|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 30 Sep 2014 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
notranjka je napisal/a: | Metuljc tistega imena "hečapeč" tule v knjigi še nisem zasledila. |
V Kalinškovi Slovenski kuharici, 18., posodobljeni in na novo dopolnjeni izdaji od Cankarjeve založbe iz leta 1980, je hečapečni liker:
Kg šipkovih jagod (najboljše so od slane oparjene) operi, odstrani zrnje in kar je kosmatega, stolci in deni v steklenico s širokim vratom. Prideni 3 klinčke, košček cimeta in malo limonine ali pomarančne lupine, zalij z litrom slivovke ali vinskega žganja, zamaši in postavi za 8 dni na sonce, če je, sicer na kak topel prostor. Potem precedi in prideni 1/2 kg s 1/4 l vode politega in izčiščenega mrzlega sladkorja, precedi čez nekaj dni še enkrat skozi gosto flanelo in shrani v zamašenih steklenicah. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 01 Okt 2014 00:27 Naslov sporočila: |
|
|
Nauta je napisal/a: | Optimist, veliko receptov je objavil Dario Cortese v knjigi Divja hrana I, mislim pa. da je razprodana. |
Vsi ti recepti - za vino (tudi šampanjec), kis in sirup so tudi v Praktični kuharici Pavle Zakonjšek Žagar, 12. izdaja, izšla pri Cankarjevi založbi l. 1974. Kaže, da so še po 2. vojni šipek pri nas kar precej nabirali in uporabljali, pa ne le za čaje. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 01 Okt 2014 10:49 Naslov sporočila: |
|
|
pri nas že 100letja (ha) delamo za čaj takole, da nabrani šipek čez papir pomečkamo z valjarjem ali flašo, da popokajo. damo na prepišno sušit in potem skupaj s posušenim črnim trnom (cele bobice) v papirnato vrečko. nekaj bobic tega in onega damo v vodo, kuhamo do vretja prvič kratko, naslednjič iz že prokuhane sestavine kuhamo cca 15 min in v 3-tič še malo dlje. je super čaj poln kislega osvežilnega okusa.
marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska in jo delamo že 100letja (vse mamini recepti) na tak način: nič ne čistim "dlačice-saj te v marmeladi naredijo specijalen okus", torej stresem plodove v lonec in dodam dec vode (od oka) ter nekaj sladkorja. ko mal povre s peštalnikom za krompir pomečkam plodove v loncu in kuham naprej. ko se mi zdijo dovolj mehki jih pasiram na jušno cedilo ter dam v čisti lonec in dodam ostalo količino sladkorja, ter kuham do prave gostote. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 01 Okt 2014 11:13 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | ...marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska ... lpvoda |
Jaz tudi pravim, da je (bila) "bogovska". Kot otroci smo na kruhu jedli samo doma skuhan slivov džem, le zelo poredko pa smo dobili šipkovo ali marelično marmelado. Kupljeno, ampak skuhano brez želina in podobnih bližnjic. In je bil okus temu primeren mljask _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 13 Okt 2014 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska in jo delamo že 100letja (vse mamini recepti) na tak način: nič ne čistim "dlačice-saj te v marmeladi naredijo specijalen okus", torej stresem plodove v lonec in dodam dec vode (od oka) ter nekaj sladkorja. ko mal povre s peštalnikom za krompir pomečkam plodove v loncu in kuham naprej. ko se mi zdijo dovolj mehki jih pasiram na jušno cedilo ter dam v čisti lonec in dodam ostalo količino sladkorja, ter kuham do prave gostote. lpvoda |
V Lomu pod Storžičem smo našli veliko lepega šipka in sem včeraj skuhala marmelado po tvojem receptu. Le pasirala nisem na roke, ampak sem kuhano žmohto spustila skozi eno napravo za sočenje. Super je!
Naslednja runda bo pa za čaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 15 Okt 2014 08:10 Naslov sporočila: |
|
|
Delam šipkovo vino, z zelo majhno količino. Da bi pospešila proces in mi steklenica oziroma plastenka ne bi bila v napoto cele tedne ali kar mesece, sem jo postavila v vedro s toplo vodo in vanjo vtaknila potopni grelec, ki smo ga imeli za akvarij. Mislim, da greje na okrog 40 stopinj. Vsak dan sem premešala z leseno palčko, ker se je ves šipek dvignil na vrh.
Po 12 dneh je šipek padel na dno, na vrhu plava le še nekaj pešk.
Zdaj ne vem, ali naj čakam, da še te padejo na dno ali naj že kar prelijem.
Pa še to: na vrat sem namestila veho. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 16 Okt 2014 09:03; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JR Design
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45 Prispevkov: 56 Kraj: Cegelnica
|
Objavljeno: 16 Okt 2014 05:36 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz delam šipkovo vino. Ko šipki potonejo lahko precediš brozgo v flaškon in namestiš vrelno veho. Potem pe je treba čakati kar nekaj tednov, da prevre sladkor v alkohol. Bomo videli kakšno bo. _________________ Narava je vsemogočna! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 16 Okt 2014 09:06 Naslov sporočila: |
|
|
A zdaj še ni bilo alkoholnega vretja? Kaj se je pa do zdaj sploh dogajalo? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JR Design
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45 Prispevkov: 56 Kraj: Cegelnica
|
Objavljeno: 17 Okt 2014 05:47 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor vem je alkoholno vrenje potekalo takoj. Vendar bolj burno in ob prisotnosti drugih mikroorganizmov. Ko namestiš vrelno veho pa poteka vrenje bolj umirjeno in brez dostopa drugih, mogoče škodljivih ( mislim za fermentacijo) mikroorganizmov. Tako vsaj jaz razumem to alkoholno vrenje. _________________ Narava je vsemogočna! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Okt 2014 06:48 Naslov sporočila: |
|
|
JR Design je napisal/a: | Kolikor vem je alkoholno vrenje potekalo takoj. Vendar bolj burno in ob prisotnosti drugih mikroorganizmov. Ko namestiš vrelno veho pa poteka vrenje bolj umirjeno in brez dostopa drugih, mogoče škodljivih ( mislim za fermentacijo) mikroorganizmov. Tako vsaj jaz razumem to alkoholno vrenje. |
Alkoholno vrenje povzročajo (v anaerobnem okolju, brez dostopa zraka, kisika torej) glive kvasovke, ki sladkorje pretvarjajo v CO2 in etanol, ki sta stranska produkta njihove razgradnje sladkorja za pridobivanje energijske valute celic, molekul ATP. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 17 Okt 2014 12:45 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, jaz sem namestila veho, a sem jo vsak dan snela in premešala vsebino. Torej pogoji niso bili čisto anaerobni.
Proti veceru odtocim in poskusim, pa vidim, kako naprej.
Na šipek pa se enkrat sladko vodo... _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 18 Okt 2014 23:13; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Okt 2014 13:27 Naslov sporočila: |
|
|
Po teh receptih sem par krat poskusil napravit vino, pase je skisalo, uporabno je bilo za kis. Mislim, da bi z zelo malo pomoči kemije to bilo bolj uspešno.
Vinobran uniči ocetne bakterije in malo vrelnih kvasovk bi pospešilo alkoholno vrenje, doziranje seveda minimalno glede na količino. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 18 Okt 2014 20:41 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: |
marmelada iz šipka za katero pravijo, da je bogovska in jo delamo že 100letja (vse mamini recepti) na tak način: nič ne čistim "dlačice-saj te v marmeladi naredijo specijalen okus", torej stresem plodove v lonec in dodam dec vode (od oka) ter nekaj sladkorja. ko mal povre s peštalnikom za krompir pomečkam plodove v loncu in kuham naprej. ko se mi zdijo dovolj mehki jih pasiram na jušno cedilo ter dam v čisti lonec in dodam ostalo količino sladkorja, ter kuham do prave gostote. lpvoda |
Voda, kolk je to cukra? _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 18 Okt 2014 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
Oprtim ist, preden vidi voda tvoje vprašanje: po okusu, če ste sladkosnedni, naj bo skupna količina 1kg sladkorja na 1 kg mase PO pasiran ju, če ne, vsaj za 1/3 manj. Če polniš vroče v kozarčke, ki so pregreti (jaz jih mokre dam v mikrovalovnoi za kake 4 minute, pustim ohladiti ob odprtih vratih pečice do toplih, pokriješ pa s pokrovčki, prevretimi v vodi z dodatkom kisa (pokrovčke dam iz vrele vode na kozarčke), se nimaš česa bati niti, če dodaš še precej manj sladkorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 31 Jul 2015 14:31 Naslov sporočila: |
|
|
To je tisto moje šipkovo vino od lani. V hladilniku je v zaprti steklenici v nekaj mescih še malo povrelo in ko sem ga natočila, se je malo penilo.
Malo se še vidijo mehurčki na dnu, tam kjer je senca.
Žal ne morem izmeriti stopnje alkohole, ker je precej sladko. Pa me preej zanima, da vem, naj ga pijem po kozarcih ali po štamperlih _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|