|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
gun
Pridružen/-a: 26.02. 2014, 18:59 Prispevkov: 139 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 15 Jan 2015 09:47 Naslov sporočila: Česen 2015 |
|
|
Prejšnje strani
Česen 2014
Česen s prispevki 2013
muha
<hr>
Eno vprašanje imam.
Kot sem slišal česen nam ne zdrži celo leto, ampak ne zato ker ga nimamo ampak ker postane "suh" (trhlen).
Mene zanima ali ga imate vi svežega čez celo leto in kako ga skladiščite da ga nam nebo treba naslednjih par mesecev v sezoni kupovati.
Lep pozdrav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jan 2015 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
Gun, pri meni zdrži do naslednjega pridelka (julij). Kot dokaz sem prilepila fotografijo lanskega zadnjega stroka slikanega skupaj z novim česnom (na strani 34, datirano 21.julij 2014). Vidi se, da je enoletnik bolj suh (rumene barve), vemdar je bil vseeno še čisto dober za uporabo - ni bil puhel.
Mislim, da je dobro skladiščenje odvisno od sotre česna, načina pridelave in seveda od skladišča samega.
Pri meni je vse troje urejeno takole:
- sorta česna je Anka
- pri pridelavi se držim načela biodinamike /vse v zvezi s česnom počnem na dan za korenino
- skladišče pa ni nič posebnega - nedokončan prostor v pritličju, kjer prezimujem tudi rastline. Torej svetel, povprečna temnperatura pozimi 10-12st. Vlaga normalna. Hranim ga lepo razporejenega v eni plasti v gajbicah, na svetlem - ni nič pokrit.
Pravijo, da je za dobro skladiščenje pomembno tudi, da česen ni gnojen (v skladišču gnije) in, da ni pobran prepozno (ko se stroki že ločujejo ) - v tem primeru naj bi prej kalil...
Če pa že govorimo o skladiščenju: pregledala sem vse moje skladiščnike (sorte, ki jih poizkusno skladiščim poleg mojega česna). Zaenkrat so še vsi v redu, le Portugalc že kaže zelene špičke (zaenkrat so še pod lupino, a že lepo vidne) _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 15 Jan 2015 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
Ja Portugalc je zgodnja sorta zato kaže že špičke. Tudi nasajen je za razliko od Anke, ki je ni še nikjer, visok že 10-20cm. Sedaj sicer precej pomečkan zaradi zadnjega snega, ampak ni nič narobe. Se bo že poštimal. Po svoje škoda, ker ga nimam kaj več. Sicer lani 2 vrstici, letos 5 ali 6. Bo naslednje leto (upam) več.
Vprašanje za izven. Ali je kdo zasledil, da bi za rjavenje česna lahko bila kriva listna rjavost proti koncu rasti. Res, da so sosedje imeli druge sorte kot Anka, oboje je rastlo na isti nepognojeni njivi, a so škropili proti listni rji, jaz pa ne. Njihov česen tudi sedaj ne rjavi, med tem, ko moj kar precej. Res je tudi, da so pogoji skladiščenja drugačni, ampak je zanimivo, da zgodnje prej pobrane sorte te težave večinoma nimajo. Rja na listih se je pojavila proti koncu rasti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jan 2015 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel, kako zgoden pa je Portugalc? Kdaj je lani dozorel?
Tole z rjo in vplivom na stroke, pa bo treba malo pbrskati po literaturi. Kolikor se spomnim, nisem zasledila, da bi bilo posledica rje tronhnenje strokov v skladišču.
Tudi pri meni se je rja pojavila proti koncu rasti (ni je sicer bilo veliko), a so stroki zdravi. Mogoče sem od jeseni pa do zdaj naletela na ene tri, štiri, stroke, ki so imeli kakšen rumen flek.
Vsekakor pa drži, da začne česen, ki je razstročkan hitreje odganjati. Letos imam kar nekaj razstročkane Anke, ki sem jo jeseni po pomoti pripravila za sajenje. Ti stroki v zdaj že po malem odganjajo - ko jih režem imajo v notranjosti že zelen kalček... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 15 Jan 2015 12:44 Naslov sporočila: |
|
|
Lani je Portugalc dozorel nekje konec junija. Natančneje ne vem, ker sem ravno takrat enkrat bil tudi na dopustu in nisem pretirano spremljal.
Seveda se je napad rje zgodil ravno takrat, ko me ni bilo.
Drugače pa ne govorim o trohnenju (razapadu stroka), ampak o hiranju (manjšanju volumna) in rjavenju površine stroka pod lupino. Na zunaj ni videti nič na robe, če vzameš celo glavico v roko pa čutiš, da je spodaj manj volumna, pa še to ne nujno vsi stroki. Podobni kot mogoče postanejo tudi pri tebi po dolgem času skladiščenja. Pri meni se je to začelo že na jesen pred saditvijo.
Seveda je lahko razlog tudi skladiščenje, a me zanima ali bi bil lahko vzrok v listni rji, ki je bila pri meni močna (lanska vlaga jo je dodatno pospešila) in se je morebiti preselila na stroke.
Brbr, če imaš kaj literature, lahko prosim, da malo pobrskaš kaj pišejo o rji na česnu? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jan 2015 13:20 Naslov sporočila: |
|
|
To se pravi Portugalec dozori cca 1mesec prej kot Anka...
Ja, ja vem kaj misliš. S trohnenjem sem mislila prav to (sem se nerodno izrazila).
Kakšne posebne literature nimam - nekaj splošnih knjig o vrtnarjenju in kmetovanju, pa seveda razne članke na spletu. Bom pa ob priliki o tem povprašala učene glave. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 25 Jan 2015 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, 19. oktobra posajen Ptujski jesenski je danes tak. Anka, sajena isti dan, še spi kot top.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Jan 2015 14:58 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, od srca sem se zdajle nasmejala.... Ja, tale Anka je res zaspanka, a potem vse nadoknadi _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 25 Jan 2015 15:44 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, je le punca . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Jan 2015 18:06 Naslov sporočila: |
|
|
Medtem, ko punca spi, ga fantje biksajo...
Takole je pri meni pognal Portugalc (imam eno glavico od Bicikla)
Ni več za šparat, a ne. Torej smo ga danes rabili za kuho in primerjali z Anko.
Portugalc ima belo lupino in strok bolj kroglaste oblike. V glavi so stroki približno enake velikosti. Lupina je tanjša kot pri aAnki, zato se malo težje lupi (posebno del okoli vršička). Portugalc ima v primerjavi z Anko bolj belo meso, Ankino meso je bolj krem barve. Okus je podoben, a je moja hči rekla, da je Anka bolj pekoča, Portugalc pa bolj polnega okusa...
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 4 fotografije _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
gun
Pridružen/-a: 26.02. 2014, 18:59 Prispevkov: 139 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 29 Jan 2015 19:49 Naslov sporočila: re |
|
|
Zanima me malo vec o februarskem sejanju cesna na vrt.lahko kdo kaj vec napise |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jan 2015 11:37 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem dosti o spomladanskem sajenju, ker česen vedno sadim jeseni. Sem pa lansko leto nekaj pozabljenih zarodnih čebulčkov sadila zgodaj spomladi, pa so lepo zrastli.
Mislim, da je spomladi najtežje zadeti pravi čas za sajenje, da zemlja kmalu po sajenju ne zmrzne in se česni lahko ukoreninijo. Pa tudi mokro je zgodaj spomladi precej.
Gotovo pa bodo več uporabnega povedali tisti, ki sadijo česen spomladi. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 30 Jan 2015 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem česen zelo pogosto sadila pozno spomladi. Bil je zelo zdrav, okusen, pridelek pa ne prav bogat - torej, glavice niso bile velike. Ampak tudi stročki, ki sem jih potikala, niso bili veliki. Sorta: neznanec od mame
Sadila sem tudi že v maju. Od tega je bil pridelek skromen. Že rast je bila skromna. A tudi ta je bil sicer zdrav. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 01 Feb 2015 09:39 Naslov sporočila: |
|
|
Prosim za nasvet.
Česen mi počasi pričenja propadati. Pri koreninicah se po malem pojavlja sivo-zelena plesen, stročki, oziroma meso na spodnjem delu pa gnijejo. Ni še panika, bo pa.
Kaj naj storim?
Skladiščenje zagotovo ni idealno (težava je verjetno temperatura, ki se tudi spusti pod ledišče; ugibam)
Skratka, ne bi ga želel zavreči.
Razmišljam, če ga olupim, obrežem poškodovane in zamrznem v zamrzovalniku, bo to uredu? ..... razen tega, da bo vse v skrinji dišalo po česnu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 01 Feb 2015 10:26 Naslov sporočila: |
|
|
Sem si spravila tale recept za vložen česen in se že en mesec spravljam, da bi ga naredila , zato ne morem povedati, če je kaj prida .
http://m.okusno.je/recept/vlozen-cesen
je pa mogoče ideja? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|