|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 01 Feb 2015 10:39 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam en recept, za katerega rabim 30 ali več neolupljenih strokov česna. Enkrat sem ga pozabila dodati v pekač . Ker sem se bala, da ga ne bom mogla porabiti za druge namene zadosti hitro, sem ga zamrznila. Ob uporabi v istem receptu je bil odličen, nihče ni opazil razlike. Dodala sem kar zmrznjenega.
Ne verjamem pa, da bi bil dober tudi za na solato - za kuhanje pa definitivno! _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 01 Feb 2015 14:09 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ze par let vlagam cesen v domac jabolcni kis. Ves droben cesen ze v jeseni vlozim. Ravno zdajle pa prebiram zalogo in tisti cesen, ki kaze znake da ne bo obstal cvrst ali zacenja odganjat, olupim in vlozim.
Olupljen cesen blansiram eno minuto v vodi. Posebej segrejem kis, ki mu po obcutku dodam malo soli. Blansiran cesen prelozim v kozarcke, zalijem z vrocim kisom in zaprem. V kolikor cesna ne blansiramo, potemni. Se vedno je uziten, ni pa najlepsi za oko.
Na tak nacin sem letos vlozila tudi zarodne cebulice cesna. So prava poslastica.
Ravno tako vlagam tudi drobno salotko. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oreo
Pridružen/-a: 11.05. 2014, 13:42 Prispevkov: 58 Kraj: Bled
|
Objavljeno: 01 Feb 2015 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa o užitnosti malih stebelc ali poganjkov? Pri tem mislim samo tistih par milimetrov do centimetra dolg poganjek, ne ''pskov''.
Že od malega so me učili, da se to odstranjuje, nekateri pa pravijo, naj bi bilo to superživilo. A je kdo zasledil kako razlago? _________________ Oreo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 01 Feb 2015 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete. Vse lepo in slastno, vendar mi ni ravno všeč termična obdelava, saj se že tako ali tako vse kuha in kuha in ..... Ker sem letošnjo zimo brez ohrovta, radičev in ostalih solat, sem že na robu potrpljenja. Razen kislega zelja in jabolk je vse ostalo kuhano. Zato takšen odziv.
No, nekaj ga bom vseeno vložil, ... vino pa raje popil "a ne".
... čeprav bi utegnil biti tudi z vinčkom dober.
@oreo, pri nas, ki smo bolj "kmetavzarskega" profila pojemo vse kar je zeleno , sploh sedaj pozimi gre vse v solato, če le ni preveč vlaknasto. Razlago o superkoristnosti takšnih vršičkov pa bi si (laično) razložil kot mlado in vitalno zelenje, katero s pretvorbo shranjenih hranil pričenja z novim življenjem. Nič kaj strokovnega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oreo
Pridružen/-a: 11.05. 2014, 13:42 Prispevkov: 58 Kraj: Bled
|
Objavljeno: 01 Feb 2015 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
No sej. Sama sem tudi tako razmišljala. Edina razlaga, ki sem jo bila enkrat deležna je bila, da se v tem delu nabirajo razni pesticidi in ''odpadne'' snovi samega stroka. Kot nekakšne ledvice torej. Ampak je to bolj šibko prepričanje. Če si enkrat naučen od malega nekaj delat, je to železna navada. _________________ Oreo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Feb 2015 19:24 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz stroke česna naložim v kozarec, prelijem z oljčnim oljem in hranim v hladilniku. Tak česen porabim za kuhanje. Letos sem ga imela kar nekaj, ker sem na ta način na začetku poletja shranila česen, ki ga je napadla koreninska gniloba.
Shranila sem cele stroke, kar je pri nadaljnji uporabi malo sitno, ker so stroki mastni in je tako sekljanje pocasto opravilo. Zato sem že razmišljala, da bi ga letos (če bo potreba) v oljčnem olju shranila nasekljanega, vendar ne vem, če se bo potem tudi tako dobro shranjeval (?)
Ena možnost trajnega shranjevanja je tudi sušenje česna narezanega na lističe.
Mi pojemo vse dele česna - tudi zeleni vršiček. Res ne vem, kaj bi bilo lahko narobe.
Pred nekaj leti sem poskusno vložila nekaj strokov česna v zeljnico in kisavo. Se odlično obdržijo - skisajo. Je pa res, da v zeljnici stroki potemnijo, v kisavi pa ne. Česen obdelan z mlečnokislinskimi bakterijami je še bolj lahko prebavljiv in koristen, še posebno v primeru, da flora in favna v našem črevesju nista brezhibni... Seveda pa tak - kisel česen ni posebno primeren za kuhanje. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 01 Feb 2015 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: |
Pred nekaj leti sem poskusno vložila nekaj strokov česna v zeljnico in kisavo. Se odlično obdržijo - skisajo. Je pa res, da v zeljnici stroki potemnijo, v kisavi pa ne. Česen obdelan z mlečnokislinskimi bakterijami je še bolj lahko prebavljiv in koristen, še posebno v primeru, da flora in favna v našem črevesju nista brezhibni... Seveda pa tak - kisel česen ni posebno primeren za kuhanje. |
Se oproščam. Zeljnica je od kislega zelja, kisava pa od .... ?
Sicer sem v jeseni dal tudi česen testno kisati, mimogrede, bil je dober, vendar pa je izgubil svoj močan okus. Recimo, da se ga je ohranilo 10%. Saj v skrajnem primeru je tudi to vredu, toda v kuhinji je poleg koristnosti na ceni še okus.
Olje in sušenje. Ja. Mastno packanje in veseli električarji. Sem izbirčen kaj ne.
V vsakem primeru bomo nekaj nacoprali. Hvala brbr. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oreo
Pridružen/-a: 11.05. 2014, 13:42 Prispevkov: 58 Kraj: Bled
|
Objavljeno: 01 Feb 2015 23:27 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če se tistega vloženea v olivnem olju preprosto stisne z zato namenjeno pripravo? Itak gre tud olivno olje zraven v vsako solato lahko.
Kar se tiče pa že narezanega vlagat, bi rekla, da je težava v kisiku. Zrak namreč težje izločiš če imaš več malih koščkov kot en večji, kompakten. In pride do oksidacije. _________________ Oreo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Feb 2015 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
Kisava, je dodatno fermentirana sirotka, polna mlečnokislinskih bakterij.
Oreo, tale s stiskanjem sploh ni od muh Zelo dober predlog.
Juglans, tudi česen v olju spremeni okus. Predlam ti, da drugo leto , ali pa že letos (takoj, ko bo mogoče) posadiš Anko (no verjetno se dobro skladišči še kakšna sorta, a nimam izkušenj) in jo neguješ na biodinamični način. Ti lahko garantiram, da jo boš brez problema obdržal vsaj do pozne pomladi, če že ne do poletja. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 02 Feb 2015 11:35 Naslov sporočila: |
|
|
brbr iskrena hvala za napotek. Po BD metodi že sedaj vzgajam (kolikor pač uspem), sem pa do sedaj delal eno napako. Česen in čebulo sem pobiral iz njive, ko je bila cima že popolnoma suha. Na predavanju Fanči "Navdih" ( , se oproščam) sem pa izvedel, da je bolje, če so "stebla" še sveža ali zelena.
Pravila je, da ob takšnem pobiranju čebula in česen dlje časa vzdrži.
Sicer česen pri meni še ne odganja, med tem ko čebula že po malem, se pa pri česnu pojavlja gniloba.Morebiti je bil vzrok tudi dež in na koncu okuženost z rjo.
Anko v resnici imam posajeno manjšo količino (testno) poleg nekega drugega, ki enako naredi peske.
Zanimivo je tudi to, da sedaj ptujski jesenski še ne kaže toliko težav z gnitjem. Je pa bil ves enako vzgajan, eden poleg drugega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Feb 2015 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, čudno se mi zdi, da bi začel gniti šele zdaj, če bi bil okužen že od poletja... Nekje sem prečitala, da sicer med skladiščenjem lahko zmrzne, vendar pa mu škodi, če se potem odtaja in kasneje ponovno zmrzne...
Kaj pa, če bi ga prebral in še zdravega poskusno prestavil na drug prostor, kjer ne bi bilo takega nihanja temperature?
Ja tudi od časa pobiranja je odvisno skladiščenje. A mislim da, če je prepozno pobran, začne prej odganjati, ne pa gniti.
Tudi pri meni je bil proti koncu rjast, a se zaenkrat dobro drži. Sem ga pa tudi malo prepozno pobrala, ker serm čakala, da dozorijo zarodni čebulčki. No, letos ga bom pobrala bolj zgodaj in bom čebulčke dosušila v senci... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 09 Feb 2015 18:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla
Danes sem posejala semenke od nekega zelo debelega česna. Od enega zrna, ki mi ga je dala snaha iz Prekmurja (ki je tudi dobila nekaj zrnov in nima pojma od kod sicer izhaja), sem v dveh letih pridelala tole, kar boste videli na sliki. Nekaj takih za lešnik velikih sem pa posadila jeseni. Držali so se tega velikega sredinskega. So pa vsi poglanli steblo in cvet. Danes sem prčkala ven z nohti tiste semenke. Take črne kot pri čebuli. To sem posejala in bom videla kaj bo ratalo iz tega.
.
Sem pa posejala isto v 30cm dolgo stiroporasto korito semenke ptujske rdeče čebule. Sem pa pridelala tudi ptujsko rjavo, katero bom sejala direktno na gredo, da bom imela male čebulčke za leto 2016.
Lepo pozdravljeni _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 10 Feb 2015 13:15 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | No, nekaj ga bom vseeno vložil, ... |
Pred leti , ko je bil česen še po 200 sit kila sem ga vložil 5kg.
Česen se olupi. Blanširaš ga točno 1 min. (en del v krop, malo počakaš da zopet zavre in 1 minuto vretja potem takoj ven v mrzlo vodo in naslednja pošilja v krop)
Nato tak blanširan česen vložiš enako kot kumarice z žličko gočičnih semen. Ker je blanširan ostane bel. Če je kakšen česen premalo blanširan bo postal modre barve (Okus in užitnost mu barva ne spremeni, je pa neprijeten na pogled).
Tak vložen česen izgubi svoj prvotni okus in dobi popolnoma drug okus, primeren za uživanje ob narezku.
Obstaja tudi varianta, da surov česen zložiš v kozarec in zaliješ s kisom za vlaganje. Tak postane modre do rjave barve, ima spet drug okus in je po navodilu recepta za uživanje dober čez 4-5 let. Sem probal, pa mi je blanširn bolj všeč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Feb 2015 11:46 Naslov sporočila: |
|
|
No, Anka se je začela počasi prebujat, kar nekaj rastlin jedilnega česna česna že gleda iz zemlje, zarodni čebulčki pa še ne... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 27 Feb 2015 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Uhh, ali že? Pri meni je bila še vsa do predvčerajšnjim pod snegom. Zgodnji Portugalc, ki je prej zrasel do ene 15cm, je čisto pomečkan od snega. Upam, da mu ni hudega in si bo opomogel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 16, 17, 18 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 16, 17, 18 Naslednja
|
Stran 2 od 18 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|