|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 23 Jun 2013 11:25 Naslov sporočila: Rabarbarin sirup |
|
|
Rabarbari spulim stebla.
Zelene liste odstranim,stebla operem in olupim.
Narežem jih na kocke in dam v prevreto hladno vodo.
Ponavadi ob enem puljenje naberem za cca 1kg rabarbare ,ki jo dam v cca1,5 litra vode.
Dodam sok 1 ali dveh limon,citronko.
Pustim čez noč.
Naslednji dan precedim,dodam sladkor,zavrem samo toliko da se sladkor stopi in še vroče nalijem v steklenice ter jih zaprem.
Kašo rabarbare ne zavržem,ampak jo uporabim dalje.Če nimam časa jo dam v zamrzovalnik in ko se je nabre dovolj skuham iz nje marmelado,včasih ko kuham sok imam zraven na štedilniku še kakšno marmelado in dam kašo kar zraven,.....
Količine so približne,ker jaz vse delam nekako po občutku in le malokdaj tehtam.
Po tem postopku ponavadi delam tudi bezgov sirup,sirup iz robinije(akacije),mete,melise,.... _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Jun 2013 13:22 Naslov sporočila: |
|
|
Si poskusila kdaj z lipo, notranjka? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 23 Jun 2013 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa zdravi rabarbarin sirup? _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 23 Jun 2013 21:36 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc,kakšnaaa norooo dobra ideja.
Nisem,ampak zagotovo bom.Joj mi že diši v mislih.
In ravno sedaj ko bodo lipe cvetele v vsej svoji lepoti.
Hvala
Orhy,ne vem če kaj zdravi ,vem pa da je dober,osvežilen.
Mi ga mešamo z vodo,če pa še kaj ostane do dolge zime pa si z njim sladkamo čaj _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Jun 2013 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
Bodo cvetele? Pri nas so lipe že odcvetele, lipovci še ne, ampak nimajo tako dobrega vonja.
ja, lipov sirup je res poseben, malo po medu, malo po lipi, nežen, nežen. Priporočam pa več cvetja kot daš bezgovega. Robinijin (akacija ni pravo ime) je tudi dober, a ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 23 Jun 2013 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas se lipa komaj odpira.
Robinija je pa seveda prav,čeravno je tule ljudsko bolj razširjen kot akacija .
Ima pa tak nežen vonj,tudi okus.Malo po medu,pa kot bi hotel tudi malo preskočit na vanilijo .
Poročam kako bo uspel Lipov sirup. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 24 Jun 2013 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo dobra sta tudi metin in melisin sirup. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 03.06. 2013, 13:57 Prispevkov: 370 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
Za sirup gre razmerje tekocina:sladkor 1:1? _________________ Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 14:55 Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj varno. Saj, če je oksu sirupa močan, precej redčiš, pa ni preveč sladkorja. Bolkje tako kot tvegati, da zavre, ker je sladkorja premalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 03.06. 2013, 13:57 Prispevkov: 370 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 15:09 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. _________________ Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Harka
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 08:34 Prispevkov: 123 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem letos prvič delala sirup Melisa + meta. Super lepo diši. Bom posusila pa še z rabarbaro. Madonca, kaj bodo to lepa novoletna darila |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 15:43 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi iz melise in mete so dobri, vendar za moj okus manjka kisel priokus. Zato mi je najbolje če so taki sirupi mešani z malinami, ribezom... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 03.06. 2013, 13:57 Prispevkov: 370 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 15:46 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa ce das zraven vec limone?
Rabarbarin sirup, tako kot iz mete ali melise, najbrz ne bo imel kaksne posebne barve. Sem premisljevala, da bi ga na koncu malo obarvala z barvo za zivila...zeleno?
Za meto imam etolovo aromo. _________________ Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
Mesecnik, tudi to je opcija ja. Vendar so ribez ali maline cenejše kot limone, poleg tega pa še domače/bio/eko |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 03.06. 2013, 13:57 Prispevkov: 370 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
danes je zgleda en tak eko dan....zelenjava pa jajca pa zdaj sirup....pa dez _________________ Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|