vse to je res zelo priročno. Pa sinu tudi dam, da ne kupuje v trgovini zelenjavo za juho. Imam občutek, da starejši kot je, bolj ceni vse iz domačega vrta.
Voda zakaj pa uporabiš rdečo peso? Še za kaj drugega, kot za dekoracijo?
Hvala za odgovor in lp
cinija1 _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 09 Jan 2015 09:01 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, kar modno se počutim ko si povedla, da je to sedaj pri hrani trend. ideja mi se je porodila pri intimni večerji v restavraciji Š..f (mimogrede zelo dobra hrana) kjer je krožnik bil dekoriran z laticami vrtnic, a tisto malo za predjed pripravljeno približno enako kot pri meni. z lastnico smo takoj prišle v stik. beseda gor in dol tako da smo dobili na pokušino še marsikaj drugega kaj nismo naročili. naslednji dan sem ji prinesla suhe buče in por. bila je navdušena nad barvami. izdelek naredi novo zamisel in tako sem padla v izkušnjo in posušila druge reči.
Cinija 1, rdečo peso sem dosedaj uporabila kot čips z ostalimi izdelki. zanimivo je, da ko jih ješ imajo tudi okus po soli, kljub temu, da jih ne solim.
drugače je surova rdeča pesa odlična. olupiš, naribaš dodaš olivno olje, sol in poper, če želiš tudi kis. kdor je prvič surovo peso na ta način sploh ne ugotovi kaj je.
tudi jaz sušim ostale začimbe a jih nič ne zmeljem. če je lisnato posušena začimba jo pred hrano strem v dlani. če je bolj trda suha snov jo za nekaj sekud dam v suho vročo ponev, rata voljna in se takoj zdrobi.
rožmarin sproti zmeljem v možnarju s poprom, čilijem in malo grobe soli. itd., itd. lepo je bilo poklepetati o hrani saj tudi oko je ne samo usta. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 09 Jan 2015 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
Voda je napisala:
"saj tudi oko je ne samo usta. lpvoda"
Nekateri pravijo, da sploh najprej jemo z očmi. Otroci imajo to še dobro ohranjeno. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sonceluna
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 10:50 Prispevkov: 661 Kraj: Kranj, Podčetrtek
|
Objavljeno: 09 Jan 2015 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
Voda odlično tole izgleda. Vredno posnemanja:) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nauta
Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53 Prispevkov: 273 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Mar 2015 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljena,
mene pa zanima, kako sušiš zelenjavo? In predvsem, kako sušiš peso, čisto surovo ali kot se pojavlja v nekaterih receptih, da jo najprej blanširaš v vodi ali v sopari ?
Sprašujem, ker sem nabavila dehidrator, pa me zanimajo različne možnosti.
Zaenkrat sem sušila samo kakije, še neomedene, narezala sem jih na salamoreznico, prerezala na polovico, da sem malo pridobila na prostoru in sušila nekje 19 ur pri 42 stopinj celzija. In po istem postopku jabolka, drobna, tista, ki v jeseni ostanejo na drevesu, ker se nobenemu ne ljubi pobirat. Meni pa so bila všeč. _________________ Lp
Nauta |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ruby
Pridružen/-a: 11.09. 2014, 13:13 Prispevkov: 121 Kraj: Medno
|
Objavljeno: 04 Mar 2015 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
Kako lepo, voda! In kako zanimiva ideja. Jaz sem lansko leto kupila sušilnik in v njem sušila predvsem začimbe. Joj, kako je cela hiša dišala po pehtranu... Mene pa zanima tisto obarvanje s kurkumo. Si jabolka nastrgala, potresla s kurkumo in potem sušila? Ali kako drugače? Kako pa sicer sušiš? Priprto v pečici? Lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 04 Mar 2015 13:48 Naslov sporočila: recepti |
|
|
Krasno Voda, jaz sušim tudi kar nekaj za domačo vegeto, pa zelo veliko gobic in sadja na razne načine. Gobova juha je najbolj dobra, če imaš več sestavin npr. suhe gobe, suhe fino mlete gobe, zamrznjene gobe in sveže gobe. lp D _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 04 Mar 2015 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Nauta živio, na fotkah so izdelki sušeni v priprti pečici na cca 40 stop. rdečo peso sušim svežo.
deset dni nazaj sem sušila na soncu ( kolikor ga je bilo) in zraku na notranji strani okenske police tenko narezano rdeče zelje in glavnati ohrovt (kelj). malo sem tudi natrgala robove listov. posušilo se je v nekaj dneh. nastale so prekrasne idrijske čipke katere bodo imenitna dekoracija pri hrani.
vse se lahko suši na soncu in je v enem (kot buča) ali dveh dneh suho. seveda morajo biti tenke rezine.
Ruby, jabolka na fotki niso nastrgana so olupki. te sem na pol suhe posula s kurkumo in premešala, ter sušila naprej. zagotovo bi lepše izpadle tenke rezine jabolka (krog z izrezano sredico) katere sveže "obarvaš" s kurkumo ali z rdečo peso neenakomerno.
za barvanje z rdečo peso je dovolj, če z obarvanimi prsti poprijemaš ali vtreš v večjo površino jabolčne rezne. izid je nežno roza in ko se jabolčna rezina malo zafrtajčka je izredno vabljivo.
Darso, več gob po možnosti različne so meni tudi zakon za župe. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 04 Mar 2015 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
Po vodinem zgledu sem že pred časom v sušilniku iz H. sušila narezan por, peteršiljevo korenino, pa rumeno korenje. Slednja sem narezala na kake pol cm debele rezine, po dolgem ozek del, gornjega, širokega pa počez, na kolobarje.
Moram reči, da se, ko ga kuhaš v goveji juhi, sploh ne pozna, da je bil sušen, ohrani konzistenco in okus, kar za zamrznjenega ni moč reči. Super je, res. Zdaj me čaka še vse preostalo korenje, da bo zaloga do novega.
Posušila sem tudi košček hokaido buče in nekaj kupljenih šampinjonov, ker mi je ravno za en pladenj ostalo prostora.
Skratka, letos se sušenju zelišč in začimb pridruži sušenje zelenjave, množično, v raznih oblikah, sem res navdušena.
A ni hecno, kako se vračamo k že preizkušenemu pred davnimi časi. Meni je to všeč, moram reči. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 04 Mar 2015 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
onako usput, ko smo prej omenjali kurkumu ali vam je znano: "golden milk" (glej net) narejen iz kurkume. meni je izredno pomagalo pri bolečinah v sklepih. pošle so po 1mesecu uporabe tega napitka dober je še za veliko drugih reči. lpvda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nauta
Pridružen/-a: 15.02. 2014, 02:53 Prispevkov: 273 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Mar 2015 10:52 Naslov sporočila: |
|
|
Voda, hvala za odgovore _________________ Lp
Nauta |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 13 Jul 2015 08:33 Naslov sporočila: |
|
|
O voda, hvala ti za tole info o golden milk. Pa spet nekaj novega vem. In to celo zelo uporabnega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 13 Jul 2015 11:07 Naslov sporočila: |
|
|
Sanjarka Ana, super, da si dvignila prispevek, ravno pravi čas!
Ali te posušene reči shranite v kozarcih ali kako drugače? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|