Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kaj in kako iz Šipka
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 30 Sep 2014 22:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

notranjka je napisal/a:
Metuljc tistega imena "hečapeč" tule v knjigi še nisem zasledila.

V Kalinškovi Slovenski kuharici, 18., posodobljeni in na novo dopolnjeni izdaji od Cankarjeve založbe iz leta 1980, je hečapečni liker:
Kg šipkovih jagod (najboljše so od slane oparjene) operi, odstrani zrnje in kar je kosmatega, stolci in deni v steklenico s širokim vratom. Prideni 3 klinčke, košček cimeta in malo limonine ali pomarančne lupine, zalij z litrom slivovke ali vinskega žganja, zamaši in postavi za 8 dni na sonce, če je, sicer na kak topel prostor. Potem precedi in prideni 1/2 kg s 1/4 l vode politega in izčiščenega mrzlega sladkorja, precedi čez nekaj dni še enkrat skozi gosto flanelo in shrani v zamašenih steklenicah.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 01 Okt 2014 00:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nauta je napisal/a:
Optimist, veliko receptov je objavil Dario Cortese v knjigi Divja hrana I, mislim pa. da je razprodana.

Vsi ti recepti - za vino (tudi šampanjec), kis in sirup so tudi v Praktični kuharici Pavle Zakonjšek Žagar, 12. izdaja, izšla pri Cankarjevi založbi l. 1974. Kaže, da so še po 2. vojni šipek pri nas kar precej nabirali in uporabljali, pa ne le za čaje.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 01 Okt 2014 10:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pri nas že 100letja (ha) delamo za čaj takole, da nabrani šipek čez papir pomečkamo z valjarjem ali flašo, da popokajo. damo na prepišno sušit in potem skupaj s posušenim črnim trnom (cele bobice) v papirnato vrečko. nekaj bobic tega in onega damo v vodo, kuhamo do vretja prvič kratko, naslednjič iz že prokuhane sestavine kuhamo cca 15 min in v 3-tič še malo dlje. je super čaj poln kislega osvežilnega okusa.

marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska in jo delamo že 100letja (vse mamini recepti) na tak način: nič ne čistim "dlačice-saj te v marmeladi naredijo specijalen okus", torej stresem plodove v lonec in dodam dec vode (od oka) ter nekaj sladkorja. ko mal povre s peštalnikom za krompir pomečkam plodove v loncu in kuham naprej. ko se mi zdijo dovolj mehki jih pasiram na jušno cedilo ter dam v čisti lonec in dodam ostalo količino sladkorja, ter kuham do prave gostote. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 01 Okt 2014 11:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

voda je napisal/a:
...marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska ... lpvoda

Jaz tudi pravim, da je (bila) "bogovska". Kot otroci smo na kruhu jedli samo doma skuhan slivov džem, le zelo poredko pa smo dobili šipkovo ali marelično marmelado. Kupljeno, ampak skuhano brez želina in podobnih bližnjic. In je bil okus temu primeren mljask Smile
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2014 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

voda je napisal/a:
marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska in jo delamo že 100letja (vse mamini recepti) na tak način: nič ne čistim "dlačice-saj te v marmeladi naredijo specijalen okus", torej stresem plodove v lonec in dodam dec vode (od oka) ter nekaj sladkorja. ko mal povre s peštalnikom za krompir pomečkam plodove v loncu in kuham naprej. ko se mi zdijo dovolj mehki jih pasiram na jušno cedilo ter dam v čisti lonec in dodam ostalo količino sladkorja, ter kuham do prave gostote. lpvoda

V Lomu pod Storžičem smo našli veliko lepega šipka in sem včeraj skuhala marmelado po tvojem receptu. Le pasirala nisem na roke, ampak sem kuhano žmohto spustila skozi eno napravo za sočenje. Super je!
Naslednja runda bo pa za čaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2014 08:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Delam šipkovo vino, z zelo majhno količino. Da bi pospešila proces in mi steklenica oziroma plastenka ne bi bila v napoto cele tedne ali kar mesece, sem jo postavila v vedro s toplo vodo in vanjo vtaknila potopni grelec, ki smo ga imeli za akvarij. Mislim, da greje na okrog 40 stopinj. Vsak dan sem premešala z leseno palčko, ker se je ves šipek dvignil na vrh.
Po 12 dneh je šipek padel na dno, na vrhu plava le še nekaj pešk.
Zdaj ne vem, ali naj čakam, da še te padejo na dno ali naj že kar prelijem.
Pa še to: na vrat sem namestila veho.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje


Nazadnje urejal/a lpmami 16 Okt 2014 09:03; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JR Design



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45
Prispevkov: 56
Kraj: Cegelnica

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2014 05:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz delam šipkovo vino. Ko šipki potonejo lahko precediš brozgo v flaškon in namestiš vrelno veho. Potem pe je treba čakati kar nekaj tednov, da prevre sladkor v alkohol. Bomo videli kakšno bo. Wink
_________________
Narava je vsemogočna!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Okt 2014 09:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A zdaj še ni bilo alkoholnega vretja? Kaj se je pa do zdaj sploh dogajalo?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
JR Design



Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45
Prispevkov: 56
Kraj: Cegelnica

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2014 05:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kolikor vem je alkoholno vrenje potekalo takoj. Vendar bolj burno in ob prisotnosti drugih mikroorganizmov. Ko namestiš vrelno veho pa poteka vrenje bolj umirjeno in brez dostopa drugih, mogoče škodljivih ( mislim za fermentacijo) mikroorganizmov. Tako vsaj jaz razumem to alkoholno vrenje. Smile
_________________
Narava je vsemogočna!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2014 06:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

JR Design je napisal/a:
Kolikor vem je alkoholno vrenje potekalo takoj. Vendar bolj burno in ob prisotnosti drugih mikroorganizmov. Ko namestiš vrelno veho pa poteka vrenje bolj umirjeno in brez dostopa drugih, mogoče škodljivih ( mislim za fermentacijo) mikroorganizmov. Tako vsaj jaz razumem to alkoholno vrenje. Smile

Alkoholno vrenje povzročajo (v anaerobnem okolju, brez dostopa zraka, kisika torej) glive kvasovke, ki sladkorje pretvarjajo v CO2 in etanol, ki sta stranska produkta njihove razgradnje sladkorja za pridobivanje energijske valute celic, molekul ATP.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2014 12:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hja, jaz sem namestila veho, a sem jo vsak dan snela in premešala vsebino. Torej pogoji niso bili čisto anaerobni.
Proti veceru odtocim in poskusim, pa vidim, kako naprej.
Na šipek pa se enkrat sladko vodo...
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje


Nazadnje urejal/a lpmami 18 Okt 2014 23:13; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Okt 2014 13:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po teh receptih sem par krat poskusil napravit vino, pase je skisalo, uporabno je bilo za kis. Mislim, da bi z zelo malo pomoči kemije to bilo bolj uspešno.
Vinobran uniči ocetne bakterije in malo vrelnih kvasovk bi pospešilo alkoholno vrenje, doziranje seveda minimalno glede na količino.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1276
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 18 Okt 2014 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

voda je napisal/a:


marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska in jo delamo že 100letja (vse mamini recepti) na tak način: nič ne čistim "dlačice-saj te v marmeladi naredijo specijalen okus", torej stresem plodove v lonec in dodam dec vode (od oka) ter nekaj sladkorja. ko mal povre s peštalnikom za krompir pomečkam plodove v loncu in kuham naprej. ko se mi zdijo dovolj mehki jih pasiram na jušno cedilo ter dam v čisti lonec in dodam ostalo količino sladkorja, ter kuham do prave gostote. lpvoda


Voda, kolk je to cukra?
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 18 Okt 2014 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oprtim ist, preden vidi voda tvoje vprašanje: po okusu, če ste sladkosnedni, naj bo skupna količina 1kg sladkorja na 1 kg mase PO pasiran ju, če ne, vsaj za 1/3 manj. Če polniš vroče v kozarčke, ki so pregreti (jaz jih mokre dam v mikrovalovnoi za kake 4 minute, pustim ohladiti ob odprtih vratih pečice do toplih, pokriješ pa s pokrovčki, prevretimi v vodi z dodatkom kisa (pokrovčke dam iz vrele vode na kozarčke), se nimaš česa bati niti, če dodaš še precej manj sladkorja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 31 Jul 2015 14:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



To je tisto moje šipkovo vino od lani. V hladilniku je v zaprti steklenici v nekaj mescih še malo povrelo in ko sem ga natočila, se je malo penilo.



Malo se še vidijo mehurčki na dnu, tam kjer je senca.
Žal ne morem izmeriti stopnje alkohole, ker je precej sladko. Pa me preej zanima, da vem, naj ga pijem po kozarcih ali po štamperlih Wink
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.